Tak toto je naozaj revolúcia!

Vyskúšali sme si, ako sa dá zmeniť smartfón s operačným systémom Android na niečo, čo pripomína systém Windows. Síce zatiaľ len trochu, ale je to najďalej, ako sa nám to s Android smartfónom podarilo. Využili sme pritom dokovaciu stanicu Samsung DeX a tento článok vznikol naozaj na smartfóne Samsung Galaxy S8+ a dokovacej stanici DeX.

Dokovacia stanica DeX pri použití externého monitora, klávesnice a myši

Asi by sme ho rýchlejšie vytvorili na notebooku, ale písali sme naozaj na hoteli s prenosnou klávesnicou, maličkou myškou a prepojením na HMDI port na televízore. Aby sa nám lepšie písalo, vymenili sme si na Android klávesnici y a z pomocou aplikácie External Keyboard Helper.

DeX Station je príslušenstvo určené zatiaľ výhradne pre telefóny Samsung Galaxy S8 a S8+. K nim sa pripája dokovacia stanica pomocou portu USB-C. V tomto prípade sa využíva výkonný procesor a celý smartfón a dokovacia stanica sa pohodlne používa. Prepojenie funguje na prvý pokus a spojenie je stabilné. Dex sa pritom dá zložiť do transportného stavu a nezaberie vám veľa miesta v batožine.

DeX v rozloženej podobe

DeX obsahuje dva porty USB – jeden HDMI, ďalej je tu 100 Mbps Ethernet a o nabíjanie dokovacej stanice a smartfónu sa stará port USB-C. Pripomíname, že musíte použiť originálny napájací zdroj z Galaxy S8 či S8+ s dostatočným výkonom. Keď všetko pripojíte – teda myš, klávesnicu a Full HD monitor, na displeji monitora sa zobrazí pracovné prostredie – niečo medzi Windows a Android.

Myš a klávesnicu môžete tiež pripojiť pomocou Bluetooth. Súčasťou DeX je aj ventilátor, na prihlásenie sa do systému stále môžete použiť napr. rozpoznanie očnej dúhovky pohľadom na telefón.

Porty na DeX Station

Jednotlivé aplikácie ľahko spustíte podobne ako vo Windows – stlačíte kláves Windows a začnete písať názov aplikácie. Všetko funguje hladko, dokonca si môžete užiť aj pravé tlačidlo myši na Androide (kontextové menu).

S aplikáciami Microsoft Office pracujete na DeX veľmi pohodlne

Pritom sú dva druhý aplikácií – tie, ktoré sa s DeX natívne používajú podobne ako tie vo Windows (napr. Google Chrome, Word, Excel, Powerpoint) a ostatné, povedzme bežné Android aplikácie. S kancelárskymi aplikáciami z balíka Microsoft Office pracujete rovnako, ako na stolnom počítači. Môžete ich maximalizovať a máte ich na celej obrazovke, dokumenty preberáte napr. z cloudového úložiska OneDrive a takto vlastne na smartfóne pokračujete v práci, ktorú ste začali napr. na notebooku.

Aj s prehliadačom Google Chrome sa pracuje podobne, ako na notebooku s Windows a konečne uvidíte, koľko máte vlastne otvorených okien v prehliadači. Priama podpora je aj pre Adobe aplikácie na úpravu fotografií a tiež je podporovaný AutoCAD 360. Zoznam takýchto aplikácií sa bude rozširovať.

Prehliadač Chrome na DeX Station

Galéria obrázkov sa však dá maximalizovať na celú obrazovku a potom realizovať úpravy fotografií je oveľa pohodlnejšie, ako na malom displeji smartfónu. A o tom celá myšlienka tejto dokovacej stanice – ľudia sa boja robiť náročnejšie úlohy na malej obrazovke smartfónu, ale na druhej strane radi používajú aplikácie určené pre Android.

Teraz sa dajú tieto dve výhody spojiť. Okrem vytvorenia popisovaného prostredia sa dá na pripojenom monitore aj zrkadliť displej telefónu.

Takto sa upravujú fotografie na telefóne v dokovacej stanici DeX

Aj keď máte telefón v dokovacej stanici, stále s ním môžete telefonovať a prijímať SMS správy, pričom využijete špeciálny ovládací panel. SMS tak vidíte priamo na displeji monitora a odpovedať môžete pohodlne pomocou mechanickej klávesnice. Telefonovať s telefónom v dokovacej stanici môžete buď cez reproduktory v monitore alebo BT náhlavovú súpravu.

Princíp dokovacej stanice DeX vám môže pripomínať Microsoft Continuum for Windows. Toto riešenie je však zamerané na Android telefón a funguje výborne, vďaka systému Samsung Knox aj bezpečne. Nestalo sa nám ani raz, že by sa nenadviazalo spojenie. Otázkou však naďalej ostáva, či sa vám vyplatí ťahať so sebou externú klávesnicu a myš a dúfať, že na hoteli nájdete naozaj televízor, ku ktorému sa bude dať pripojiť prinesený HDMI kábel.

Výhodou je však cena tejto dokovacej stanice, ktorá umožňuje si to minimálne vyskúšať a možno sa vám zapáči rovnako ako sa to nakoniec zapáčilo nám.

Cena: 149,90 EUR
Zapožičal: Samsung

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júnovom vydaní TOUCHIT č. 6/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.