Spoločnosť Resco reaguje rýchlo na rôzne situácie a tento scenár sa naplnil aj v prípade hľadania riešenia pre situáciu s chorobou Covid-19.

COVID-19 Health Check

Vývojári zvažovali, čo by mohlo prispieť k tomu, aby sa naplno využila firemná technológia na zlepšenie situácie. Výsledkom sú dotazníky vytvorené s využitím technológie Resco Inspections, ktoré sa dajú jednoduchými krokmi implementovať do existujúcich organizácií. Partneri a zákazníci Resco ich môžu po stiahnutí jednoducho a rýchlo používať. Výsledkom je tak inteligentný dotazník, ktorý slúži na kontrolu symptómov súvisiacich s chorobou COVID-19. Podkladom preň sa stal dotazník o anamnéze na Covid-19, ktorý verifikovali aj lekári z Českej republiky.

Resco COVID-19 Health Check

Šablóny na kontrolu symptómov choroby COVID-19, Zdroj: Resco

Ako sa ukázalo, tento dotazník sa práve v tejto situácii s výhodou využije. Dotazník pritom skontrolovali viacerí lekári a po získaní odporúčania sa práce na ňom sfinalizovali. Treba poznamenať, že toto testovanie, prirodzene, nenahrádza skutočné testy realizované odborníkmi. Slúži len na zisťovanie symptómov.

Dotazník môže mať viacero variantov:

  • je určený pre medicínske organizácie, ktoré prijímajú ľudí na testovanie s cieľom urýchliť celý proces
  • dá sa využiť na už spomínanú vlastnú kontrolu, aby si napr. zamestnanci v organizácii zapisovali symptómy. Môžu tak, samozrejme, robiť aj úplne bežní občania doma
  • ak ide pacient k špecialistovi, teda nie kvôli symptómom na chorobu Covid-19, je vyplnenie dotazníka významnou pomocou pre špecialistu
  • dá sa využiť aj na takzvané „door-to-door testing“ napr. v rozvojových krajinách alebo na testovanie ľudí v osadách napr. aj na Slovensku- Opäť to výrazne urýchli celý proces.

Keď vývojári demonštrovali vytvorený dotazník na medzinárodnom webinári, ukázalo sa, že niečo podobné vypracoval ich partner pre región Severnej Ameriky. Momentálne tak vývojári pracujú na tom, ako tieto dotazníky prepojiť a využiť ich synergiu.

V súčasnosti si môžu Resco zákazníci a partneri zadarmo stiahnuť celý dotazník s otázkami do svojej Resco aplikácie. Navyše si ho môžu prispôsobiť vlastným potrebám, napr. zmeniť otázky, obrázky, logo a pod. Viac nájdete na blogu Resco.

Kontrola nasadenia rúška (Face Mask Check)

S touto myšlienkou prišiel priamo CEO firmy Resco, Miroslav Pomšár. Keďže Resco aplikácie poskytujú možnosť využívať umelú inteligenciu (AI) na rozoznanie predmetov na obrázkoch, prišiel s ideou využiť túto technológiu aj v časoch koronavírusu. Nová funkcionalita sa volá AI Image Recognition a v Rescu funguje na platforme Microsoft Azure.

Resco COVID-19 Health Check

Kontrola nasadenia ochranného rúška, Zdroj: Resco

Táto aplikácia zisťuje, či zamestnanci nosia rúška. Funguje to tak, že zamestnanec spustí aplikáciu, tá nasníma tvár a detekuje, či rúško má alebo nemá správne nasadené.

Táto informácia je užitočná napríklad pre zamestnávateľa so stovkami až tisíckami zamestnancov, aby mal všetky dáta rýchlo poruke. Cieľom je zaistenie bezpečnosti pri práci. Tento modul môže byť aj súčasťou dotazníka, v ktorom zamestnanec kontroluje, či má všetko potrebné na prácu. Šablóna dotazníka sa taktiež poskytuje zdarma a dá sa opäť plne prispôsobiť.

V Rescu zároveň pracujú na webstránke so všetkými informáciami o ich riešeniach a riešeniach ich partnerov ako správne reagovať na korona krízu. K tomu bola zriadená aj stránka venovaná len riešeniam v boji s Covid-19 www.resco.net/covid19/

V ťažkých časoch je dôležité, aby sme sa zomkli a pochopili, že sme všetci na jednej lodi. Každý musí nájsť odvahu a silu pomôcť tak, ako vie. Keďže Resco je technologická firma, nasadili sme naše zručnosti, aby sme v tejto ťažkej situácii pomohli“, vyjadril sa CEO firmy Resco, Miroslav Pomšár.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.