Doplnené 16. 4. 2017: Aplikácia Google Family Link je po mesiaci od svojho uvedenia dostupná už aj pre platformu iOS.

Na Slovensku však službu zatiaľ nevyužijete, resp. nestiahnete si ju zo slovenských obchodov Google Play a App Store. Pre náš región zatiaľ nie je dostupná.

Pôvodný článok 16. 3.: Family Link poskytne rodičom možnosti dokonalej kontroly. 

Žijeme v dobe, kedy môžeme na svojom smartfóne robiť takmer čokoľvek. To, čo sa mnohým môže zdať ako veľká výhoda, môže pre rodičov malých detí pôsobiť ako nočná mora. Internet je plný nevhodného obsahu pre maloletých. Keď sa na to pozrieme, pre zmenu, z inej perspektívy, nemali by sme deťom brániť k prístupu k technologickým zariadeniam, pretože IT zručnosti im môžu neskôr pri ich uplatnení sa na lepšej škole či v dobre platenej práci, citeľne chýbať. Ako nájdeme vhodný kompromis?

Jednou z možných alternatív môže byť nová aplikácia od Google. Rodič pomocou nej získa kontrolu nad konzumovaným obsahom, ale aj časom využívania smartfónu alebo tabletu. K jej používaniu budete musieť prejsť pár jednoduchými krokmi. V prvom rade musíte vášmu potomkovi založiť Google účet. Druhým krokom musí byť podporované zariadenie, ktoré musí bežať na Androide vo verzii 7.0 Nougat (respektíve pár vybraných zariadení s Androidom 6.1 Marshmallow) alebo iOS. Tretím krokom bude stiahnutie aplikácie Family Link do zariadenia a prihlásenie sa prostredníctvom účtu vytvoreného v prvom kroku. Hotovo.

Po nainštalovaní budú mať rodičia možnosť vybrať si, ktoré aplikácie sú, respektíve nie sú vhodné pre nainštalovanie a používanie. Budú môcť vytvárať tzv. Blacklisty (zakázané aplikácie) a Whitelisty (povolené aplikácie). Keď si dieťa bude chcieť stiahnuť novú aplikáciu, rodičovi príde notifikácia, prostredníctvom ktorej môže nainštalovanie povoliť, alebo zamietnuť.

Rodič môže presne sledovať strávený čas v konkrétnej aplikácii a nastaviť si určitý denný či týždenný časový limit, po ktorom ju už nebude možné spustiť. Pokiaľ bude chcieť okamžite prinútiť dieťa, napríklad k štúdiu, môže si vybrať aj možnosť úplného zablokovania zariadenia na diaľku. Pokiaľ nechcete, aby vaše dieťa pozeralo do displeja smartfónu dlho do noci, môžete si tiež nastaviť presnú hodinu, kedy sa smartfón uspí.

Nezodpovedanou otázkou ostáva kontrola prezeraného obsahu cez aplikáciu webového prehliadača. Google zatiaľ neprezradil, či aplikácia dokáže zakázať prezeranie konkrétnych web stránok, respektíve či túto funkcionalitu plánuje sprístupniť.

Google uvádza, že aplikácia je vhodná najmä pre deti do 13 rokov, ktoré by nemali mať vytvorený vlastný Google účet. O jej oficiálnej dostupnosti pre náš región vás budeme informovať.

Zdroj: The Next Web

Značky: