Najmladšia slovenská banka je tu, čo prináša?

365.bank je slovenská banka, ktorá sa označuje ako skutočne mobilná a podľa vlastných slov je určená predovšetkým pre dnešných ľudí. V praxi to znamená, že si bankový účet založíte iba pomocou smartfónu a že gro vašej bankovej aktivity bude spočívať práve v interakcii s mobilnou aplikáciou. Vašu banku budete mať teda neustále so sebou a pomocou smartfónu vykonáte všetky potrebné úkony.

365.bank aktuálne funguje v beta verzii nedávno spustila verejnú prevádzku. Ponúka základné funkcie a produkty, ktoré plánuje časom dopĺňať, aby dosiahla rozmanitosť veľkých bánk. Ak by určitým používateľom chýbala napríklad možnosť vybaviť si kreditnú kartu či získať úver, 365.bank je iba na začiatku svojej cesty a postupne bude prinášať nové produkty a funkcie.

Najmladšia slovenská banka ponúka už teraz bežný bankový účet bez poplatku, šikovnú mobilnú aplikáciu a možnosť sporenia či získania peňazí späť pri nákupoch vo vybraných obchodoch. Banka zatiaľ funguje v beta verzii, takže na založenie účtu budete potrebovať pozvánku už spustila ostrú prevádzku, takže jej mobilnú aplikáciu si môže ktokoľvek stiahnuť z App Store a Google Play. O bete sme písali v tomto článku.

Google Play
App Store

Stiahnite si aplikáciu 365.bank. Pomocou nej si môžete založiť účet zadarmo

Účet aj karta zadarmo

Základom 365.bank je mobilná aplikácia pre iOS a Android. Aplikácia zatiaľ nie je voľne dostupná na stiahnutie, ako sme už spomenuli, budete potrebovať pozvánku do beta testovania.

Po prihlásení sa do beta testovania a po stiahnutí aplikácie si môžete vytvoriť bankový účet. Vystačíte si iba so smartfónom – stačí vyplniť emailovú adresu, telefónne číslo a odfotiť občiansky preukaz a následne aj selfie. Priamo cez aplikáciu podpíšete zmluvu. Vytvorenie účtu je teda otázkou pár minút.

Posledným krokom k plnohodnotnému začatiu používania nového účtu je overenie vašej totožnosti. Pre tento účel postačí, ak si pošlete peniaze z vášho iného bankového účtu. Ak iný účet nemáte, treba si overiť identitu osobne na pošte. Na overenie identity máte 15 dní.

Hlavnou výhodou 365.banky je dôraz na mobilné bankovníctvo a bežný účet zadarmo. K účtu dostanete bezplatne aj platobnú kartu, jej vedenie je takisto bez poplatku. Karta poteší atypickým vertikálnym dizajnom, ktorým sa odlišuje od ostatných slovenských bánk. Karta podporuje bezkontaktné platby a platenie cez Google Pay a ponúka bezplatné výbery z bankomatov Poštovej banky a POS terminálov na pošte.

Takto vyzerá vertikálna platobná 365.karta. Získate ju zadarmo k účtu, jej vedenie je tiež bez poplatku

Mobilná aplikácia s inteligentným vyhľadávaním

365.bank sa prezentuje ako banka pre dnešných ľudí a tomu prispôsobuje aj štýl komunikácie, ktorý je veľmi uvoľnený a neformálny. Priamo v aplikácii si môžete nastaviť, či vám má banka tykať alebo vykať. A uvoľnený je aj dizajn používateľského rozhrania. Je farebný, prehľadný a nepôsobí tak tabuľkovo ako v prípade niektorých bánk.

Úvodná obrazovka mobilnej aplikácie obsahuje informáciu o zostatku na vašom účte. 365.bank využíva inteligentné zobrazenie zostatku, takže do úvahy berie plánované platby a aj priemernú výšku prípadného inkasa a informuje teda o tom, koľko peňazí môžete reálne minúť. Taktiež vás upozorní, ak by ste túto hranicu mali prekročiť. Platba odíde, pretože peňazí máte na účte dosť, ale aplikácia vás upozorní na výšku zvyšných plánovaných platieb pre daný mesiac, resp. do najbližšej výplaty.

Na úvodnej obrazovke tiež nájdete históriu predchádzajúcich platieb. Ku každej transakcii si môžete priamo z aplikácie vygenerovať PDF súbor s potvrdením, je to praktické. Pokiaľ niekomu posielate peniaze alebo od niekoho dostanete peniaze, môžete si ho uložiť do zoznamu kontaktov, čo uľahčuje opätovné posielanie financií. Tento účel plní aj inteligentné vyhľadávanie, hľadať v histórii môžete podľa mena, transakcie či čísla účtu.

Úvodná obrazovka aplikácie 365.bank s inteligentným zostatkom, vyhľadávanie a nastavenie platobnej karty

Sporenie a peniaze späť z nákupov

Bežný účet ponúka štandardné funkcie, ako sú jednorazové platby, trvalé príkazy aj inkasá. Okrem toho si môžete pomocou aplikácie vytvoriť až 50 sporiacich účtov. Môžete si ich pomenovať, priradiť im obrázok a prípadne si nastaviť výšku mesačného sporenia. Alebo si budete peniaze odkladať jednorazovo. Šikovné je, že sporenie si môžete skryť, aby vás nelákalo vybrať z neho peniaze. Tie si však v prípade potreby môžete kedykoľvek poslať na bežný účet a to bez poplatku. Sporiť si budete s úrokom 0,365%.

V mobilnej aplikácii nájdete aj nastavenia platobnej karty. Môžete si určiť limity na výber z bankomatu a platby kartou a tiež povoliť alebo zakázať internetové platby. Pokiaľ stratíte kartu, okamžite ju viete cez aplikáciu zablokovať a prípadný nálezca alebo zlodej vám ju nezneužije. A následne môžete zavolať do banky s požiadavkou o jej trvalé zablokovanie. Podporu platieb cez Google Pay sme už spomenuli, my platíme našou 365.kartou práve takýmto spôsobom. Banka sa tiež vyjadrila, že urobí všetko pre to, aby bola medzi prvými bankami na Slovensku, ktoré prinesú podporu pre Apple Pay.

Mobilná aplikácia 365.bank poteší aj ďalšími šikovnými funkciami. Každú platbu vám oznámi push notifikáciou, umožňuje prihlásenie odtlačkami prstov či pomocou odomykania tváre Face ID a takisto umožňuje vytvoriť tzv. PIE kód. Princíp je rovnaký ako v prípade PIN kódu, avšak namiesto čísiel si vytvoríte kombináciu smajlíkov.

Šikovnou a v rámci bankových aplikácií novou funkciou sú peniaze späť z nákupov. Na internete síce nájdete viacero tzv. cashback portálov, avšak mnohí ľudia o ich existencii nevedia alebo im neveria alebo sa im nechce vytvárať ďalší používateľský účet. Integrovanie takejto funkcie do bankovej aplikácie je preto výborný krok, ktorý sprístupní cashback novým používateľom. V praxi to funguje tak, že si v aplikácii aktivujete cashback ponuku a pri nakupovaní z daného obchodu použijete vašu 365.kartu. V aplikácii si následne môžete skontrolovať, koľko peňazí vám má 365.bank vrátiť a koľko už vrátila.

Sporenie, peniaze späť a PIE kód

Ďalšie funkcie budú pribúdať

365.bank je na začiatku svojej cesty a ďalšie funkcie bude pridávať postupne. Jej aktuálni používatelia, ktorí sú v bete, môžu nové funkcie navrhovať a dávať aj spätnú väzbu. Pokiaľ sa medzi nich chcete pridať aj vy, vypýtajte si v komentári pozvánku. Pri vypĺňaní komentára však nezabudnite zadať vašu emailovú adresu, aby sme vám ju mohli poslať.

V testovaní 365.bank budeme pokračovať a prinesieme vám novinky, keď sa nejaké objavia.

Prečítajte si aj:

365.bank štartuje: Bankový účet je zadarmo. Vytvoríte si ho iba cez aplikáciu, stiahnuť si ju môže každý (video)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit