Ako obstála nová vlajková loď spoločnosti Sony v našom teste?

Sony prekvapilo, keď vo februári na výstave MWC 2016 oznámilo nové telefóny Sony Xperia X. Vlajková loď chýbala, parametrami ju suploval model X Performance. Uvedenie radu X síce znamenalo koniec pre Xperiu Z, ale ako naznačuje názov testovanej novinky, Sony dokázalo prepojiť Xperiu Z s Xperiou X a výsledkom je nová vlajková loď Xperia XZ.

Polykarbonát s kovom

Sony sa drží svojho konceptu. Dizajn telefónu sa na prvý pohľad od predchádzajúcich Xperií výraznejšie neodlišuje. Dobre, keď ho chytíte do ruky, tak si všimnete výraznejšie rozdiely. Ale naša prvá reakcia pri pohľade na fotografie novinky počas jej predstavenia na IFE bola jednoznačná: „Aha, ďalšia Xperia„. Rovnako ako iPhone, aj Xperia má špecifický rám nad a pod displejom. Rámik je po bokoch tenký a so zapnutým displejom ho možno nebudete vnímať. Hornú a spodnú časť okolo obrazovky však určite neprehliadnete.

Xperia XZ má konštrukciu z polykarbonátu a kovu. Kovový je chrbát zariadenia, zvyšok je z plastu, vrátane bočných hrán. Tie sú navyše mierne zaoblené spredu aj zo zadu. Niekomu môže toto zakrivenie evokovať spomienky na Lumiu 1020. Spočiatku sme dizajnu nevedeli prísť na chuť, na prvý pohľad nás príliš nenadchol. Avšak po pár hodinách používania sme si naň zvykli a po týždňovom testovaní už naň nedáme dopustiť. Ergonómia je výborná a plastové bočné hrany majú svoje čaro. Veľmi príjemne pôsobia na dotyk. To platí o Xperii XZ celkovo, tento smartfón radi držíme v ruke a len tak si ho pretáčame v dlani alebo prechádzame prstami bo lesklých bokoch. Ide o kozmetický detail a každý preferuje iný dizajn, resp. spracovanie konštrukcie, ale Xperia XZ nám doslova prirástla k ruke.

Sony Xperia XZ dokáže samovoľne stáť na spodnej hrane

Telefón sme testovali v tmavomodrom prevedení. Xperii táto farba sekne, spredu a na bokoch sa pekne leskne. Na displeji si všimnete odtlačky prstov iba vtedy, keď sa na ne zameriate. Horšie je to v prípade zadnej kovovej strany, kde šmuhy viac vyniknú. Na chrbte nájdete okrem kovu aj malý plastový rámik v spodnej časti. Dizajn zadnej strany je inak čistý. Je tu umiestnený blesk, nový laserový AF senzor pre ostrejšie fotky, RGBC-IR snímač pre lepšie vyváženie bielej farby na základe zdroja svetla v okolitom prostredí a samotný fotoaparát, ktorý na rozdiel od konkurencie nevystupuje z tela. Aj vďaka tomu pôsobí Xperia veľmi elegantne.

Na pravom boku je už klasicky umiestnené tlačidlo napájania so zabudovaným snímačom odtlačkov prstov, ktorý počas nášho testovania fungoval rýchlo a spoľahlivo. Hoci sa väčšinou stretávame s umiestnením čítačky odtlačkov vpredu alebo na chrbte zariadenia, s jej používaním v prípade Xperie sme nemali žiadny problém. A to ani vtedy, keď sme telefón držali v ľavej ruke a odomykali sme prostredníkom. Pravý bok dotvárajú tlačidlá na reguláciu hlasitosti a najmä geniálne mechanické tlačidlo fotoaparátu. Škoda, že ho neponúka viacero telefónov. Ľavý bok obsahuje iba kombinovanú šachtu pre nano SIM kartu a microSD kartu.

Xperia má 3,5 mm jack aj technológie pre lepšie bezdrôtové počúvanie hudby

Výbavou neprekvapí

Telefón má pomerne štandardnú výbavu, čo sa vlajkových lodí tejto značky týka. 5,2-palcový displej má Full HD rozlíšenie. Kvalita obrazovky je výborná, páči sa nám jas displeja, pozorovacie uhly a vykreslenie farieb, najmä bielej. Farby sú vo všeobecnosti dosť jasné a v prípade zelenej trochu presaturované. Všimli sme si to najmä počas fotenia, na displeji telefónu bola zelená farba zelenšia ako v skutočnosti. Pri pozeraní fotiek na počítači však bolo všetko v poriadku. Skúsili sme vypnúť aj technológiu X-Reality for mobile, vďaka ktorej pôsobia fotky jasnejšie, ale výraznejšiu zmenu sme nezaznamenali. Displej ako celok však chválime a je výborný. Platí to aj pre jeho reakcie. Niekomu sa môže rozlíšenie 1080p máliť, ale nám to z používateľského hľadiska vôbec nevadilo.

K procesoru Snapdragon 820 a 3 GB operačnej pamäti netreba nič dodávať. Procesor patrí k najvýkonnejším na trhu a bez problémov si poradí s akoukoľvek záťažou. Nami testovaná single SIM verzia telefónu ponúka 32 GB úložisko, ktoré rozšírite pomocou micro SD karty až o ďalších 256 GB. Telefón je odolný voči vode s krytím IP68 a má USB-C konektor. Potešia stereo reproduktory nad a pod displejom (ak telefón držíte na výšku), ktoré dokážu reprodukovať hlasný zvuk bez skreslenia.

Výsledky meraní AnTuTu a PCMark

Batéria má kapacitu 2900 mAh a telefón vám v závislosti od používania môže na jedno nabitie vydržať aj dva dni. Xperie v tomto smere vždy excelovali, novinka nie je výnimkou. My sme na výdrž batérie pomerne nároční, nakoľko telefón využívame naplno. Xperia XZ v takejto prevádzke vydržala na jedno nabitie dlhšie ako deň. Do ponuky sa vrátil aj režim STAMINA (a aj režim Ultra STAMINA), ktorý v prípade niektorých starších zariadení od Sony chvíľu absentoval po vydaní aktualizácie na Android 6.0 Marshmallow. Tento operačný systém poháňa aj XZ-ko, aktualizácia na Nougat by však mala prísť už tento mesiac.

Batéria ponúka aj technológiu Qnovo Adaptive Charging, ktorá optimalizuje nabíjanie telefónu. Túto technológiu môžete zapnúť alebo vypnúť, v nastaveniach ju nájdete pod názvom Battery Care / Správca batérie a jej prínos oceníte v prípade, že pravidelne nabíjate telefón napr. cez noc. Xperia sa na vaše zvyky naučí a nabíjanie tomu prispôsobí. Po nabití batérie na 90% spomalí nabíjanie tak, aby sa hranica 100% nabitia batérie dosiahla tesne predtým, ako telefón odpojíte z nabíjačky. Predpokladom je, že telefón budete nabíjať v rovnakom čase aspoň týždeň. Prínos oboch technológií je v tom, že znižujú opotrebovanie batérie a predlžujú jej životnosť. V dlhodobom meradle to veľmi oceníte. Xperia podporuje aj rýchle nabíjanie.

Funkcia Battery Care je k batérii v telefóne šetrnejšia

Výborne odladený systém

Spomenutím funkcie Battery Care sme načrtli samostatnú kapitolu a tou jej operačný systém vo verzii Android 6.0.1 s nadstavbou od Sony. Dizajn používateľského rozhrania používateľov Xperií neprekvapí, ale oceňujeme, že Sony pridalo obrazovku služby Google Now, ktorá je umiestnená na ľavo od domovskej obrazovky. Rovnako je to aj v prípade čistého Androidu a oficiálneho Google Launchera. Nie každý túto novinku ocení, ale v našom prípade sme nemuseli inštalovať spomenutý Launcher od Googlu.

Nadstavbu chválime najmä kvôli rýchlym reakciám a bezproblémovému používaniu. Ide o výborne odladený systém, čo sa pozitívne podpisuje pod používateľský zážitok.

Oceňujeme priame zabudovanie funkcie Google Now do nadstavby

Sony veľké zásahy do rozhrania Androidu nespravilo, ale oceňujeme, že pohybovým gestom smerom dole v strede obrazovky aktivujete zobrazenie často používaných, resp. navrhovaných aplikácií. Cez túto obrazovku môžete rýchlo vyhľadávať aj ostatné nainštalované aplikácie. Toto pohybové gesto ocenia najmä používatelia systému iOS, ktorí sú naň zvyknutí zo zariadení Applu. Treba priznať, že je to praktická pomôcka. Sony chválime aj za minimum predinštalovaného balastu.

Opäť nechýba podpora funkcie Remote Play pre vzdialené hranie na konzole PlayStation 4 a možnosť bezdrôtovo pripojiť herný ovládač DualShock 4.

Pohybové gesto, ktoré zobrazí zoznam odporúčaných aplikácií, je užitočná pomôcka

Fotky s najvernejšie podanými farbami

Vlajkové lode radu Xperia vždy vynikali fotoaparátmi, ktoré patrili medzi najlepšie na trhu. Platí to aj v prípade XZ. Sony sa zameralo najmä na zlepšenie vernosti farieb a na zlepšenie fotografií, ktoré snímajú objekt v pohybe. Naznačené je to už v úvode článku, kde spomíname nový laserový AF senzor pre ostrejšie fotky a RGBC-IR snímač pre lepšie vyváženie bielej farby. Jadro fotoaparátu tvorí 23 MPx, 1/2.3” Exmor RS snímač, ktorý bol použitý aj v prípade rok starej Xperie Z5. Novinkou sú spomenuté ďalšie senzory a 5-osová stabilizácia obrazu, ktorá sa prejaví pri natáčaní videa. Stabilizácia je výborná a využijete ju napr. vtedy, keď zároveň natáčate video a kráčate.

Dobre, ale čo to znamená v praxi? Výrobcovia smartfónov často prezentujú fotografie, ktoré zhotovili profesionálni fotografi a prípadne im trochu pomohli aj v nejakom editačnom programe. Takéto fotografie však bežný človek bežne nespraví, preto sme sa aj my počas testovania zamerali na obyčajné situácie, ako je fotenie okolia, hokejového zápasu alebo bicyklovania. Výsledky splnili naše vysoké očakávania a ako sme spomenuli aj v našom redakčnom fototeste smartfónov, Xperia XZ vyniká najmä vernosťou zachytenia farieb. V tomto smere sa nám fotky páčili z testovaných modelov (iPhone 6s Plus, iPhone 7, Samsung Galaxy S7) asi najviac. Výnimkou sú nočné fotografie, ktoré nie sú vždy bezchybné a to aj napriek laserovému zaostrovaniu.

Fotky v pohybe sú väčšinou pekne ostré, pri nočných sa Xperia XZ zapotí

Naša jediná pripomienka k fotoaparátu v Xperii XZ smeruje na určitú „zrnitosť“ fotografií. Prejavuje sa to najmä na vzdialenejších objektoch a najčastejšie v prípade horších svetelných podmienok. Objekty pri priblížení pôsobia často zrnito až rozmazane. Samozrejme, berieme do úvahy limity fotoaparátov v smartfónoch, ale priama konkurencia dokáže tieto objekty zachytiť v prevažnej väčšie prípadov o trochu ostrejšie – aj keď čiastočnému rozmazaniu sa nedá úplne vyhnúť. Ide o subjektívnu pripomienku a pokiaľ si fotky vytlačíte na papier alebo ich nebudete skúmať takýmto spôsobom, ani si to možno nevšimnete.

Testovali sme aj akčnú fotografiu a s výsledkom sme spokojní. Nie každá fotografia objektov v pohybe je dokonale ostrá, ale Xperia XZ je v tomto smere pomerne spoľahlivá a lepšie fotí pohyblivé objekty ako napr. iPhone 7. Naše fotografie prikladáme, aby ste si mohli spraviť vlastný názor. Nijak sme ich neupravovali, presne takto ich Xperia XZ odfotila.

Xperia XZ vie robiť krásne fotky

Mimochodom, z určitého dôvodu je aj v systémovej aplikácii prednastavené rozlíšenie fotoaparátu 8 MPx. Možno kvôli optimalizácii veľkosti fotiek, ak ich chcete iba zdieľať na sociálnych sieťach. V nastaveniach si ho jednoducho zmeníte na 23 MPx (fotky s pomerom strán 4:3) alebo 20 MPx (pomer strán 16:9).

Pri používaní aplikácií tretích strán, ako je napr. Open Camera, sme takisto nemali problémy s voľbou 23 MPx rozlíšenia. V ponuke nechýba manuálny režim fotenia (nastavíte si napr. zaostrenie, čas uzávierky, scénu atď.) a natáčanie 4K videa hľadajte v samostatnom režime 4K video. V klasickom režime Video ho nenájdete. Vylepšená je aj selfie kamera, ktorá má rozlíšenie až 13 MPx a 22 mm širokouhlú šošovku.

Zachytenie farieb hydrantu a borovice je výborné

Verdikt

Presne podľa očakávaní, Sony Xperia XZ je výborný telefón. Výrobca neexperimentoval, telefón pokračuje v evolúcii, ktorú začala Xperia X. Na novinke oceňujeme najmä nový dizajn. Ten na prvý pohľad možnože neprináša až tak veľa zmien, ale z hľadiska ergonómie ide o špičkovo navrhnutý telefón. Popravde, nespomíname si na žiaden iný smartfón, ktorý sa nám tento rok držal v ruke tak dobre ako práve Xperia XZ. Možnože Note 7, ale ten dnes musí riešiť svoje problémy s batériou.

Xperia XZ má výbavu vlajkovej lodi pre rok 2016. Najväčším lákadlom je fotoaparát. Ten sa dočkal pár drobných vylepšení a vernosť farieb je pravdepodobne najlepšia na trhu. Rovnako oceňujeme zabudovanie laserového senzoru, fotky sú vďaka tomu ostrejšie. V kombinácii s hardvérovým tlačidlom na fotenie ide o vynikajúci foto-smartfón. Podľa výrobcu dokážete vďaka tomuto tlačidlu odfotiť fotku už v priebehu 0,6 sekundy a naše testovanie nenaznačilo, že by tomu malo byť inak. Škoda len určitej zrnitosti, ktorá sa objavuje na niektorých fotkách na vzdialenejších objektoch a všimnete si ju pri priblížení vzdialenejších objektov.

Systémová aplikácia fotoaparát aj s manuálnym režimom a 4K videom

Páčilo sa nám

  • dizajn a ergonómia
  • farebné vyhotovenie Forest Blue
  • odladený systém so šikovnou nadstavbou
  • výborný používateľský zážitok
  • vernosť farieb a akčné fotografie

Nepáčilo sa nám

  • čiastočná zrnitosť na niektorých fotkách pri zhoršených svetelných podmienkach
  • Android 6.0.1 v základnej výbave (hoci, update na Android 7.0 Nougat príde čoskoro)

Cena: 719 eur

Zapožičal: Sony

Technické parametre Sony Xperie XZ

Technické parametre Sony Xperie XZ

Viac o telefóne Sony Xperia XZ

VIDEO TOUCHIT: Sony predstavuje telefóny Xperia XZ a Xperia X Compact. Poznáme ceny, všetky funkcie a dostupnosť

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit