Bezhotovostné platby sú medzi Slovákmi čoraz obľúbenejšie.

Z nedávneho prieskumu spoločnosti Mastercard vyplýva, že bezhotovostné platby sa tešia medzi Slovákmi čoraz väčšej popularite. Z celkového počtu platieb je 56 % transakcií bezhotovostných a tento podiel by mohol byť až 76 %, keby zákazníci nenarážali na miesta, kde bezhotovostné platby neprijímajú.

Rovnako rastie aj popularita platenia smartfónom (v roku 2023 zaplatilo mobilom 45 % ľudí, pričom v roku 2019 to bolo len 21 %) a všemožnými ďalšími zariadeniami, ako sú smart a analógové hodinky, platobné prstene či kusy oblečenia alebo náramky a kľúčenky.

Avšak, nestačí mať hodinky, náramok, prsteň či oblečenie s funkciou bezkontaktného platenia. Aby ste nimi mohli platiť, musíte mať aj tú správnu banku, ktorá podporuje službu, vďaka ktorej si môžete do daného predmetu uložiť vašu platobnú kartu (resp. jej token).

Medzi slovenskými bankami v tomto smere vyniká 365.bank, ktorá disponuje najväčším portfóliom platobných služieb:

  • Apple Pay – iPhone a Apple Watch
  • Google Pay – Android smartfóny, smart hodinky s Wear OS a kompatibilné zariadenia značky Fitbit
  • Garmin Pay – kompatibilné smart hodinky a cyklopočítače značky Garmin
  • Xiaomi Pay – kompatibilné fitnes náramky a smart hodinky značky Xiaomi
  • SwatchPAY! – analógové hodinky Swatch a zariadenia s podporou Laks Pay od Wearonize
  • Zepp Pay – kompatibilné smart hodinky značky Amazfit
  • Fitbit Pay – kompatibilné fitnes náramky a smart hodinky značky Fitbit (tie však postupne migrujú na Google Pay)
  • Manage-Mii – nositeľné zariadenia značiek Laks, Rosan Diamond, Adorn Pay, Aeklys, STISS, USC
  • Fidesmo – nositeľné zariadenia Anivo, Apex Ring, Berg, Crick, Invis, K-pay, Mondaine, Neos, Oili, Pagopace, Paycelet, Rikki, Tapster, Von Moos, NFC remienky značky Polar
  • Tappy Pay – nositeľné zariadenia Liuio, Timex Group, Helo, Morellato Group, Vyvo

Inak povedané, pokiaľ existuje na svete, resp. v Európe, nejaká služba na platenie hodinkami a inými predmetmi, ktoré môžete nosiť, 365.bank ju s veľkou pravdepodobnosťou podporuje.

365.bank umožňuje platiť smartfónom, hodinkami, prsteňom aj oblečenímZdroj: TOUCHIT
365.bank umožňuje platiť smartfónom, hodinkami, prsteňom aj oblečením

Ako fungujú platby nositeľnými zariadeniami?

Ak chcete platiť nositeľnými zariadeniami, stačí si zadovážiť konkrétny typ zariadenia so zabudovanou NFC technológiou a službou, ktorú podporuje 365.bank.

Následne si stiahnete mobilnú aplikáciu k danému zariadeniu, zadáte údaje z platobnej karty a pridanie karty potvrdíte registračným kódom. Platobná karta sa týmto spôsobom stokenizuje – vytvorí sa jej digitálne dvojča, čo znamená, že pri platení sa obchodníkovi neodosielajú reálne údaje z karty.

Platba následne prebieha rovnako, ako v prípade bezkontaktnej platobnej karty. Prsteň, náramok alebo iné nositeľné zariadenie priložíte k terminálu a v prípade, ak vás terminál vyzve, zadáte PIN kód ku karte.

Platba nositeľnými zariadeniami a jej bezpečnosť je zabezpečená na rovnakom princípe, ako je tomu v prípade fyzickej platobnej karty s tým rozdielom, že v týchto zariadeniach je uložený len token, namiesto údajov o karte.

V prípade straty alebo krádeže zariadenia je možné funkcionalitu platenia na pár klikov zrušiť priamo cez aplikáciu k danému zariadeniu, čo je rýchly a nenáročný úkon. Vďaka push notifikáciám z aplikácie 365.bank máte zároveň prehľad o každej platbe.

365.bank umožňuje platiť smartfónom, hodinkami, prsteňom aj oblečenímZdroj: TOUCHIT
365.bank umožňuje platiť smartfónom, hodinkami, prsteňom aj oblečením

Účet v 365.bank je zadarmo a založíte si ho okamžite cez mobilnú aplikáciu

Pokiaľ chcete platiť nositeľnými zariadeniami, ale ešte nemáte účet v 365.bank, môžete si ho rýchlo a jednoducho založiť priamo cez mobilnú aplikáciu 365.bank pre Android a iOS. Založenie účtu cez aplikáciu je jednoduché a trvá menej ako 10 minút, pričom všetky potrebné detaily sme zosumarizovali v samostatnom článku TU.

Dôležité je, že 365.bank ponúka konkurencieschopný účet zadarmo. V tomto účte máte výbery z bankomatov 365.bank zadarmo, úrok na termínovanom vklade 2 % ročne (vklad na 18 mesiacov a aj pre ľudí bez účtu v 365.bank) a tiež digitálnu platobnú kartu, ktorú môžete následne použiť aj na platenie nositeľnými zariadeniami.

Tento článok vznikol v spolupráci s 365.bank.

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit