Pesimistická budúcnosť? Ale kdeže…

Vita je verná svojmu menu a posledný rok si žije vlastným životom. Sony sa už nesnaží tlačiť na pílu a konzolu iba sporadicky zásobuje exkluzívnym obsahom. Vo väčšine prípadov ide o import východnej tvorby – v Japonsku sa totiž konzole darí (v porovnaní so zvyškom sveta) veľmi dobre a je teda pravdepodobnejšie, že sa vývoj exkluzivít zaplatí. V ostatných častiach sveta kŕmia Vitu hrami najmä vývojári tretích strán, ktorí vyvíjajú tituly pre ostatné PlayStation konzoly.

Ak Vita spĺňa HW podmienky, obvykle sa hra objaví aj vo verzii pre túto platformu. Sympatické je aj to, že vo väčšine prípadov stačí kúpiť hru raz a môžete ju hrať na všetkých kompatibilných PlayStationoch. A dokonca veľmi často funguje aj synchronizácia uložených pozícií medzi platformami.

Vita získala po uvedení PlayStation 4 ďalšiu funkciu. Stal sa z nej doplnok pre túto konzolu. Všetky PS4 tituly, ktoré nevyžadujú k svojmu behu kameru, si zahráte na diaľku aj pomocou Vity. Rovnakým spôsobom si budete streamovať hry z cloudu pomocou služby PS Now, ktorá sa tento rok objaví aj u nás. Chýbajúce tlačidlá R2/L2 sú síce v niektorých hrách značným obmedzením, ale rozloženie ovládacích prvkov niekedy tento nedostatok vhodne kompenzuje. Netvrdíme, že by ste si mali kúpiť PS Vitu iba kvôli funkcii Remote Play, ale ak ju máte, určite ju vyskúšajte. My sme si ju obľúbili. A kto vie, možnože sa dočkáme novej verzie, ktorá bude mať ďalšie zadné tlačidlá zabudované priamo v sebe.

Funkcia Remote Play je atraktívnou pridanou hodnotou. Funguje výborne

Funkcia Remote Play je atraktívnou pridanou hodnotou. Funguje výborne

PS Vita je dnes výhodnejšou kúpou ako pred tromi rokmi. Konzolu zoženie v balíčku s hrami a 8 GB kartou už od 160 eur. Zlacneli aj hry. Najlepšie exkluzivity sa dajú kúpiť za cenu do 20 eur, či už v kamennom obchode alebo cez internetový PlayStation Store. Nehovoriac o občasných zľavách. A ak máte doma PS3 alebo 4 a platíte si službu PlayStation Plus, potom dostanete každý mesiac dva tituly zadarmo. Ich kvalita je síce kolísavá, ale čisto teoreticky si s nimi vystačíte.

Vďaka PS+ si môžete vybudovať takú knižnicu, že nebude potrebné, aby ste hry kupovali, resp. iba vo výnimočných prípadoch. To je hlavná výhoda dnešnej Vity – hranie na cestách nemusí byť až tak finančne náročné. Samozrejme, ak vám vyhovujú hry na telefóne alebo tablete, asi nebudete meniť, ale my na Vitu nedáme dopustiť.

Sony upozorňuje na nové hry aj formou krátkeho videa. Kompletný zoznam nájdete na oficiálnom blogu 

Štvrtý rok v znamení zmien

Konzola začína svoj štvrtý rok života v úplne inej situácii, než v akej vstupovala na trh. Aj preto sme sa prvému roku venovali v úvode článku podrobnejšie ako zvyšným dvom. A štvrtý rok sa bude niesť v znamení zmien. Sony odstráni aplikáciu YouTube, mapy a funkciu near, ktorá využíva údaje o lokalite používateľa na „objavovanie“ iných hráčov a interakciu s nimi. Treba uznať, že vývojári funkciu near už dlhšiu dobu v hrách nepodporujú. Aj napriek tomu sme ju mali radi.

Nakoľko Sony svoje rozhodnutie neodôvodnilo, objavujú sa špekulácie, že spoločnosť chce s Vitou nadobro skoncovať. Takéto tvrdenia však berieme s rezervou – množstvo hráčov (najmä tí, ktorí konzolu nikdy nevlastnili) ju už dlhé roky označuje za mŕtvu platformu. Vita si však žije svojim životom ďalej a trúfame si tvrdiť, že má pred sebou zaujímavú budúcnosť.

Prepojenie s PS4, podpora služby PS Now, bezplatné hry cez PS+ a množstvo cross-buy titulov z nej robí platformu, o ktorú sa Sony nemusí výrazne starať. Náklady na výrobu postupne klesajú, takže sa možnože dočkáme aj zlacnenia, ktoré by mohlo osloviť ďalších záujemcov. Faktom však ostáva, že PS Vita nie je konzola pre každého. Jej cieľová skupina je pomerne úzka. Tvoria ju náročnejší hráči, ktorí sa chcú hrať v pohybe a od konzoly nevyžadujú v prvom rade exkluzívny obsah a veľko-rozpočtové hry. A ak vám vyhovuje knižnica dostupných hier, Vita ponúka dosť muziky za (relatívne) málo peňazí.

Služba PlayStation Plus vám každý mesiac nadelí dve hry zadarmo pre každú z platforiem PS4, PS3 a PS Vita. Hrať sa teda môžete aj bez toho, aby ste platili za hry

1 2

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit