Hľadáme dokonalý notebook? Možno, avšak radšej by sme boli keby sa v niektorých vlastnostiach a svojom spracovaní na seba podobali ako vajce vajcu. Ale viete, už ani tie vajcia nie sú „to čo bývali“.

Ako je to s notebookmi a prečo niektorí výrobcovia vytrvalo porušujú isté konvencie a neustále robia ten istý koncept už niekoľko rokov? Je to pravdepodobne akousi víziou toho, čo používajú a čo reálne nepotrebujú. Poďme hneď na to.

Chcem vypnúť mikrofón

Niektoré notebooky majú možnosť vypnúť mikrofón priamo z klávesnice. Toto je užitočná vlastnosť počas videokonferencie alebo len tak pre paranoikov. Inak, prečo by mal byť mikrofón stále zapnutý? Na F-kových klávesoch je dosť miesta a tak by tam také niečo mohol dávať každý výrobca.

Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT
Takto to má vyzerať. Prístup k vypnutiu mikrofónu

Zamknutie displeja

Niekedy môžete nájsť ikonu zámky na F-kovej klávese. Je to na zamknutie konta, keď odchádzate od počítača. My používame multimediálne funkcie cez kláves Fn. Chceme mať primárne klávesy F, napríklad F2 na rýchle premenovanie súborov.

Takže namiesto Win + L môžeme spraviť Fn + F11 a počítač zamknúť. Logika? Nie je, iba ak by sme mali primárne nastavené ako hlavnú funkciu multimediálne klávesy a bežné funkcie F cez kláves Fn. Haló Lenovo, nepotrebujeme tieto funkcie duplikovať, dajte na F11-ku niečo iné.

Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT
Tu máme takú malú duplicitku a F11 by sa dala využiť aj inak

Otvor sa veko

Ale nie len tak na 100 ÷ 130°, ale na 180°. Chceme, aby sa dal displej otvoriť čo najviac, aj keď nemá dotykový displej. Užitočné je to vtedy, keď pri počítači stojíte. Ale v zásade vždy. Mali sme na test niektoré notebooky od HP, ktoré mali tak malý uhol otvorenia veka, že bolo nepohodlné sa na displej pozerať. Horšie, že išlo o 13,3“ displej, čo ešte samo o sebe zhoršuje komfort pre nízku spodnú časť – tým, že mnoho z nich je bezrámikových a displej začína nízko.

Rozprávka o 17 hodinovej výdrži

Taký, že sa z notebooku stane abakus. Poznáte to sami, výrobca hovorí, že jeho notebook vydrží 17 hodín na pozeranie videa. No, možno keď stlmíte displej na minimum, vypnete Wi-Fi a ešte použijete úsporný režim. Tiež treba vypnúť HDR, inak bude spotreba vyššia, ak máte teda HDR displej a túto funkciu ste aktivovali.

Aha Wi-Fi vypnúť nemôžete, lebo Netflix cez prehliadač a appku kvôli off-line režimu nebudete používať. Môžete znížiť jas, ale toto nie je Spotify alebo Winamp a tak viac pozeráte ako počúvate, takže jas na maximum. Po 4 hodinách si notebook začne pýtať papať.

Čo je teda všetci chceme? Chceme taký úsporný režim, ktorý z Intel Core i7 spraví Pentium a pre nízku energetickú náročnosť vypne ventilátory, keďže CPU si vystačí s pasívnym chladením. V tomto smere roky vedie Fujitsu so svojimi notebookmi.

Nabíjanie cez USB-C

Toto sa postupne zlepšuje ale chceli by sme to aj u lacnejších notebookov. Veď práve tie majú menšiu energetickú náročnosť vďaka lacnejšiemu a menej náročnému CPU. Na toto by nám mohla potom stačiť rýchlo nabíjačka od mobilu. Teda taká s výkonom 60 W a viac. No ale to by ešte museli byť navzájom kompatibilné a notebook by nabíjačke musel povoliť pustiť do seba poriadnu dávku šťavy. Snáď raz, kým EÚ nezmení typ konektora alebo nevznikne nová móda v inom konektore. Céčko by ale chvíľu mohlo vydržať.

Dám 5 eur za ďalší konektor

Drahí výrobcovia, naša predstava o notebooku nie je, že bude mať dva USB-C porty a aj to ešte niektorí idú tak ďaleko, že aj 3,5 mm audio konektor odstránia a dajú vám do škatule redukciu z USB-C portu, všakže ASUS. Chceme, viac konektorov, medzi nimi aj HDMI v štandardnej veľkosti. Nuž ale čím drahší notebook, tým v istých sériách tenší a tým menej portov. Počkať, čisto na zamyslenie, toto je priama či nepriama úmera?

Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT
Príliš tenký? Vôbec, jeden HDMI by sa tu zmestil

Vykradnuté telefónne búdky

Výkon sa zvyšuje, ale zvuk zostáva. Skoro ako reklamný slogan, ale toto jednoducho nechceme. Chceli by sme zvuk, ktorý by neznel ako zo slúchadiel, ktoré boli kedysi v telefónnych búdkach. Nedbáme, kvalita zvuku sa zvýšila. Ale zostala tak niekde kmitať medzi frekvenciami.

Skrátka a dobre, chceli by sme poriadny zvuk a tiež vieme, že je to náročná úloha. Videli ste už notebook zvnútra? Už umiestnenie reproduktorov je hrdinstvo samo o sebe a výrobca si zaslúži potlesk. Len málo modelov na trhu má kvalitu zvuku porovnateľnú s externým reproduktorom. A takmer vždy hovoríme o notebookoch za cenu okolo 1000 eur.

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.