NVIDIA predstavila koncept BFGD monitorov pred rokom.

Na výstave CES 2018 sme prvýkrát videli takzvané BFGD monitory. Je to skratka pre Big Format Gaming Display, avšak hráči, ktorí vyrastali pri hraní DOOMa si túto skratku určite rýchlo pozmenia.

BFGD je platforma, ktorá označuje prémiový 65-palcový herný monitor s rozlíšením 4K, 144 Hz obnovovacou frekvenciou, rýchlou odozvou, podporou zobrazenia HDR obsahu a technológiou NVIDIA G-SYNC. BFGD monitory tiež v sebe obsahujú zabudované zariadenie NVIDIA SHIELD TV, takže môžete sledovať multimediálne služby v rozlíšení až 4K s HDR a máte k dispozícii aj herný gamepad a diaľkový ovládač.

Prvé monitory tohto formátu sa mali objaviť na trhu už minulé leto, avšak do predaja idú až teraz. HP oznámilo, že svoj model s názvom HP Omen X Emperium uvedie na trh vo februári a v Amerike ho bude predávať za 4 999 dolárov. Je to vysoká cena, ktorá atakuje aj 8K televízory – 65-palcový model od Samsungu u nás štartoval s cenovkou 4 999 eur. Monitor od HP bude mať vo výbave 3× HDMI 2.0 porty, DisplayPort, dva USB porty a dva nabíjacie USB porty.

V porovnaní s inými monitormi so 4K HDR rozlíšením, 144 Hz obnovovacou frekvenciou a podporou technológie G-SYNC však vysoká cena 65-palcových modelov nie je až takým prekvapením. Na trhu sú totiž iba dva 27-palcové monitory, ktoré majú spomenuté parametre a predávajú sa za 2 500 eur. Za väčšiu obrazovku, ktorá nahradí aj váš televízor, zaplatíte dvojnásobok.

BFGD monitor od HP

Zdroj: The Verge

Prečítajte si aj:

CES 2018: Televízory dostali konkurenciu, BFGD sú špičkové 65-palcové herné monitory (doplnené)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit