Platený softvér v mnohých prípadoch nie je práve lacnou záležitosťou, no faktom je, že často ponúka pridanú hodnotu a mnohé užitočné funkcie navyše. Určitá skupina používateľov ich však jednoducho nepotrebuje a nikdy nevyužije. Ak patríte medzi nich, potom práve vám je určený tento článok, v ktorom sa dozviete o bezplatných možnostiach rôzne využiteľného softvéru.

9. GIMP (bezplatný pre Windows, macOS, Linux)

Pokiaľ nie ste ochotní míňať peniaze na predplatné softvéru od Adobe akým je Photoshop, vyskúšajte GIMP (GNU Image Manipulation Program). Ide o funkciami nabitý grafický editor so širokou škálou nástrojov, pomocou ktorého môžete upravovať fotografie, vytvárať grafiku pre web a nechýba ani podpora práce s vrstvami a kanálmi. GIMP podporuje bohatý rozsah formátov vrátane GIF, JPEG, PNG, XPM, TIFF, TGA, MPEG, PS, PDF, PCX, BMP a mnoho ďalších. Je to vôbec prvý program s otvoreným zdrojovým kódom, ktorý nebol určený pre programátorov, ale pre bežných používateľov. Vytvorili ho pred 22 rokmi študenti z Berkeley, Peter Matis a Spencer Kimbala.

 

8. Libre Office (bezplatný pre Windows, macOS, Linux)

Čo sa kancelárskych aplikácií týka, takmer na celom svete je štandardom balík Office od Microsoftu. Minimálne v práci sa s ním väčšina ľudí stretáva na dennej báze, no pre domáci počítač sú tu aj iné možnosti. Libre Office je kancelársky balík, ktorý ponúka 6 plnohodnotných aplikácií pre prácu s dokumentmi a dátami. Sú nimi Writer, Calc, Impress, Draw, Base a Math. Dôležitá je ich kompatibilita so spomínaným Microsoft Office. Od minulého roka je tiež dostupný aj ako online služba Open365.

7. Inkscape (bezplatný pre Windows, macOS, Linux)

Inkscape je open source konkurenciou programov Illustrator, Freehand, CorelDraw či Xara X. Používa W3C štandard škálovateľnej vektorovej grafiky (SVG). Medzi podporované SVG schopnosti patria tvary, cesty, text, značky, klonovanie, priehľadnosť, zmena veľkosti, farebné prechody, vzorky a zoskupovanie. Inkscape podporuje aj Creative Commons metadáta, editovanie uzlov, vrstvy, komplexné operácie s krivkami, trasovanie bitmáp, text na krivke, priame editovanie XML a mnoho ďalšieho. Teší sa širokej komunite používateľov a mnohým blogom, ktoré pomôžu nováčikovi rýchlo sa v ňom zorientovať.

6. Blender (bezplatný pre Windows, macOS, Linux)

Pokiaľ sa zaujímate o 3D animácie, 3D tlač alebo 3D modelovanie, skúste Blender. Jednou z jeho hlavných výhod je plne adaptívna pracovná plocha a logické usporiadanie jednotlivých okien s rôznymi pohľadmi a nástrojmi. Ovláda sa predovšetkým prostredníctvom klávesových skratiek, čo môže byť pre niektorých používateľov spočiatku nevýhodou. Po ich osvojení sa ale rýchlo stane efektívnym a intuitívnym nástrojom na rýchlu tvorbu a editáciu rozličných 3D objektov. Nedosahuje síce úroveň platených konkurentov, ako napríklad Maya, ale minimálne pre začínajúcich používateľov bude určite dobrou voľbou.

5. Avira (bezplatná pre Windows) a  Sophos (bezplatný pre macOS)

Stále platí pravidlo, že pri prehliadaní webu by ste mali byť veľmi obozretní a minimálne dvakrát si premyslieť, ktorú stránku navštívite, na čo presne kliknete, či ktorú prílohu od nedôveryhodného zdroja si otvoríte. Ak vám záleží na vašich dátach a nechcete o ne prísť, je vašou povinnosťou mať nainštalovaný spoľahlivý antivírus, ktorý ochráni vaše súkromie a online identitu pred útokmi hackerov. Možností je viac. My sme vybrali Aviru pre používateľov Windowsu, respektíve Sophos pre macOS.

4. LMMS (bezplatný pre Windows, macOS, Linux)

Linux Multimedia Studio je výbornou alternatívou k aplikáciám ako Garage Band alebo Pro Tools. LMMS má pekné grafické rozhranie a s množstvom modifikovateľných okien ponúka bohaté možnosti hudobnej tvorby. Hotovú skladbu môžete exportovať ako .waw, alebo .ogg súbor, pričom máte samozrejme možnosť upraviť kvalitu výstupu, čo sa odrazí na celkovej veľkosti zvukového súboru.

3. VirtualBox (bezpatný pre Windows, macOS, Linux)

Virtualizácia, čiže technika nahradenia hardvérového prvku softvérovou vrstvou, už dávno nie je len nástrojom pre tzv. „geekov“. Je skvelým spôsobom pre otestovanie nových nástrojov a softvéru, ale aj optimalizovanie a zníženie nákladov na vašu lokálnu infraštruktúru. VirtualBox je virtualizačný softvér vyvíjaný spoločnosťou Oracle, ktorý prináša široké spektrum funkcií a nastavení. Zvláda virtualizáciu takmer všetkých novších verzií Windowsu, distribúcií Linuxu i množstva ďalších operačných systémov. Nie je síce plnohodnotnou konkurenciou platených profesionálnych nástrojov, ako napríklad Azure od Microsoftu alebo riešenie od VMWare, ale vzhľadom na to, že je voľne dostupný, pre mnohých môže byť správnou voľbou.

2. DaVinci Resolve (bezplatný pre Windows a macOS)

Je pomerne ťažké nájsť bezplatný a zároveň kvalitný softvér pre úpravu videí, keď vezmeme do úvahy komplexnosť  profesionálnych platených produktov, akými sú iMovie či Adobe Premiere. Ak však jeden máme vybrať, je ním DaVinci Resolve. Prepracovaný NLE systém pre spracovanie videa z profesionálnych kamier vrátane strihu, základnej postprodukcie a špičkových možností farebných korekcií. Nečakajte ale video editor so stovkami efektov alebo dokonalým titulkovacím editorom. DaVinci Resolve existuje aj v platenej, tzv. Studio verzii, ktorá sa od bezplatnej odlišuje najmä vyšším rozlíšením, renderingom videa formou škálovateľnosti cez viac GPU, rozličnými doplnkovými efektmi, redukciou šumu či stereoskopickým videom.

1. Linux 

V tomto zozname samozrejme nemôže chýbať voľne dostupný operačný systém, ktorý je príkladom toho, že nie vždy sa dobré musí rovnať drahému. Stabilita, rýchlosť, bezpečnosť, grafická dokonalosť, cena a početná komunita používateľov sú jeho známymi výhodami. To všetko získa človek, ktorý je ochotný naučiť sa niečo nové a zároveň oželieť niektoré úzko špecializované programy a hry. Existuje veľké množstvo distribúcií Linuxu líšiacich sa nadstavbami pre konfiguračné nástroje a súbory, správcom balíkov a obsahom komerčných aplikácií. Medzi najznámejšie patria Ubuntu, Fedora, SUSE, RedHat, Slackware, Gentoo a pod.

 

Zdroj: Lifehacker

Značky: