V prvej časti, Ako som (ne)prešiel na iPhone, som chcel priniesť autentický zážitok pri prechode na “jabĺčko” ešte počas leta 2017.

Blog nebol ani tak testom alebo recenziou platforiem Android a iOS. Skôr som chcel preniesť do článku prvotné pocity z používania, krátko po prechode z Androidu na iOS. Sklamanie sa pritom týkalo predovšetkým obdobia okolo verzie iOS 10.3.3.

Trochu ma mrzí, že podľa reakcií to vyznelo tak, ako by som robil reklamu Samsungu, pričom som ju chcel v kútiku duše spraviť OnePlus. Nevadí. 🙂

Počas rokov, ako som spomínal v prvej časti blogu, som narazil aj na vlajkové lode Android výrobcov, ktoré boli priam nepoužiteľné alebo mali výrazne znížený používateľská zážitok. Za všetky spomeniem ako príklad práve Samsung a modely Galaxy S5 a Note4. Pričom vyslovene “spomalený” bol až môj druhý exemplár Notu4. Prvý šlapal ako hodinky.

Budem parafrázovať Bolka Polívku z kultového filmu Dedičství, aneb … : “Pre mňa Android, ako iOS”. Dokonca dlhodobo používam iPhone a som s ním spokojný, aj keď mi stále chýba zopár funkcií, či možností nastavenia a našťastie zďaleka neplatí to, čo som zažil pred rokom.

V podstate sú dve veci, na ktoré pri iOS čakám. Ako som spomínal v predošlom článku, tak najviac mi chýba funkcia platenia pomocou mobilu. V okolitých krajinách Apple Pay už funguje a čoskoro bude aj u nás. Takže chce to iba čas, a možno na konci roka sa dočkáme aj tejto možnosti. Možno v nedohľadne je pritom ukotvenie ikony hocikde na domácej obrazovke. Taktiež si zvykám.

Drobností je možno aj viacej, ktoré by som v porovnaní s Androidom chcel mať inak, ale nie je to nič vážne alebo podstatné. Keďže už v minulosti som mal negatívne skúsenosti aj s Androidom, tak tento rok som opäť nabehol na iPhone a chcel som ho vyskúšať opäť, lebo som vedel, že môj prvý iOS zážitok sa nebude už opakovať.

Súbežne s iPhonom 6s Plus používam aj vlajkový model od Samsungu. Ok. Rôzne roky vydania, ale napríklad pri aktualizovaní na iOS 12 aj staré 6s Plus je podstatne rýchlejšie, ako tomu bolo donedávna (iOS 11.4). Len škoda, na dnešné pomery slabšieho fotoaparátu. Inak tento smartfón aj v dnešnej dobe ponúka dostatok výkonu.

Počas rokov mi prešli rukami desiatky smartfónov, pričom stále hľadám akoby ten ideálny, aspoň na krátke obdobie. Ako som spomínal vyššie, tak už dlhší čas používam iPhone 6s Plus, pričom som mal možnosť si nakrátko vyskúšať aj nové XS-ko, ktoré mi veľkosťou akurát padne do ruky. Dovolím si tvrdiť bez ohľadu na platformu a cenu, že tento smartfón patrí k tomu najlepšiemu, čo sa dá na trhu zaobstarať a bola to „láska“ na prvé kliknutie.

Systém iOS 12 funguje v XS-ku ako hodinky, krásny displej, dobrý fotoaparát a navigácia gestami robia z tohto zariadenia silno návykový nástroj. Ešte k tomu ideálna veľkosť… Po dlhšom zoznamovaní s iOS (2017 – 2018) vyzdvihujem na tejto platforme prirodzenejšie integrovanie funkcií a aplikácií, ako napríklad fotoaparátu, prehrávačov médií, prehliadača alebo len ovládacích prvkov do celkového ekosystému, pričom Android funguje akoby na princípe “spúšťača aplikácií”.

Prvý blog som pôvodne ani nemal v pláne publikovať, lebo väčšina skalných Applistov by tomu pravdepodobne ani neuverila, že iOS môže mať (mal) toľko bugov. Nemám overené, či sa problémy vyskytovali plošne, alebo iba pri malej skupine používateľov. Ja by som tomu tiež vtedy neveril, až pokým som to nezažil na vlastnej koži. Vtedy som si vravel, že toto sa snáď môže stať iba mne.

Prečo vlastne vznikol tento krátky blog?

Pravdepodobne to bola snaha o iný pohľad na obidva systémy a nevychádzať z iba pekne vyzerajúcich parametrov a všeobecne známych faktov. Mal som možnosť vyskúšať aj pravú “Android Čínu” a dovolím si tvrdiť, že keby tie smartfóny mali 20-jadrové procesory so 16 GB RAM, stále by to nefungovalo správne, pretože tieto zariadenia častokrát nemajú ani základné certifikácie zabezpečenia a to nehovorím o vyladenosti systému. Pritom je jedno, či je to Android alebo by to bola nejaká iná platforma, v prvom rade je tu problém v prístupe spoločností, ktoré takéto zariadenia vyrábajú.

Našťastie v dnešnej dobe majú používatelia obstojné možnosti výberu z množstva kvalitných Android výrobcov, ktorí robia poctivé a bezpečné smartfóny. iOS používa vo svojich produktoch iba Apple, tak v tomto prípade sa volí stávku na istotu “Apple softvér + hardvér”, ktorá pritom aj niečo stojí, ale funguje to. 

iPhone XS je v skutku vynikajúci smartfón a s iOS som sa skamarátil už dávnejšie. Aj keď používam dlhšie (nie ako primárne zariadenie) staršie 6s Plus, tak zážitok z ovládania oproti XS tam nie je na takej vysokej úrovni. Pokiaľ by som si momentálne vyberal ideálny smartfón pre seba, tak siahnem po iPhone XS 256 GB. Len tu začne byť  pri výbere väčšina používateľov v strehu – a čo tá cena?

Nové iPhony majú naozaj vysokú cenu, ktorú im nijakým spôsobom nechcem znevažovať a vedia si ju obhájiť. Mne sa zdá natoľko vysoká, že na „vlajkový“ iPhone neprechádzam, škoda.

Otázka na záver: Android alebo iOS?

Pravdepodobne neexistuje jednoznačná odpoveď na túto záludnú otázku. Obidve platformy majú niečo do seba, rovnako aj veľkú fanúšikovskú základňu a tí ortodoxní iba veľmi ťažko povolia zo svojho presvedčenia. Z môjho pohľadu je iOS určitá istota, ktorá nezavedie žiadneho používateľa tohto systému do slepej uličky, pričom Android, rovnako ako celý systém, je oveľa viac otvorený svetu a tým aj nástrahám v ňom. Takže v prípade Androidu je potrebné vyberať smartfóny opatrnejšie a pamätať, že nie je „Android ako Android„.

Prečítajte si aj:

Blog: Ako som (ne)prešiel na iPhone, časť 1.

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.