Testovali sme dva 32-palcové monitory s rozlíšením 2560 × 1440. Prekvapili nás veľkou podobnosťou. Hoci sú od rôznych výrobcov, pôsobia skôr ako dvojičky – s výnimkou menších rozdielov z hľadiska dizajnu.

AOC Q3277PQU

Oba monitory, ktoré si predstavíme v tomto článku, sú si veľmi podobné. Parametrami, kvalitou spracovania aj výbornými výsledkami pri meraní zobrazenia farieb. Dokonca aj cena je takmer identická. Uvádzame oficiálnu cenu 450 eur, avšak oba modely kúpite aj o trochu lacnejšie. AOC Q3277PQU je 32-palcový monitor s AMVA panelom a rozlíšením 2560 × 1440. Obraz je matný a pozorovacie uhly dobré.

aoc_q3277pqu_tip_nowat

Vernosť zobrazenia farieb vo farebnom priestore sRGB dosahuje priemernú odchýlku 2 (pred kalibráciou), resp. 1,6 po základnej kalibrácii. To je výborný výsledok. Model od Philipsu je na tom takmer identicky, s rovnako malou odchýlkou v prípade zobrazení odtieňov červenej, takže sa nedá jednoznačne povedať, ktorý z dvojice monitorov je lepší. Oba monitory podporujú 10-bitové zobrazenie farieb.

Ak sa rozhodujete podľa dizajnu, výrobcovia vám rozhodovanie neuľahčia. Šasi a rámy sú si podobné, vrátane strieborného spodného pásu. Philips pokrýva iba určitú časť, AOC ho má na celej spodnej časti rámu. Identicky vyzerá aj USB hub, ktorý nájdete na zadnej bočnej strane a ponúka štvoricu USB portov. Čo sa konektivity týka, tá je štandardná. Zastúpené sú všetky porty – VGA, DVI, HDMI a Display Port.

S výnimkou iného dizajnu stojana, monitory sa výraznejšie odlišujú ovládacími prvkami. AOC má fyzické tlačidlá, Philips dotykové. V tomto smere získava bod AOC, s fyzickými tlačidlami sa nám monitor nastavoval pohodlnejšie. Druhý výraznejší rozdiel je v spotrebe. Tá bola v prípade modelu od AOC takmer dvojnásobná, namerali sme 47 W.

Zanedbateľný rozdiel je aj z hľadiska stojana, ktorý je v oboch prípadoch masívny a na zadnej časti ponúka základnú úchytku pre káble. Umožňuje reguláciu výšky v rozmedzí 180 mm a náklon od -5 do 24°. Takisto aj natočenie. Doplňme, že k dispozícii je funkcia obraz v obraze a podpora pre MHL. Pri pohľade na oba monitory musíme poznamenať, že takto podobné modely sa nám už dlho nestretli na testovacom stole. Podobajú sa ako vajce vajcu. Našťastie, obidva sú v rámci svojej kategórie kvalitné a zaslúžia si Tip redakcie.

Cena: 450 EUR
Zapožičal: AOC

Philips BDM3270QP

Model BDM3270QP sa od ostatných monitorov značky Philips na prvý pohľad výraznejšie neodlišuje. Dizajn je pekný, rám okolo displeja je štandardný a jeho povrch, ktorý sa snaží imitovať laminát, vyzerá v kombinácii so strieborným štítkom s nápisom Philips elegantne. Štandardná je aj výbava portov – VGA, DVI, HDMI a DisplayPort. Nechýba USB hub so 4 USB portami, vrátane podpory rýchleho nabíjania. Stojan treba k displeju manuálne pripevniť, dierky na skrutky neboli v prípade testovaného modelu optimálne predpripravené. S pripevnením sme však problémy nemali.

philips_bdm3270QP_tip_nowat

Philips BDM3270QP je monitor do kancelárie. Má 32-palcovú uhlopriečku s rozlíšením 2560 × 1440 a AMVA panel. V dnešnej dobe si vystačíte aj s Full HD rozlíšením, ak však chcete vyššie rozlíšenie, tento monitor odporúčame. A to nielen do kancelárie, ale aj domov pre všestranné využitie. Chválime, že stojan umožňuje prispôsobiť výšku (180 mm), natočenie aj náklon (-5/20°).

Pozorovacie uhly sú veľmi dobré a takisto aj podsvietenie. Monitor nás potešil vernosťou zobrazenia farieb vo farebnom priestore sRGB. Problémy mu oproti optimálnemu zobrazeniu robili iba niektoré odtiene červených farieb. Zobrazenie kontrastu, odtieňov čiernej a bielej je však na veľmi dobrej úrovni. Svojím „výkonom“ nás monitor potešil. Kritizujeme však dotykové tlačidlá, ktoré sa nám nepoužívali pohodlne. Zmena nastavení bola kvôli tomu trochu komplikovanejšia, zvlášť, keď sme si omylom a nechtiac úplne vypli monitor. Spotrebu sme namerali na úrovni 27 W pri nastavení jasu 120 cd/m2.

Z hľadiska extra funkcií spomeňme podporu funkcie obraz v obraze (dva režimy) a štandardu MHL. Bežnou výbavou je niekoľko predpripravených režimov. Philips BDM3270QP ako celok chválime. Pekný dizajn a výborné pohodlie pri používaní. Monitor odporúčame.

Cena: 450 EUR
Zapožičal: Philips

Monitor so 4K rozlíšením AOC U3277PQU

32-palcový monitor od AOC sme testovali aj v prevedení so 4K rozlíšením a IPS panelom (označenie AOC U3277PQU). Monitor má identický dizajn displeja aj stojana ako model Q3277PQU so všetkými jeho vlastnosťami. Rovnaká je aj výbava portov (HDMI je v tomto prípade vo verzii 2.0) a USB hub. Ak by ste sa pozreli na fotografie oboch monitorov, tak by ste rozdiely nenašli. V rámci testovania si 4K monitor nepočínal až tak dobre ako zvyšné dva testované modely.

aoc_2_vyd2015_6_nowat

Odchýlky v zobrazení farieb boli podľa testovacej sondy výraznejšie a všimli sme si aj horšie vykreslenie čiernej farby. Odtiene čiernej sme pri vysokých hodnotách nedokázali rozlíšiť. Monitor podporuje 8-bitové zobrazenie farieb a rozhranie MHL 3.0. Spotrebu sme pri štandardnom jase (120 cd/m2) namerali na úrovni 40 W. Nevýhodou je aj vyššia cena.

Cena: 785 EUR
Zapožičal: AOC

Tento článok vyšiel aj v tlačenom februárovom vydaní touchIT, č. 1/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit