Štvrtý operátor testuje 5G sieť na 83 vysielačoch v Bratislave.

V redakcii sme si pred pár dňami všimli, že sa naša SIM karta operátora 4ka pripojila do 5G siete vo viacerých lokalitách Bratislavy. V rámci testovania sme namerali prenosové rýchlosti na úrovni 200 až 300 Mbps pre sťahovanie a 25 Mbps pre odosielanie. 4ku sme následne kontaktovali s viacerými otázkami, nakoľko spustenie 5G siete v Bratislave nebolo oficiálne oznámené.

4ka v oficiálnom stanovisku potvrdila, že v spolupráci so sesterskou spoločnosťou SWAN spustila v uplynulom týždni skúšobnú prevádzku 5G siete na 83 vysielačoch v Bratislave. Ide o skúšobnú prevádzku, avšak do 5G siete sa môžu pripojiť všetci zákazníci so SIM kartou 4ky, pokiaľ majú k dispozícii kompatibilný 5G telefón.

Do 5G siete 4ky sa aktuálne pripoja viaceré telefóny značiek Motorola, Xiaomi, ZTE, One Plus a Huawei. 4ka chce v blízkej budúcnosti zoznam podporovaných telefónov rozšíriť o ďalšie značky a modely telefónov.

Operátor takisto potvrdil ďalšiu výstavbu a zahusťovanie 5G siete v Bratislave v tých lokalitách, kde je najväčší pohyb ľudí, napr. v historickom centre.

Ako sú na tom ostatní operátori?

Zdroj: 4ka

Prečítajte si aj:

4ka testuje 5G sieť už aj v Bratislave: Pripojíte sa do nej aj vy

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit