Nasledujúce štyri aplikácie vám pomôžu vytvoriť si vlastnú myšlienkovú mapu.

Niekto nechce používať myšlienkové mapy na webe ani v počítači. Možno však chce jednoduchšie riešenie, no také, ktoré by plne vyťažilo 5 a viacpalcovú obrazovku mobilného telefónu alebo tabletu. Nedá sa generalizovať, a teda povedať, že každá aplikácia má svoj ekvivalent na webe, desktope alebo „appstore“. Zväčša ide o jednoduchšie ladené aplikácie, niektoré sú dostupné len pre mobilné platformy. Do nášho prehľadu sme vybrali tie, ktoré sú určené pre mobilnú platformu Android a následne uvádzame aj ďalšie systémy. Ak teda výrobca také niečo poskytuje. Budete môcť ľahko porovnať dostupnosť aplikácií medzi sebou. Pre niekoho je prioritou mať jednu aplikáciu pre rôzne platformy, aby sa dalo kombinovať použitie na rôznych zariadeniach. Následne sa môžete rozhodovať podľa funkcií a celkovej prepracovanosti. Tým, že je to aplikácia určená pre displej telefónu, používa sa odlišný princíp ovládania, má aj iné funkcie. Kým v počítači alebo v menšej miere na webe sa hľadí na prepracovanosť do detailu, v mobile na jednoduchosť.

Aplikácia Mindjet aj pre platformu Android. Možnosti sú naozaj veľké. Vhodný je hlavne pre tablety

Aplikácia Mindjet aj pre platformu Android. Možnosti sú naozaj veľké. Vhodný je hlavne pre tablety

Mindjet Maps

Poriadne prepracovaný klient pre mobilné platformy poskytuje veľkú dávku výbavy desktopovej aplikácie. Má vo výbave formátovacie značky, grafické prvky podľa vzoru aplikácie a možnosti synchronizácie s cloudom. Tu vidíme silnú stránku práve v prepojenosti všetkých aplikácií. To, čo spravíte na webe, dokončíte v smartfóne. Prípadne ho použijete na prezeranie vopred pripravených máp.

Dostupnosť: Windows, Android, iOS

Mindly

Iný princíp v znázorňovaní hierarchickej štruktúry vetiev. No je výborný práve v mobile

Iný princíp v znázorňovaní hierarchickej štruktúry vetiev. No je výborný práve v mobile

Je to nástroj na tvorbu vizuálnej mapy projektov, ako sprievodca prednášky, na zapisovanie nápadov a ďalšie využitie. Pracuje s kruhmi, ktoré sú ďalej vetvené a všetky aktuálne položky – kruhy danej vetvy sa zobrazujú okolo v rámci kruhu. Vizuálne spracovanie na jednotku a navyše dobre použiteľné. Ocenili sme farebné schémy a možnosti exportu.

Dostupnosť: Android, iOS, OS X

Prečítajte si tiež: Používajte myšlienkové mapy

Mindomo

Toto je značne prepracovaná aplikácia vhodná najmä pre tablety. Obsiahlosťou sa podobá na počítačové aplikácie. Môžete spravovať zložité vetvenie, formát grafických aj textových prvkov a detailne ich nastavovať cez formátovacie okná. Silnou stránkou je zastúpenie na

rôznych platformách.

Dostupnosť: Windows, OS X, Linux, Android, iOS

Simple Mind Pro

Zameriava sa na jednoduché vetvenie, doslova do stromovej štruktúry. Žiadne zložité grafické prvky tu nie sú. K dispozícii sú uzly, úrovne a prelinkovanie medzi nimi. Máte možnosť kopírovania dát medzi mapami, podporuje relácie, viac máp na jednej stránke (jednom zobrazení) a rôzne farebné schémy.

Dostupnosť: Android

Tento článok vyšiel aj v tlačenom marcovom vydaní TOUCHIT č. 2/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.