Populárny výrobca procesorov (dronov, SSD, atď.) Intel sa rozhodol investovať 7 miliárd dolárov do Fabriky 42 v Arizone. Cieľom je rozbehnúť 7 nm výrobný proces. 

CEO Intelu Brian Krzanich sa vyjadril, že chce „vyrovnať herné pole globálneho trhu a spraviť výrobu v USA konkurencieschopnou vďaka novým štandardom a reguláciám„.

Intel od dokončenia fabriky očakáva 3000 nových pracovných miest na plný úväzok. Firma exportuje 80% svojej výroby mimo USA, a je jedným z piatich najväčších exportérov v Amerike.

Fabrika v Arizone

Zaujímavé však je, že Intel o 7 nm výrobnom procese hovorí už teraz. Totiž 14 nm výrobný proces používa pri výrobe procesorov generácie Broadwell, Skylake a Kaby Lake už od roku 2014. Len teraz na CES Intel spomínal 10 nm výrobný proces, ktorý bude využívaný pri výrobe Cannonlake procesorov – tie by sa mali na trh dostať koncom tohto roka.

GlobalFoundries a AMD úplne preskakujú 10 nm výrobný proces. A podľa nás práve hroziaca konkurencia zo strany AMD je dôvodom, prečo Intel urýchľuje vývoj 7 nm technológie.

Zdroj: Tom’s Hardware