Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Kúzelný predvianočný čas sa blíži a ako každoročne aj v tomto roku koncom novembra vypukne šialenstvo na adventných trhoch. Pre niektorých je to jama levova, pre iných kúzelné miesto, na ktorom cinkajú spiežovce, znejú koledy a šálka voňavého vareného vína láka na návštevu. Zabudnite na Viedeň a vyberte si tohoročnú destináciu, kam vyrazíte na adventné trhy, trochu netradične. Čo keby ste sa napríklad rozhodli, na ktorý z týchto siedmich lokálnych pokrmov by ste mali najväčšiu chuť?

1) Nemecko: Drážďanská vianočná štóla

Nemôžeme začať inak, než pravými drážďanskými vianočnými stollen. Tie totiž obsahujú presne dané ingrediencie a pečú sa podľa striktne daného postupu. Výsledkom je dokonalá kombinácia chuti sladkého pečiva z hrozienok, masla, sladkých a horkých mandlí a kandizovanej pomarančovej a citrónovej kôry, ktoré sa pridávajú do cesta spolu s múkou, vodou, kvasnicami a štipkou soli. Hovorí sa, že tvar drážďanskej vianočnej štóly pokrytej silnou vrstvou práškového cukru pripomína narodeného Ježiša zabaleného do šatky.
Vypravte sa na ne priamo do Drážďan, kde sa brány Striezelmarktu otvárajú 29. novembra. Mesto má čo ponúknuť i mimo tradičných vianočných trhov a štól. Na jednodennom alebo víkendovom výlete sa dozviete informácie o pohnutej histórii mesta, môžete si zájsť na vianočné nákupy alebo len relaxovať pri Labe. Zastávka autobusov FlixBus je hneď vedľa hlavnej stanice, odkiaľ sa ľahko dostanete na všetky zaujímavé miesta. Cena autobusového lístka z Bratislavy začína od 25,99 eur.

2) Taliansko: Pravý chlebík panettone z Milána

Vianoce v Taliansku by nemohli existovať bez „talianskej vianočky“ panettone. Každoročne pred Vianocami sa objaví na pultoch všetkých obchodov a v priebehu návštevy severného Talianska túto špecialitu nemôžete minúť. Vďaka svojmu úspechu a sláve sa panettone stal jedným zo symbolov mesta, z ktorého pochádza – Milána. Ide o chlieb z kysnutého cesta, hrozienok a kandizovaného ovocia, ktorý napučí do tvaru bochníka alebo bábovky.
Vianočné trhy v Miláne patria k jedným z najzaujímavejších. Talianske mesto módy a nákupov si dáva záležať, aby malo návštevníkom čo ponúknuť. Ak vás unaví atmosféra Vianočných remeselných trhov, ktorých sa od 1. do 9. decembra zúčastní viac ako 130 krajín sveta, môžete si odpočinúť v niektorej z mnohých starobylých pamiatok. Keď už sa do Milána vypravíte, ani pred Vianocami nevynechajte návštevu gotickej katedrály Duomo, slávnej Opery La Scala alebo fresky Leonarda da Vinciho „Posledná večera“ v Chiesa di Santa Maria delle Grazie.

3) Poľsko: Poľský bigos z Vroclavi

Poľský bigos má desiatky rôznych variantov. Niektoré receptúry počítajú s hríbikmi, iné s červeným vínom alebo sušenými slivkami. Zásadne ale nesmie chýbať kapusta, a to kyslá i čerstvá, a mäso. Na vianočných trhoch si túto tradičnú pochutinu kúpite v stánkoch váženú na gramáž. V poľskej gastronómii všeobecne hrajú veľkú rolu dary lesa: zverina, med, huby a lesné plody. Poliaci tiež varia viac ako 200 druhov polievok, ktoré vás na vianočných trhoch skvelo zahrejú. Medzi nimi si zaslúži najväčšiu pozornosť tradičný žurek (podobný krkonošskému kyselu) alebo boršč – červený alebo biely.

Poľské Vianoce začínajú už dlho pred Vianocami. Poliaci oveľa viac ako my dodržujú rôzne ľudové tradície. S tradičnými zvykmi, ako je krájanie jabĺk, púšťanie lodičiek zo sviečok alebo liatie olova, začínajú už na konci novembra na sviatok svätého Ondreja. Onedlho sa otvárajú aj adventné trhy. Navštíviť odporúčame najmä tie vo Vroclavi, ktorá je dostupná nočným autobusom z Bratislavy. Svoje brány otvárajú 23. novembra.

4) Česko: Originálne pražské trdlo?

Vypravme sa aj k našim susedom. Asi žiadny iný pokrm v Prahe nebudí také rozporuplné emócie, ako samozvané pražské trdlo alebo trdelník. Na tento pokrm narazíte na každom rohu (nielen) počas adventných trhov v Prahe, ktoré začínajú deň pred prvou adventnou nedeľou v sobotu 1. decembra. Miestni ho považujú za lákadlo pre turistov, pretože pôvodný pokrm skutočne nemá s Prahou nič spoločné. Pochádza od nás, zo slovenskej Skalice, kam ho ale v dávnych časoch priniesli Maďari.

Trdelník je sladké pečivo v tvare veľkej dutej šľahačkovej trubičky, pôvodne bez krémovej náplne. V Prahe vám ho naplnia, čím si budete priať – od čokolády cez smotanu až po zmrzlinu zaliatu šľahačkou – táto inovácia pôvodne skromnej lahôdky sa rozmohla v posledných rokoch. Trdelník sa vyrába z kysnutého cesta, ktoré sa rozváľané v pruhoch navíja na bukový alebo kovový valec (trdlo) a pečie sa nad ohňom alebo uhlím.
Pražské adventné trhy ale rozhodne stoja za návštevu. Začnite na Námestí Mieru pri kostole sv. Ľudmily, ktorý patrí k tým najkrajším, pokračujte cez Václavák nadol na Ovocný trh, Staromestské námestie a Námestie Republiky. Aby ste si mohli vianočnú atmosféru vychutnať až do dna pohárika vareného vína, nechajte auto doma a kúpte si cestovný lístok na FlixBus. Do Prahy vás z Bratislavy dovezie už od 9,99 €.

5) Rakúsko: Svetoznáme gule zo Salzburgu

Kto by nepoznal Mozartkugeln, typický sladký dezert pôvodom zo Salzburgu. Ide o druh bonbónu (čokoládovej pralinky), pôvodne vytvoreného salzburským cukrárom Paulom Fürstom v roku 1890. Gule boli pomenované po hudobnom skladateľovi W. A. Mozartovi, ktorý zo Salzburgu pochádzal. Túto marcipánovú cukrovinku dodnes vyrába firma Cukrárstvo Fürst (Konditorei Fürst) v Salzburgu. Pre tú jedinú naozajstnú si sem musíte prísť.
Pri maškrtení si užijete aj malebný výhľad na biely salzburský hrad, ktorý sa vypína nad mestom. Historické jadro starého mesta Salzburg bolo v roku 1996 zapísané do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Vianočné trhy tu začínajú už 18. novembra.

6) Belgicko: Cougnou pripomína našu vianočku

Cougnou obvykle býva určený deťom na Vianoce a deň svätého Martina, a to väčšinou spolu so šálkou horúcej čokolády. V celom Belgicku sa raňajkuje najmä na 1. sviatok vianočný a ide o sladké pečivo veľmi podobné našej vianočke. Čo nie je úplne podobné, je vzhľad cougnou –tvarom totiž najčastejšie pripomína dieťatko alebo Ježiša.
Klasická verzia sa pečie s hrozienkami, cukrovými perličkami, vodou z pomarančových kvetov a nastrúhanou citrónovou alebo pomarančovou kôrou. Môžete kúpiť i cougnou len s čokoládou či len s hrozienkami. Poslednou módou je položiť na sladké pečivo plátok údeného lososa.

Na vianočný cougnou sa vydajte napríklad do hlavného mesta Bruselu. Z Bratislavy vám ide priamy nočný FlixBus, vďaka ktorému ušetríte za ubytovanie a v autobuse sa pokojne vyspíte. Adventné trhy tu začínajú v piatok 30. novembra a okrem vianočných nákupov alebo zimného korčuľovania na vás čaká i veľa zaujímavých stavieb. V Bruseli sídli NATO i niektoré inštitúcie Európskej únie. Preto si vyslúžil neoficiálny názov hlavné mesto Európy. Krásnych zákutí tu nájdete viac než dosť.

7) Slovensko: Kapustnica, ktorá vás zahreje

Na záver zostaňme doma. Hovorí sa, že čo kraj, to iná kapustnica. Na východe Slovenska sa polievka varí len z vody z kyslej kapusty. Katolíci do nej nepridávajú žiadne mäso, evanjelici tam šupnú mäso i klobásy, pretože v období Vianoc žiadny pôst nedržia. Niekde sa kapustnica zahusťuje múkou, niekto pridáva smotanu, iný dokonca sušené ovocie.
Na skvelú kapustnicu vyrazte na vianočné trhy do Bratislavy. Tie najväčšie nájdete od 23. novembra na Hlavnom a Hviezdoslavovom námestí. V posledných rokoch sa trhy rozrástli i do iných častí mesta, navštíviť tak môžete ešte napríklad námestie pred obchodným centrom Eurovea. Nezabudnite ani na Bratislavský hrad!

Značky: