Hrať sa môžete za mesačný poplatok 10 EUR.

Spoločnosť NVIDIA experimentuje s cloudovým hraním dlhšiu dobu. Donedávna ponúkala svoju službu NVIDIA GRID bezplatne. Od 1. októbra ju premenovala na GeForce NOW a poskytuje ju za mesačný poplatok vo výške 10 EUR.

GeForce NOW môžeme v jednoduchosti prirovnať k službám Spotify alebo Netflix. Prvá menovaná umožňuje počúvať hudbu, cez Netflix môžete sledovať filmy a seriály. V obchod prípadoch sa obsah streamuje z cloudu, teda cez internet. V prípade GeForce NOW sa cez internet posielajú hry. Tie sú nainštalované na výkonných počítačoch v dátových centrách NVIDIE a komunikujú s hráčom. Všetky výpočty prebiehajú na vzdialených počítačoch. Cez internet sa k hráčovi prenáša obraz, jeho reakcie putujú opačným smerom.

Služba je momentálne dostupná iba pre majiteľov NVIDIA SHIELD zariadení. Na našom trhu si oficiálne kúpite SHIELD Tablet a čoskoro by sa mala začať predávať aj herná konzola SHIELD Android TV. GeForce NOW aktuálne obsahuje viac ako 50 hier.

V redakcii sme dávnejšie testovali predchodcu služby, NVIDIA GRID. S jej kvalitou sme boli spokojní. Medzi hlavné výhody cloudového hrania patrí to, že sa nemusíte starať o inštaláciu ani aktualizovanie hier. Vyberiete si žiadaný titul a do polminúty hráte. Reakcie boli veľmi dobré aj na pomery akčných hier. Nevýhodou je obmedzená ponuka hier a horšia vizuálna kvalita (prirovnali by sme ju k sledovaniu hier vo Full HD rozlíšení na YouTube).

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit