Na výstave MWC vo februári tohto roka sme videli, ako to vlastne Samsung myslí s virtuálnou realitou.

Základom je niektorý z najnovších telefónov Galaxy S, ďalej okuliare pre virtuálnu realitu Gear VR a najdlhšie sme čakali na kameru Gear 360. Tú sme dostali na redakčný stôl až na začiatku júna.

Samsung Gear 360 –zdroj virtuálnej reality

Kamera Gear 360 predstavuje niečo ako odolnú akčnú kameru, ktorá vám poskytne 360° pohľad okolo nej. Jej súčasťou je aj maličký statív, dá sa tiež umiestniť na bežný statív. Základom na tvorbu 360° obrazu sú dve chrbtom k sebe umiestnené kamery, každá s rozlíšením 15 MPx. Ide o kamery typu rybie oko, s citlivosťou f/2.0, teda poradia si aj pri slabšom svetle. Zorný uhol každej kamery je 195°.

Gear 360_Ekosystem_web2016_3_nowat

Výsledný obraz sa potom skladá z týchto kamier a dostáva sa k používateľovi. Gear 360  má vlastnú batériu a obraz sa ukladá na microSD kartu (do 128 GB) v kamere. V hornej časti je umiestnený displej, ktorý zobrazuje ostávajúcu kapacitu na realizáciu videa, po spustení tu vidíte dobu zaznamenávaného videa. Pri nabíjaní zase zobrazí kapacitu batérie.

Kamera sa dá ovládať aj bez pripojeného smartfónu. Má totiž na sebe tri tlačidlá, všetky majú dvojité použitie – zapínanie/späť, menu/bluetooth a záznam obrazu/OK. Počas záznamu svieti informačná LED (dá sa v menu vypnúť) a pred začiatkom sa ozve aj akustický signál.

Jednoduchšie ovládanie je cez aplikáciu Samsung Gear 360, ktorú je možné použiť s telefónmi od Galaxy S6 vyššie. V aplikácii máte možnosť nastavenia režimu záznamu (video, foto, časozberné video, videoslučka), rozlíšenia videa (od Full HD po 4K, formát MP4, kodek H.256) či fotografií (maximum je panoramatická fotka s rozlíšením 7776 × 3888, formát JPG) a hlavne si môžete zaznamenané video prehliadnuť priamo na displeji smartfónu a pohybmi prsta sa v ňom pohybovať alebo v ňom aj zoomovať. Obraz vidíte na displeji smartfónu aj počas záznamu, teda máte k dispozícii živý záber.

Základný pohľad na scénu s oboma kamerami a nastavením parametrov obrazu

Základný pohľad na scénu s oboma kamerami a nastavením parametrov obrazu

Kamera, smartfón a okuliare v spojení

Pokiaľ si telefón Samsung Galaxy S6 a vyššie vložíte do okuliarov pre virtuálnu realitu a telefón máte spojený s kamerou Gear 360, dostanete kompletný pohľad na scénu vo virtuálnej realite. Nemusíte tak manipuláciu s obrazom realizovať pomocou dotykov prstov, ale robíte to prirodzene, otáčaním hlavy alebo celého tela. Máte dojem, ako keby ste boli v inom priestore – teda v tom, kde kamera zaznamenala obraz.

Takto vyzerá obraz v okuliaroch Gear VR

Takto vyzerá obraz v okuliaroch Gear VR

Uložený obraz môžete zdieľať napr. na Facebooku, na YouTube alebo Google StreetView a pri umiestnení takýchto videí sa v nich môžete pohybovať napr. kurzorom myši.

Na kamere sa nachádzajú otváracie dvierka, pod nimi je vymeniteľná batéria s kapacitou 1350 mAh, microUSB nabíjací kábel a šachta pre kartu microSD. Kamera je čiastočne chránená pred prenikaním vody, dvierka sú s gumeným tesnením. Kamera však nie je určená na ponorenie do vody, stupeň krytia je IP53. Na kamere v blízkosti prednej kamery nájdete aj dva mikrofóny. Hmotnosť Gear 360 je 153 gramov a dá sa schovať do vrecka na nohaviciach.

Poznatky z testu

Inštalácia Gear 360 je veľmi jednoduchá, stačí si stiahnuť aplikáciu, povoliť Bluetooth pripojenie a za pár minút nemáte čo robiť. Aj obsluha je pohodlná. Samotné video má význam zobraziť hlavne v duálnom zobrazení, na panoramatickom obraze vidno prechody medzi oboma kamerami. V prípade duálneho zobrazenia prechod medzi jednou a druhou kamerou tiež nájdete, ale tu sa lepšie stratí. V Samsungu určite ešte popracujú na tom, aby bola svetelnosť na okrajoch obrazu u oboch kamier rovnaká.

RozlísenieVidea_web2016_3_nowat

Najlepší dojem z obrazu je pri použití okuliarov pre virtuálnu realitu Gear VR. Tam sa naozaj dostanete do inej dimenzie. Výdrž batérie v kamere je tak na 2 hodiny. Záznamy vo Full HD kvalite majú desiatky MB pri dĺžke do 15 sekúnd, čo sú najčastejšie zábery. Zatiaľ nemá význam takéto zábery zobrazovať priamo na televízore, lepšie je to nepriamo cez zverejnenie na sociálnych sieťach s možnosťou ovládania na smart televízore.

Kamera Gear 360 je v súčasnosti zariadením s najvyššou kvalitou záznamu obrazu v 360° zobrazení. Uplatní sa hlavne v prírodnom teréne alebo pri športe. Konkurencia je však v tejto oblasti už celkom silná, spomeňme napr. kameru 360 Fly, Ricoh Theta S alebo LG 360 Cam. Cenu Gear 360 odhadujeme na našom trhu na 350 eur.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júnovom vydaní TOUCHIT č. 5/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.