Jeden z najväčších výrobcov smartfónov na svete, čínsky gigant ZTE, končí prakticky zo dňa na deň.

Minulý mesiac americké ministerstvo obchodu uvalilo 7 ročný zákaz obchodovania s čínskou firmou ZTE. Jedná sa o trest za porušenie medzinárodných dohôd, keď firma ZTE neoprávnene dodávala techniku do Severnej Kórei a Iránu. Američanom sa nepáčilo napríklad to, že v dodávaných smartfónoch sa objavovali procesory americkej firmy Qualcomm. Ešte horšie však vyzerá fakt, že ZTE dodávala cez sieť dcérskych firiem do Iránu zariadenie a softvér od firiem Microsoft, HP, Oracle, Dell, Cisco a Symantec do Iránu.

Sedemročné embargo obchodovania amerických firiem so ZTE už firma nerozdýchala. Nemá prístup k procesorom Qualcomm, ale ani k licencovaným častiam Androidu (napr. Obchod Play). Navyše, firma bola na americkom trhu štvrtým najväčším dodávateľom smartfónov. Multimiliardová spoločnosť s tisíckami zamestnancov tento týždeň ukončila činnosť, prakticky zo dňa na deň.

Momentálne je pod hľadáčikom aj firma Huawei, ktorú vyšetruje FBI za pokus o dodávanie zariadenia od HP do Iránu. Zdá sa však, že Huawei má toho na rováši menej ako ZTE. Navyše, Huawei si vyrába vlastná procesory Kirin a šušká sa, že pracuje na vlastnom operačnom systéme. Potenciálne embargo by teda firma mohla prežiť s tým, že by dodávala na ázijský a prípadne európsky trh.

Zdroj: ZDNet, ZDNet

Koncept ZTE Iceberg: Keď jeden výrez nestačí

Značky: