Na pohľad banálna téma, no nedajte sa oklamať. Na trhu sú rôzne powerbanky, vyberám pre vás tie najlepšie.

Najprv ale trochu teórie a dôvody, prečo sa pred samotným výberom treba trochu zamyslieť. Technológie sa zlepšili a výber tých lepších powerbaniek (kto vie, ako sa to skloňuje, pokojne do komentára) nebude taká veda. Popáliť sa je menšia šanca. Mnohí ale môžete mať doma staršie verzie a tak, by ste mohli žiť vo falošnej nádeji, že vám ešte poslúžia.

Ceny

Powerbanky s kapacitou 2600 mAh a podobné nezmysly boli konečne z trhu vytlačené. Toto je dnes nepoužiteľné. Argument, že sa s tým dajú nabíjať hodinky alebo fitness náramok neobstojí. Vlastne už keď prišli na trh to bola hlúposť. Takéto powerbanky rozdával Telekom. O ich užitočnosti by sme mohli živo polemizovať.

Minimum je dnes 5000 mAh a to sa dá kúpiť už pod 10 eur. Zlatý stred 10 000 mAh sa dá kúpiť od 15 eur, počítajte skôr s nejakou priemernou sumou 35 eur. Kapacitu 30 000 mAh kúpite aj za 35 eur, avšak aj za 199 eur.

Veľkosť (kapacita)

Kapacita je prvý údaj, ktorý sa dozviete a podľa tohto si zväčša kupujete tento výrobok. Na jednu stranu tu máte 20 000 mAh batérie, no druhá strana mince je praktickosť. Počet nabití je vyšší, no ak máte takúto „tehlu“, možno nebudete nosiť powerbanku so sebou. Kapacita 5000 mAh sa dá použiť ako univerzálna záležitosť na jedno nabitie smartfónu so 4000 mAh batériou. Mobil s 5000 mAh batériou nenabijete s touto powerbankou na 100 %. Hodí sa na čiastočné nabitie a príliš nezaťaží vaše vrecko.

Kapacita 10000 mAh je ideálna na batohu, aby ste mali energiu pre veľké batérie so smartfónom. Už podľa prvého príkladu je vám jasné, že táto powerbanka zase nenabije 5000 mAh telefón 2× ako sa vraví – doplna. V praxi ale asi málokedy potrebujete nabíjať od nuly po plnú kapacitu.

Kapacita väčšia ako 10 000 mAh je vhodná napríklad na chatu, kde nie je elektrická energia alebo na cestovanie, kedy nebudete mať možnosť nabíjať telefón. Na bežné nosenie mať powerbanku pre istotu bude zbytočne ťažká. Hmotnosť sa vyšplhá až na pol kilogramu.

Hliníková?

Toto býva problém, pretože hliník je dnes veľká móda a náhrada za plasty a tiež akýsi prémiový materiál. Keď si ale potrebujete dať do vrecka mobil s powerbankou čo i len na chvíľu, prémiový materiál vám veľmi nepomôže. Riziko poškriabania je vysoké, vlastne sa dá hovoriť o istote. Praktickejšia je plastová, možno nevyzerá tak dobre ale sám by som volil radšej plastové telo. To ale veľakrát znamená kúpiť iný typ powerbanky a od iného výrobcu.

Rýchlosť

Tak a toto je niečo, kde powerbanky ešte stále ťahajú za kratší koniec. Kedy podporovali výstupný výkon 5 W, častokrát aj vstupný, potom sa prešlo na 10 W a tie lepšie powerbanky mali QuickCharge a tak ste mohli nabíjať mobil rovnako rýchlo ako z nabíjačky. Práve pomalé nabíjanie bolo úzke hrdlo tohto príslušenstva. Powerbanky, ktoré majú len 10 W nabíjanie iných zariadení, sa vyhnite. Ideálne je, aby podporovala aspoň 15 W nabíjanie, no aj to je na hrane. Je to typické nabíjanie pre lacné Samsungy. Lepšie je začínať na powerbanke, ktorá dodá 18 W výkon.

Tiež sa zaujímajte o to, ako rýchlo powerbanku nabijete. Častokrát sa stáva, že síce máte powerbanku, ale je vybitá. Nabíjať ju znamená, nezabudnúť ju na niekoľko hodín pripojiť k nabíjačke. Predstavte si nabíjať kapacitu 10 000 mAh s výkonom 10 W. To je na viac ako 5-6 hodín, aj to spravidla počítajte s dlhším časom.

Xiaomi Mi PowerBank 3 – 10 000 mAh

Hliníkové telo ale iba USB-A na nabíjanie iných zariadení. Powerbanka sa dá nabíjať cez microUSB a cez USB-C aj výkonom 18 W (aj na výstupe). Čo by mi prekážalo, je to hliníkové telo a absencia USB-C ako výstupu. Výhoda môže byť, že dokáže nabíjať z oboch Áčkových portov naraz.

Cena: 16 eur

xiaomi powerbank 10000Zdroj: Xiaomi
Xiaomi Mi PowerBank 3

Adata S20000D – 20 000 mAh

Ako vidno značka a spracovanie robí svoje. Nie že by toto nebolo dosť kvalitné. Značku ADATA odporúčam bez výhrad. Akurát tu máte za 13 eur kapacitu 20 000 mAh. V čom je teda háčik. No práve v tom, že je tu len 10 W výkon na nabíjanie powerbanky a aj iných zariadení. Tiež treba počítať s tým, že sa nabíja microUSB konektorom.

Cena: 13 eur

Adata S20000DZdroj: ADATA
Adata S20000D – 20 000 mAh

Epico E29 – 30 000 mAh

Toto je už je slušná kapacita. Nabiť samotnú powerbanku zaberie pol dňa, ale hodí sa tam, kde máte obmedzené možnosti na nabíjanie z elektrickej siete. Nabíjanie obojsmerne 18 W. Zariadenia cez USB-A, powerbanku cez microUSB a USB-C.

Cena: 70 eur

Epico e29Zdroj: Epico
Epico E29

Samsung Powerbanka – 10 000 mAh

Toto je trochu iná vec. Má bezdrôtové nabíjanie s výkonom 7,5 W a 25 W nabíjanie káblom. Nevýhodou je nabíjanie zariadení len cez USB-A konektor. USB-C je len na nabitie powerbanky. Samsung ich síce označuje číselne, čiže nám nezrozumiteľne alebo takúto powerbanku nájdete aj vo verzii USB-C aj na nabíjanie. Je to drahá powerbanka ale naozaj sa niečím iným líši a má pridanú hodnotu.

Cena: 50 eur

samsung powerbankaZdroj: Samsung
Samsung Powerbanka

Varta Powerpack – 15 000 mAh

Česká značka, legendárna a toto je kapacita tak cez 10 000 a stále menej ako 20 000. LED svietidlo je praktická vec. Mám vyskúšané, práve na chate, ktorá nemá elektriku. Vstupy a výstupy sú na tom horšie. Výkon iba 15 W. Dva USB-1, USB-C (in/out) a microUSB na nabíjanie powerbanky.

Cena: 30 eur

Varta PowerpackZdroj: Varta
Varta Powerpack

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.