Apple spolu s operačným systémom iOS 11 oznámil, že začína využívať nový formát fotografií HEIF, ktorý by mohol postupne úplne nahradiť zastaralý JPEG. Čo ale vlastne HEIF je a prečo je lepší?

HEIF, High Efficiency Image Format, je moderný formát fotografií s pokročilou kompresiou dát, ktorá umožní, aby fotografia mala takmer polovičnú veľkosť oproti JPEG a zároveň aj vyššiu kvalitu.

Vznik tohto nového formátu umožnil v súčasnosti výrazne kvalitnejší a rýchlejší hardvér, než bol v roku 1992, kedy JPEG, dnes najpopulárnejší formát fotografií, vznikol. Súčasný hardvér totiž umožňuje takmer okamžite skomprimovať výrazne väčšie množstvo dát.

HEIF je postavený na formáte videa HEVC (H.265). Oba formáty boli vyvinuté developermi zo spoločnosti MPEG Group, ktorá stojí aj za hudobným formátom AAC. Ten Apple využíva vo svojom obchode iTunes.

Výhody HEIF oproti JPEG

V dnešnej dobe sú každý rok predstavené smartfóny s lepšími fotoaparátmi, vďaka čomu neustále narastá veľkosť jednej fotografie. Tento problém HEIF vyrieši na dlhšiu dobu, vzhľadom k tomu, že vo formáte HEIF môžete mať až dvojnásobne kvalitnejšiu fotografiu s rovnakou veľkosťou, ako vo formáte JPEG.

Značnou výhodou formátu, ktorá poteší viacerých iPhonistov, je jeho podpora 10-bitovej hĺbky farieb. Tá umožní odfotiť výrazne lepšie fotografie západu slnka, než súčasna 8-bitová podpora.

Súčasnosť a budúcnosť formátu

Rozšírenie formátu HEIF na ďalšie platformy pravdepodobne ešte nejaký čas potrvá. Z toho dôvodu zatiaľ Apple našiel riešenie v podobe konverzie do formátu JPEG. Ak teda budete chcieť zdielať fotografiu so svojim priateľom, ktorý nemá iPhone, prípadne ju budete chcieť zdieľať na sociálnych sieťach, tak ju váš iPhone automaticky prekonvertuje do staršieho formátu JPEG. Ten má aktuálne plnú podporu naprieč počítačmi a smartfónmi vo svete.

Bola by však škoda, ak by sa postupne nepridali ďalšie platformy. Môcť ušetriť 50% priestoru je totiž úžasné.

Zdroj: Cult of Mac

Autor: Martin Štěpánek

Prečítajte si aj:

Stiahnite si iOS 11. Vylepšuje iPhone, majitelia iPadu budú novú verziu milovať (doplnené)

Značky: