Najnovšia herná konzola od Microsoftu sa dostane na trh už o pár dní.

O polnoci zo 6. na 7. novembra sa na Slovensku začne predávať herná konzola Xbox One X. Microsoft ju uvedie na náš trh štýlovo, pripravil polnočnú premiéru v predajni NAY so známymi YouTubermi a moderovaným programom. O akcii sa viac dočítate v tomto článku, Xbox One X sa bude predávať za 499 eur.

K nám sa dostala konzola v predstihu a už sme mali možnosť rozbaliť ju. Microsoft nám na testovanie poskytol špeciálnu edíciu s podtitulom Project Scorpio Edition. Táto edícia sa odlišuje od klasickej verzie iba kozmeticky – na konzole aj na ovládači nájdete nápis Project Scorpio, čo je pracovné označenie konzoly, ktoré Microsoft v minulosti používal. Uvedenie tejto edície na trh je zo strany Microsoftu pekné gesto a je zrejmé, že poteší najmä fanúšikov Xboxu, ktorí si budú novinku kupovať medzi prvými, resp. ju majú už predobjednanú.

Project Scorpio edícia poteší fanúšikov Xboxu. Je to znak, že majú jeden z prvých Xboxov One X

Bez ohľadu na to, akú verziu Xbox One X budete mať, aktuálne sú na trhu dostupné modely s veľkosťou úložiska 1 TB, pričom reálne máte k dispozícii 780 GB. Všetky obsahujú rovnaké komponenty a ponúkajú rovnaký výkon na úrovni 6 teraflopov. Vďaka tomu je Xbox One X aktuálne najvýkonnejšia konzola na trhu, PlayStation 4 Pro má výkon 4,2 teraflopov. Pre porovnanie, pôvodný Xbox One mal výkon 1,31 teraflopov, takže novinka je viac ako 4-násobne výkonná. V praxi to znamená, že zvládne hranie v rozlíšení až 4K s podporou HDR10. Nárast výkonu však môžete pocítiť vo forme lepších vizuálov, väčšieho počtu fps alebo rýchlejšieho načítania aj pri hraní na televíznej obrazovke s Full HD rozlíšením. Avšak ak neplánujete kupovať 4K HDR televízor v blízkej budúcnosti, určite si ešte vystačíte aj s Xbox One S.

Pokiaľ sa v ponuke herných konzol neorientujete, vedzte, že v obchodoch dnes môžete nájsť tri edície konzoly Xbox One. Pôvodný Xbox One, reedíciu Xbox One S a novinku Xbox One X. Ak zvažujete kúpu Xboxu, odporúčame vyberať z dvojice Xbox One S a Xbox One X. Pôvodný Xbox One môže byť atraktívny iba pre používateľov, ktorí hľadajú balenie s pohybovým senzorom Kinect. Posledných pár kusov takéhoto balenia možno ešte v obchodoch nájdete. Faktom je, že Microsoft ukončil výrobu Kinectu a nepočíta sa ani s jeho podporou do budúcnosti. Pár tanečných a športových hier však v ponuke Xbox One nájdete.

Xbox One X hore, Xbox One S dole

Ak Kinect nepotrebujete, je vhodné zvoliť si Xbox One S alebo Xbox One X. Obe konzoly sme pre vás nafotili a môžete si pozrieť ich porovnanie. Majú štýlový dizajn a pomerne kompaktné rozmery – niekoho možno prekvapí, že Xbox One X je 4-krát výkonnejší ako S-ko a pritom je rozmerovo prakticky totožný. Je trochu dlhší, avšak zároveň aj tenší. Rovnaká je aj portová výbava, mierne sa zmenilo iba usporiadanie prvkov na prednej strane. Kompletné špecifikácie nového Xboxu nájdete na stránkach Microsoftu a na konci tohto článku. Xbox One X je dokonca viditeľne menší aj v porovnaní s PlayStation 4 Pro.

Je dôležité spomenúť, že pôvodný Xbox One, Xbox One S a aj Xbox One X vám umožnia hrať všetky hry pre Xbox One a podporujú spätnú kompatibilitu s hrami pre Xbox 360 a pôvodný Xbox. Xbox One X prináša viac výkonu a preto jeho potenciál plnohodnotne využijete pri hraní na 4K HDR televíznej obrazovke. Ako sme už spomenuli, väčší výkon pocítite aj pri hraní na Full HD obrazovke a Xbox One X bude dokonca natívne podporovať aj monitory s rozlíšením 1440p. Do pozornosti dávame nasledujúci zoznam hier, ktoré boli alebo budú špeciálne vylepšené pre Xbox One X a pri hraní na tejto konzole ponúknu pridanú hodnotu. Počas doterajšieho krátkodobého testovania sme Xbox One X používali iba s Full HD televízorom, pocit z nárastu kvality v rozlíšení 4K zhodnotíme v recenzii.

Xbox One X vďaka extra výkonu predstavuje rozumnú investíciu do budúcnosti. Xbox One S je atraktívny najmä nižšou cenou a pre hranie na Full HD obrazovke stále bohato postačuje. Obe konzoly tiež podporujú prehrávanie 4K videa zo služieb ako Netflix alebo Amazon Prime Video, ale aj z Blu-ray diskov. Ako sme spomenuli, prínos konzoly Xbox One X spočíva hlavne v lepších vizuáloch hier v 4K rozlíšení. Až čas ukáže, nakoľko jeho potenciál využijú vývojári.

Xbox One X hore, Xbox One S dole

Balenie Xbox One X obsahuje okrem samotnej konzoly aj jeden herný ovládač a dvojicu AA batérií. V obchodoch si však môžete kúpiť príslušenstvo vo forme 1400 mAh nabíjateľnej batérie pre Xbox ovládač, čo odporúčame zvážiť. Z dlhodobého hľadiska je to praktické, ak plánujete pravidelne a často hrať. Balenie ďalej obsahuje HDMI kábel a napájací kábel. Súčasťou je aj 14-dňové skúšobné členstvo v službe Xbox Live Gold a mesačné predplatné služby Xbox Game Pass, ktorá funguje podobne ako Netflix – za mesačný poplatok získate prístup ku knižnici hier a tie môžete hrať bez obmedzení.

Pokiaľ plánujete prechod na Xbox One X z iného Xboxu One, v nastaveniach System – Backup & transfer nájdete nástroje pre jednoduchú migráciu dát medzi dvoma konzolami. Prípadne, ak máte, môžete použiť externý USB 3.0 disk, na ktorý si nainštalujete hry a tie vám budú fungovať aj na novom Xboxe. My sme zvolili túto možnosť. V nastaveniach tiež nájdete možnosť stiahnuť si textúry v 4K rozlíšení, aby sa vám nemuseli dodatočne sťahovať do Xboxu One X, ale aby sa preniesli so zvyškom obsahu z vášho aktuálneho Xboxu.

V testovaní nového Xboxu pokračujeme, recenziu a porovnanie s PlayStation 4 Pro nájdete v novembrovom vydaní magazínu TOUCHIT.

Xbox One X vpravo, Xbox One S vľavo

Technické špecifikácie:

  • Procesor: x86-64, 8-jadrový procesor AMD s taktom 2,3 GHz

  • Grafická karta: AMD Radeon s výkonom 6 teraflopov, 1172 MHz, 40 výpočtových jednotiek

  • Video pamäť: 12 GB GDDR5

  • Flash: 8 GB
  • Úložisko: 1 TB HDD

  • Rozmery: 299,97 × 239,77 × 59,94 mm

  • Hmotnosť: 3,8 kg

  • Optická mechanika: 4K UHD Blu-ray

  • Vstup/výstup: napájanie, HDMI 2.0b výstup, HDMI 1.4b vstup, 3 × USB 3.0, IR, S/PDIF, gigabit ethernet

  • Konektivita: IEEE 802.11ac dual band (5GHz a 2.4Ghz), 2×2 Wi-Fi s Wi-Fi Direct

  • Zdroj: interný, 245W

Prečítajte si aj:

VIDEO: Výkon 6 teraflopov za 499 eur. Xbox One X je najvýkonnejšia herná konzola na svete

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit