Už som spomínal pár dôvodov, prečo je mojím hlavným telefónom práve Samsung Galaxy.

Vyhovuje mi spôsob aktualizácie vlajkových lodí, tento telefón používam aj na realizáciu fotiek a videí. Rovnako sa mi páči DeX ako spôsob prepojenia telefónu s notebookom. A som rád, že môžem ťažiť zo spolupráce Samsungu a Microsoftu na spojenie sveta Android a Windows.

Aktuálne prechádzam zo svojho telefónu Galaxy Note10+ na Galaxy Note20 Ultra. Mám rád telefóny Galaxy hlavne kvôli tomu, že si môžem jednoducho pomocou pera rukou písať poznámky. Je to pre mňa ten najlepší a najrýchlejší spôsob ako si uchovať poznámky, uznávam, že to nie je pre každého.

SmartSwitch

Takže prechádzam z Note 10+ na Note 20 Ultra a je tu otázka ako na to. Odpoveď je šikovná aplikácia SmartSwitch, ktorá dokáže spoľahlivo preniesť informácie na nový Samsung z telefónu s operačným systémom Android, iOS alebo aj Windows Phone. A je to veľmi spoľahlivé riešenie, len si nemôžete pomýliť, ktorý je starý a nový telefón 🙂

SmartSwitch pri káblovom prepojení starého a nového telefónu

SmartSwitch pri káblovom prepojení starého a nového telefónu

Ideálne pritom je, ak je váš nový Galaxy telefón po obnovení továrenského nastavenia a pokojne ho môžete naštartovať aj bez zadania Google konta. Pri prenose údajov sa toto konto do nového telefónu aj tak prenesie. Rovnako si budete zadávať prvky zabezpečenia (napr. PIN, odtlačok prsta) a Samsung konto. O tom budeme ešte hovoriť podrobnejšie.

Káblové prepojenie

Prvý spôsob je káblové prepojenie cez USB-C na USB-C. Tento kábel je aj v dodávke telefónu, a teda nie je treba nič zvláštne použiť. Pozor na to, že obe zariadenia musia byť dostatočne nabité, odporúčame mať kapacitu batérie viac ako 30 %. Vzájomne sa pri tomto prenose totiž telefóny nenabíjajú.

Výber položiek na prenos zo starého na nový telefón

Výber položiek na prenos zo starého na nový telefón

Pri tomto prenose si môžete ľahko vyberať, čo chcete vlastne preniesť. Napr. len fotografie alebo v kombinácii s SMS správami a pod. Ak ste pokročilý používateľ s veľa fotografiami a videami, môžete trvať tento proces pokojne aj hodinu, s tým treba počítať. Ideálne teda je, ak to robíte mimo pracovnej doby, lebo chodiť s dvoma telefónmi prepojenými káblom, nie je celkom pohodlné riešenie. Ak sa vám spojenie rozpojí, alebo budete potrebovať telefón nabiť, potom sa prenos preruší a SmartSwitch budete musieť spustiť odznova.

V každom prípade, ak používate aplikáciu SmartSwitch je spôsob prepojenie pomocou kábla rýchlejší a odporúčame ho, ideálne niekedy večer, keď je na to čas.

Aby sme si dobre rozumeli, tak sa prenesie obsah, teda rôzne nastavenia, fotografie, videá, hudba. Aplikácie sa následne stiahnu z aplikačného obchodu (po dobu sťahovania sú ich ikony šedé), ale ak v nich máte svoje prístupové heslá, bude ich treba zadať. Rovnako bude treba nastaviť klienta elektronickej pošty (napr. Outlook) a ak niektoré služby majú obmedzenie na počet prihlásených zariadení (napr. IDS BK), bude treba na starom zariadení služby odhlásiť a na novom zase prihlásiť. Tento proces chvíľu trvá a s tým treba počítať. Ponechajte po skončení prenosu teda telefón na mieste, kde je kvalitný prístup na internet a Wi-Fi.

Veľmi oceníte službu Samsung Pass, ktorá takisto využíva Samsung konto. Je to najrýchlejší spôsob ako sa automaticky vyplnia vaše prístupové heslá bez toho, aby ste si ich museli pamätať. Služba je chránená biometrickým rozpoznávaním odtlačku prsta.

Bezdrôtové pripojenie

Potom existuje aj bezdrôtové riešenie, ktoré umožňuje prenášať údaje a pritom so starým telefónom plnohodnotne pracovať, prípadne ho nechať aj nabíjať cez USB port. Tento spôsob využíva uloženie informácií na Cloud a Wi-Fi pripojenie na internet.

Bezdrôtové pripojenie telefónov cez SmartSwitch

Bezdrôtové pripojenie telefónov cez SmartSwitch

Ak máte širokopásmové pripojenie na internet, tento spôsob kopírovania údajov sa dá použiť. V našom prípade trval káblový prenos informácií zo starého telefónu na nový 52 minút a bezdrôtový 1 hodinu a 8 minút.

SmartSwitch pripraví všetko tak, aby ste pohodlne prešli na nový telefón. Teda napr. odpáruje vaše inteligentné hodinky zo starého telefónu a čaká na ich napárovanie na nové.

Hotovo, nastáva proces sťahovania aplikácií a zadávania hesiel

Hotovo prenos dát je ukončený. Nastáva proces sťahovania aplikácií a zadávania hesiel

Zálohovanie na Cloud

Už sme to trochu spomenuli. Samsung vám umožňuje zálohovať svoje údaje na cloudové úložisko. Prístupom k úložisku je Samsung konto. V tomto bode treba rozlišovať Samsung konto a Google konto. Google konto vám umožňuje prihlásiť sa do operačného systému Android a ku Google službám vrátene aplikačného obchodu Google Play. Samsung konto vám umožňuje prihlásiť sa k aplikačnému obchodu od Samsungu ale napr. aj do cloudu.

V cloude sa dajú robiť zálohy svojich údajov, teda máte tu zálohované vaše dôležité údaje. Je to veľmi dobrý spôsob, ako rýchlo obnoviť svoj nový telefón, aj keď váš starý telefón už nemáte k dispozícii. Ide o prípad, že sa vám telefón neopraviteľne pokazí, ukradnú vám ho, alebo sa stratí. O vaše údaje neprídete a tie sú pre vás určite dôležité. Zálohu v cloude určite odporúčame realizovať. Ak máte dobré pripojenie na internet, celý proces beží na pozadí a ani si ho nevšimnete pri vašej práci. Dajú sa zálohovať napr. denníky hovorov, SMS správy, kontakt z telefónu, kalendár z telefónu, všetky nastavenia, rozloženie domovskej obrazovky a pod. Ak si to dobre nastavíte, na cloud sa prenesú aj všetky vaše fotografie a potom sú pre vás dostupné odkiaľkoľvek z ľubovoľného zariadenia. Samozrejme musíte poznať meno a heslo pre Samsung konto a dobre si ho chrániť. Z tejto zálohy sa dá jednoducho obnoviť nový telefón.

Záloha dát v cloude. Odteraz môžete pokojne spávať

Záloha dát v cloude. Odteraz môžete pokojne spávať

Samsung používa vlastný cloud, ale čoraz viac sa opiera o spoluprácu s Microsoftom a využitie cloudového priestoru na Microsoft OneDrive. To je pre vás výhodné, lebo pravdepodobne nebudete musieť dokupovať žiadny ďalší priestor. Na OneDrive budete mať dostatok miesta, ak máte napr. balík Microsoft 365 (bývalý Office 365, teda aplikácie Word, Excel, Outlook dodávané ako predplatená služba).

Mimochodom, takto sa prenášajú zálohované údaje z cloudu aj pre nastavenie televízora alebo inteligentných hodiniek značky Samsung.

Ako nájsť svoje Samsung zariadenie

Samsung konto je aj spôsob ako nájsť svoje Samsung zariadenie, ak ste ho stratili. Musí byť zapnuté, ale môže byť v off-line režime. Pomôcť vám pritom môžu aj iní ľudia. Využíva sa pritom služba SmartThings Find a na hľadanie môžete použiť smartfón alebo tablet Galaxy a pomocou nich lokalizovať stratené zariadenia (aj iných ľudí). Keď sa prístroj nachádza v offline režime 30 minút, vyšle pomocou Bluetooth LE signál, ktorý dokáže zachytiť ľubovoľný smartfón alebo tablet v blízkosti. Ak v aplikácii SmartThings označíte svoje zariadenia za stratené, dajú sa cez prístroje iných majiteľov lokalizovať a následne zaslať ich polohu na server služby. Tá vám o ich polohe pošle upozornenie. Všetky dáta používané v systéme sú pritom šifrované a bezpečne chránené, takže sa o polohe zariadení nedozvie nikto iný, len vy ako ich majiteľ.

Takto sa hľadá stratené Samsung zariadenie aj s využitím rozšírenej reality

Takto sa hľadá stratené Samsung zariadenie aj s využitím rozšírenej reality

Keď stratíte svoje zariadenie len na smartfóne alebo tablete otvoríte aplikáciu SmartThings Find a vyberiete zariadenie, ktoré chcete lokalizovať. Potom sa na displeji zobrazí poloha strateného prístroja na mape. Keď sa k nemu priblížite na dostatočne krátku vzdialenosť, môžete ho v podstate „prezvoniť“ alebo ho lokalizovať pomocou špeciálnej funkcie Search Nearby využívajúcu technológiu rozšírenej reality (AR). Na displeji sa v takom prípade objaví farebná grafika a sýtosť odtieňov rastie, keď sa ku stratenému zariadeniu blížite.

Starostlivosť po predaji

V prípade Samsungu je veľkou výhodou, že tento výrobca sa zaviazal aktualizovať operačný systém Android pre svoje telefóny na dve nasledujúce verzie. Pre telefón s Android 10 to teda bude aktualizácia na Android 11 a tiež 12. Rovnako Samsung aktualizuje svoju nadstavbu – používateľské rozhranie One UI. Momentálne máme v redakcii telefón Samsung Galaxy S20+ s operačným systémom Android 11 a používateľským rozhraním One UI 3.0.

Samozrejme, starostlivosť po predaji znamená aj kvalitný záručný a pozáručný servis ako ja množstvo príslušenstva k Samsung zariadeniam.

Tento článok je spoluprácou so spoločnosťou Samsung Electronics Czech and Slovak.

Viac o tom, prečo som si vybral Samsung?

Prečo som si vybral Samsung Galaxy? (2. časť)

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.