Zmena zákona vo Veľkej Británii donútila Google k úprave nahých obrázkov vo vyhľadávaní.

Google začal aktívne bojovať proti tzv. porno pomste, s ktorou sa používatelia stretávali na internete. Google chce cenzurovať nahé alebo sexuálne vyobrazenia ľudí. Bude tak robiť na základe žiadosti, ktoré firma dostane. Nie je to len ich primárny nápad, keďže vychádza z potreby naplniť zmenený zákon v UK. No počíta sa s tým, že túto politiku uplatní globálne.

porn-google-web_nowat

Amit Singhal, ktorý je viceprezident pre vyhľadávanie Google Search hovorí o potrebe znížiť možnosti takejto pomsty voči iným používateľom – zväčša ženám.

Firma má filozofiu slobodného vyhľadávania, ktoré by malo odrážať celý web, no tu nevníma, že by obsah cenzurovala. Je to ochrana pre vydieraním a zneužívaním a reálne neprináša nič dobré. Takže o cenzúre nemôže byť ani reči.

So žiadosťami o odstránenie takýchto fotiek z výsledkov budú zaobchádzať ako s osobnými údajmi. Firma sa totiž aktívne zapája na tom, aby sa do výsledkov nedostali citlivé údaje ako bankové účty, podpisy alebo špecifické dáta vnímané ako osobné pre vybrané krajiny.

V najbližších týždňoch by mal existovať formulár, ktorý bude slúžiť na ´žiadosti o odstránenie z obsahu vyhľadávania. Samotný Google však priznáva, že nie je v ich silách odstrániť fotografie z konkrétnych webov. Keďže návštevníci stránok prichádzajú vo veľkej miere z vyhľadávača, predpokladajú výraznú mieru pomoci aj takouto formou.

Zdroj: Telegraph UK

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.