Keď vlani Europol informoval o hrozbách pre Smart TV, asi nečakal, že ich už vyvinuli bezpečnostné zložky partnerských štátov.

V utorok unikli tajné dokumenty z CIA a medzi nimi sa našli aj informácie o spolupráci americkej CIA s britskou MI5 na vývoji škodlivého softvéru pre Smart TV.

CIA sa zatiaľ k dokumentom nevyjadrila a z pochopiteľných dôvodov je ťažké na 100% overiť ich pravosť. Edward Snowden po ich preskúmaní však povedal, že vyzerajú autenticky. Dokumenty sa dostali na svetlo sveta vďaka WikiLeaks. Pochádzajú vraj od elitnej skupiny hackerov z CIA, známych aj pod názvom Center for Cyber Intelligence.

Pre nás je teraz zaujímavý šikovný malý program s názvom Weeping Angel (plačúci anjel). Ten napáda Samsung Smart TV a maskuje sa ako ďalšia obyčajná neškodná aplikácia. Opak je však pravdou.

Softvér, ktorý vznikol niekedy v roku 2014 počas hackathonu medzi CIA a MI5, umožňuje nahrávať zvuk z miestnosti pomocou Smart TV. Mnohé smart televízory od Samsungu majú zabudovaný mikrofón a webkameru, za účelom rozpoznávania hlasových povelov a ovládania gestami. K internetu je pripojených monimálne 11300 takýchto Samsung televízorov.

Weeping Angel je veľmi „šikovný“ malvér. Okrem iného dokáže napríklad simulovať vypnutie televízoru, pritom je však stále aktívny. Keď používateľ vypne televízor pomocou diaľkového ovládania, funkcia Fake-Off len vypne obrazovku a zmení farbu LED diódy, no program je stále aktívny a veselo si nahráva dianie v miestnosti naďalej.

Novšia verzia programu je vraj schopná nahrávať aj video (v prípade, že má Smart TV aj kameru) a vysielať zvuk naživo.

Podľa bezpečnostného analytika a kryptografa Kennetha Whitea sú smart televízory notoricky jednoduché ciele pre hackerov a je nulová šanca, že by CIA zacielila len na televízory od Samsungu.

Zdroj: ZDNet