Výkon, spotreba a parametre

Výkon je niečo, čo vlajková loď musí mať. Nás telefón primárne zaujal svojím spracovaním a to ako sa pohodlne pracuje so systémom. Je to dizajnový skvost a toto je rozhodne špičkový kus. No ale ako to už býva, honba za parametrami je povinná jazda a tak má telefón aj nadštandardnú výbavu.

Na mysli máme najmä kapacitu 6 GB RAM. To je niečo, na čo používatelia reagujú a vychvaľujú telefóny do nebies. Stačí aby mal viac RAM ako iný telefón a zrazu sa z neho stáva „mediálny“ hit. My sme kapacitu 6 GB reálne nepocítili. Áno, telefón bol svižný a všetko fungovalo extrémne rýchlo. To bude fungovať aj na 4 GB RAM.

Problémom sú súčasné aplikácie. Neskutočne sa nafukujú, pridávajú sa nové vlastnosti a na to je potreba väčšej kapacity operačnej pamäte. Nezabráni to ich zasekávaniu ani potreba vypínať ich v multitaskingovom menu alebo jednoducho občas reštartovať telefón. Takže podčiarknuté a zhrnuté, 6 GB RAM je pekná vec do tabuľky parametrov, no nepotrebujeme takú kapacitu. Iný prípad je už spomínané úložisko s kapacitou 64 GB.

To sme využili a je tu dostatok priestoru vnímať tento telefón ako príručný počítač na náročnú prácu. Hrali sme tu najnovšie 3D hry, pri ktorých sa ale telefón citeľne zahrieval a tiež pracovali na dokumentoch. Dobre sa triedilo množstvo fotografií a pracovalo s nakrúteným videom. Toto je jednoducho kapacita, ktorá sa tak rýchlo neminie. Ak sa teda nebavíme o tom, že zaplniť vieme, akúkoľvek kapacitu úložné priestoru.

Za svoj výkon vďačí telefón procesoru Huawei Kirin 960. Je to 8-jadrový model s konfiguráciou jadier 4× 2,4 GHz a 4 × 1,8 GHz. Môžeme tu siahodlho vypisovať o tom, aký je výkonný atď. Skrátka toto je super delo medzi smartfónmi a je to poznať na spracovaní úloh ako načítanie zložitých webov, strihaní videa a výslednej konverzii alebo napríklad pri načítaní naozaj náročných hier.

Displej má rozlíšenie 1440 × 2560 px a zaberá 79% plochy prednej strany. Displej je vhodný na využitie s virtuálnou realitou. Balenie obsahuje dve šošovky a pevná škatuľa je zároveň časťou okuliarov VR vo forme Cardboard. Je to pekné rozšírenie, ktoré výrobcu veľa nestojí. Navrhnúť obal tak, aby bol zároveň VR a pridať dve zväčšovacie sklá.

Fanúšikovia virtuálnej reality sa potešia a displej s vysokým rozlíšením dáva väčší zmysel. Inak by tu postačovalo Full HD. Otázkou je, či ponúkaná forma bude stačiť. My si totiž VR predstavujeme trochu inak ako držanie si škatule pred očami.

Na občasné pobavenie to môže byť fajn, nemyslíme si ale, že toto bude trhák. Držať si na očiach papierovú škatuľu, to by sme ocenili tak pred dvomi rokmi. Najlepšie zvládol integráciu VR s obalom Alcatel. Ten v modeli IDOL 4 urobil balenie tak, aby ste mali zároveň plastové okuliare. V nich bol totiž vlastne telefón aj zabalený a pred prvým použitím ste ho museli práce z plastového tela VR vybrať.

Obsah recenzie

  1. Konštrukcia a vyhotovenie
  2. Výkon, spotreba a parametre
  3. Operačný systém
  4. Fotografovanie
  5. Verdikt

1 2 3 4 5

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.