NVIDIA SHIELD Tablet K1 stojí 199,99 EUR. LTE verzia nie je v ponuke.

Herný tablet od NVIDIE prišiel na trh pred rokom v auguste. Zaujal nás papierovým výkonom a cenou. 16 GB model sa predával za necelých 300 EUR, čo bola vzhľadom k parametrom veľmi dobrá ponuka, ktorá nás presvedčila, aby sme si tablet kúpili. Bohužiaľ, dlhodobé používanie tabletu upozornilo na jeho chyby.

Vadila nám najmä slabšia výdrž batérie v režime standby. Počas aktívneho hrania sa pohybovala v rozmedzí 2 až 5 hodín, čo sme považovali za akceptovateľnú hodnotu. Zariadenie sa po 2 hodinách vybilo pri hraní titulov, ktoré boli špeciálne optimalizované pre tablet a ponúkli nevídané grafické spracovanie (z pohľadu Android zariadení). 5-hodinová výdrž bola v prípade štandardných Android hier. Slabšia standby výdrž mohla byť daná nie úplne ideálnou optimalizáciou operačného systému Android. Tablet nás pomerne často prekvapoval spomalenými reakciami a to aj napriek veľkému papierovému výkonu. Situácia sa zlepšila po vydaní niekoľkých aktualizácií na systém Android 5.1. Druhá pripomienka smerovala ku konštrukcii, ktorá pôsobila krehko a menej odolne ako v prípade konkurenčných zariadení.

K tabletu si môžete dokúpiť herný ovládač za 59,99 EUR. Zaklínača 3 si zahráte iba streamovaním z vášho PC alebo z cloudu NVIDIE

K tabletu si môžete dokúpiť herný ovládač za 59,99 EUR. Zaklínača 3 si zahráte iba streamovaním z vášho PC alebo z cloudu NVIDIE

NVIDIU zužovalo niekoľko problémov. Konštrukcia prvej várky tabletov samovoľne „praskala„, sľúbená hra War Thunder nikdy vo verzii pre tablet nevyšla a po necelom roku sa objavil problém so zabudovanou batériou. Tá mohla samovoľne vzbĺknuť (k tomu však u žiadneho z používateľov nedošlo) a tak výrobca spustil program výmeny. V tej dobe tablety zmizli z ponuky obchodov a budúcnosť zariadenia bola neistá.

SHIELD Tablet sa však vracia späť do predaja s novým menom SHIELD Tablet K1 (Tegra K1 je procesor, ktorý zariadenie poháňa) a za cenu 199,99 EUR. 32 GB verzia s LTE konektivitou v ponuke nie je. Zlacnený model si môžete kúpiť aj na Slovensku, ponúka ho Alza.sk ako exkluzívny predajca.

Je veľmi pravdepodobné, že model K1 sa od pôvodnej verzie nijak neodlišuje. Model K1 nemá v balení stylus ani šachtu naň. NVIDIA takisto opravila problém s pukaním konštrukcie, ktorá by mala byť vo verzii K1 všeobecne odolnejšia a takisto odstránila problematické batérie. Tablet by mal takisto dostať aktualizáciu na operačný systém Android 6.0, ktorá sľubuje zlepšiť výdrž v standby režime. Teoreticky je teda možné, že všetky problémy budú odstránené. Vzhľadom k zmene názvu je takisto možné, že NVIDIA vyvíja druhú generáciu tabletu s lepším procesorom.

Pre Shield Tablet sú optimalizované niektoré "veľké" hry. Tie však rýchlo spotrebujú batériu

Pre SHIELD Tablet sú optimalizované niektoré „veľké“ hry. Tie však rýchlo spotrebujú batériu

Dodajme, že tablet má 8-palcový Full HD displej, 2 GB RAM a 16 GB úložisko. Súčasťou balenia bol v minulosti stylus, s ktorým si môžete napr. kresliť (v prípade verzie K1 si ho môžete dokúpiť) a počas používania tabletu sme ocenili aj veľmi dobré reproduktory po bokoch displeja. Tablet umožňuje streamovať hry z PC (ak máte kompatibilnú grafickú kartu GeForce) alebo priamo z cloudu (za mesačný poplatok). Páčil sa nám aj konzolový režim, ktorý umožňuje premeniť tablet na herno-multimediálnu konzolu s Androidom. Stačí zariadenie pripojiť k TV pomocou HDMI kábla.

Pri pohľade na aktuálny trh, silnou stránkou tabletu od NVIDIE bude opäť jeho cena. Tentoraz, dúfajme, už bez pôrodných bolestí. Papierovo lepší tablet na Slovensku za 199,99 EUR nekúpite. Alternatívou je Lenovo Yoga Tablet 2 8, ostatné 8-palcové tablety s podobnou výbavou sú drahšie.

Oficiálny obal stojí 29,99 EUR. Cena je vyššia, avšak ide o užitočné príslušenstvo

Oficiálny obal stojí 29,99 EUR. Cena je vyššia, avšak ide o užitočné príslušenstvo

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit