BlackBerry Motion, nový smartfón tejto značky, je bez hardvérovej klávesnice.

Server CrackBerry.com, ktorý robí európske turné s novým smartfónom, zavítal do Prahy. Je to prvýkrát, čo oficiálne dostupný tento smartfón v tejto časti Európy. Po Prahe smeruje celý tím do Paríža. My sme sa boli na nový model najbezpečnejšieho telefónu s Androidom pozrieť osobne.

Nové BB Motion je model, ktorý síce nemá nami obľúbenú klávesnicu, avšak zachováva si všetky ostatné prednosti. Tou hlavnou je konštrukcia. Súťaž krásy by asi nevyhral, no je to praktický telefón. Zachová si tradičný dizajn s jemne pogumovanou zadnou stranou. Nie je síce tak silne priľnavá ako pri modeli KEYone, no na hladkých plochách smartfón udrží bezpečne.

Výrobca skombinoval hranaté zrezanie so zaoblenou hornou hranou. Spodná časť obsahuje USB-C konektor a tradičný 3,5 mm konektor. Pravá hrana má dvojité tlačidlo ovládania hlasitosti, tlačidlo na vypnutie a Smart Convenience Key na pridelenie vlastnej funkcie. Pod displejom sú dotykové tlačidlá s podsvietením a hardvérové tlačidlo Domov kombinované so snímačom odtlačkov. Tento raz podporuje zobrazenie troch klávesových skratiek. Jeho stlačením sa zobrazí maximálne trojica plávajúcich tlačidiel, ktoré si používateľ nakonfiguroval.

Je tu ešte jedna super vlastnosť a tou je bezpečnosť vašich fotiek. Ak spravíte fotku tak, že priložíte prst na snímač odtlačkov, dostane ikonu zámku a nebude odoslaná mimo smartfónu. Tomu vravíme „cool“ funkcia. Zatiaľ sme sa s ňou nikde inde nestretli.

Výrobca to s bezpečnosťou myslí vážne a priamo v Motion je Android 7.1.2 a bezpečnostná aktualizácia zo 6. novembra 2017. To je rýchlosť, ktorú sa darí držať len veľmi málo výrobcom. Výrobca sľubuje Android Oreo na budúci rok.

Telefón má 5,5“ Full HD LCD IPS displej, 8-jadrový procesor Snapdragon 625 s frekvenciou 2 GHz, 4 GB RAM a 32 GB úložného priestoru s možnosťou rozšírenia o 2 TB microSDXC kartu. Fotoaparát má jeden a to s rozlíšením 12 Mpx a svetelnosťou F/2.0, predný 8 Mpx so svetelnosťou f/2.2.

Výrobca pridal 4000 mAh nevymeniteľnú batériu a počiatočné skúsenosti zástupcov BlackBerry hovoria o skutočnej 2-dňovej výdrži. Uvidíme, aké budú tie naše. Zároveň je to prvý smartfón od BlackBerry s certifikáciou IP67. Aj preto odstránili klávesnicu, inak by nemohli zaručiť odolnosť voči ponoreniu do vody. Telefón je štandardne plne šifrovaný vďaka norme FIPS 140-2.

Telefón začíname testovať, sledujte náš web aj naďalej.

Prečítajte si aj:

VIDEO: Ondrejov svet: Facebook vie všetko, Archos má telefón so štyrmi kamerami, BlackBerry už nemá mechanickú klávenicu a Microsoft odporúča Android

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.