Namerali sme prenosové rýchlosti na úrovni až 300/25 Mbps.

4ka bola prvý slovenský operátor, ktorý oficiálne spustil 5G sieť na našom území. Mobilnú sieť piatej generácie začala testovať v pomerne skromnom pokrytí v Banskej Bystrici v júli 2019, teraz 5G sieť testuje aj v Bratislave.

Operátor zatiaľ oficiálne neoznámil spustenie bratislavskej 5G siete. My sme si však počas používania smartfónu so SIM kartou operátora SWAN so službou 4G INTERNET v2.0 všimli, že sa telefón pripojil do 5G siete tohto operátora.

SWAN už síce službu 4G INTERNET v2.0 nepredáva, avšak táto služba funguje v rovnakej mobilnej sieti, akú využívajú aj produkty operátora 4ka. Dá sa teda predpokladať, že oficiálne oznámenie spustenia komerčnej alebo testovacej prevádzky 5G siete v sieti 4ky v Bratislave je na spadnutie.

Doplnené: Do 5G siete sme sa pripojili v Bratislave aj pomocou SIM karty 4ka a namerali sme priemerné prenosové rýchlosti na úrovni 200 až 300/25 Mbps.

4ka 5G sieť v Bratislave

Naše merania v 5G sieti, do ktorej sa pripojila karta SWAN 4G INTERNET v2.0. SIM karta sa počas niektorých meraní prepla do 4G siete, v ktorých má obmedzené prenosové rýchlosti v porovnaní s produktami 4ky. Zdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT

Vo viacerých častiach Bratislavy

5G sieť od SWANu / 4ky sme zaznamenali vo viacerých častiach Bratislavy – v Petržalke, v Rači, v okolí Mosta SNP. Prenosové rýchlosti, ktoré sme namerali, sa pohybovali na úrovni 100/20 Mbps. Počas prvých pár sekúnd merania však vystrelili nad 200 Mbps a následne sa stabilizovali na uvedenej rýchlosti 100 Mbps pre sťahovanie.

Pripomeňme, že 4ka ponúka 4G sieť s maximálnymi teoretickými prenosovými rýchlosťami na úrovni 50/10 Mbps. Nami namerané rýchlosti teda predstavujú dvojnásobné zrýchlenie. Je však možné, že služba 4G INTERNET v2.0 nevyužíva úplný potenciál 5G siete a prenosové rýchlosti tak budú v prípade produktov operátora 4ka ešte o niečo vyššie.

O oficiálnom spustení 5G siete 4ky v Bratislave vás budeme informovať. Dovtedy, pokiaľ máte SIM kartu 4ky a 5G smartfón, si sem-tam skontrolujte displej vášho telefónu, či sa takisto nepripojíte do 5G siete.

Doplnené: V prípade SIM karty 4ka sme sa takisto pripojili do 5G siete. Prenosové rýchlosti sa stabilizovali na úrovni 200 až 300/25 Mbps.

Ako sú na tom ostatní operátori?

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

4ka a SWAN spustili testovaciu prevádzku 5G siete na Slovensku. Vyskúšať si ju môžete aj vy (Doplnené o VIDEO TOUCHIT)

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit