Plánujete kúpu nového notebooku? Ste zavalení obrovským množstvom modelov a vôbec netušíte, ktorý máte vybrať? Neviete čo je v danej cenovej kategórii výhodné a čo naopak do neba volajúca drzosť predajcu? Náš hardvérový sprievodca vám podá pomocnú ruku.

V magazíne touchIT môžete pravidelne nájsť recenzie notebookov, ktoré sa venujú popisu a hodnoteniu ich jednotlivých vlastností, výbavy a takisto konštrukcie. Pokiaľ vás však dané modely nezaujmú a chcete sa vydať na vlastný lov do hutnej ponuky predajcov, potrebujete aj článok iného druhu. V tomto sprievodcovi sa zoznámite s tým, aký hardvér notebookov je dnes na trhu a v akých cenových hladinách ho môžete očakávať. Sami tak budete môcť rozpoznať, že je niečo za dobrú cenu a takisto budete vedieť určiť, že je nejaká cena prehnaná, alebo že ide o ležiak, ktorému sa v sklade už dva roky práši na škatuľu.

Obvykle má každý používateľ predstavu o tom, koľko peňazí chce za nový notebook dať a na čo má toto zariadenie slúžiť. Z hľadiska vyznania sa v konkrétnom hardvéri to už ale býva zložitejšie. Mnoho ľudí napríklad pozná klasické výkonové stúpanie procesorov od Intelu, ktoré prechádza od najmenej výkonného Atomu cez Celeron, Pentium, Core i3, Core i5 až ku najvýkonnejšiemu Core i7 (do medzery medzi Pentium a Core i3 sa v najnovšej generácii procesorov pridáva ešte Core m1, Core m2 a Core m3). V skutočnosti to však také jednoduché nie je a toto odstupňovanie platí len v rámci totožných výkonových tried.

Ak tieto triedy nepoznáte, budete šokovaní z toho, že nejaký konkrétny Intel Celeron je výkonnejší než Pentium a podľa mena slabšie Core i5 môže byť v niektorých modeloch aj výkonnejšie ako Core i7. V článku si triedy a ich označenia predstavíme, pričom vás zoznámime s aktuálnou situáciou na trhu. Ukážeme si, aké notebooky dnes môžete očakávať napríklad v cenovom rozpätí 200 až 300 eur a vypichneme, čo získate navyše, ak sa posuniete do hladiny okolo 500 či 700 eur.

Odporučíme zároveň aj konkrétne modely, ktoré sú v daných cenových hladinách v súčasnosti názornou ukážkou dostupného hardvéru. Neznamená to však automaticky, že v dobe, keď si budete notebook kupovať, je práve daný model cenovo najvýhodnejší. V dobe e-shopov môže byť na druhý deň všetko inak a z výhodnej kúpy sa stane „prepadák“, pretože najlacnejšia cena sa vyparí a na podobné ceny sa dostane iný, aj lepší model. Vždy si teda overte, či sa do lepšej ceny nedostal výrobok od iného výrobcu s rovnakými či dokonca ešte lepšími parametrami.

Nezabudnite, že výrobcovia často predávajú notebooky s jedným názvom vo viacerých hardvérových konfiguráciách. Smerodajné je preto produktové číslo, ktoré uvádzame v zátvorke. Ak zbadáte notebook s výkonným hardvérom značne prevyšujúcim svoju cenovú konkurenciu, uistite sa, že je dodávaný s operačným systémom. V našom sprievodcovi sa zaoberáme modelmi, ktoré majú v cene operačný systém Microsoft Windows (alebo OS X v prípade produktov od Apple). Na trhu je menší počet notebookov predávaných bez operačného systému alebo so systémami, ktoré sú zdarma (napríklad linuxová distribúcia Ubuntu), čo spôsobí skok v cene.

Kategória 200 až 300 eur – Nízka cena nadovšetko

V najlacnejšej kategórii notebookov v rozsahu 200 až 300 eur (občas sa dostanete aj mierne nižšie) sa potulujte naozaj len v prípade, že cena je to jediné, čo vás zaujíma. Výkonu sa tu totiž veľa nerozdáva. Na druhú stranu sa pri tom nedá povedať, že by tieto notebooky boli nejako nekompletné. Nemusíte sa báť, že by im chýbala napríklad webkamera, Wi-Fi alebo Bluetooth modul. Celkom bežnou súčasťou je takisto aj čítačka pamäťových kariet. V týchto notebookoch očakávajte obvykle „tabletové“ procesory s nízkym výkonom, avšak aj s nízkou spotrebou.

V prípade omnoho častejšie použitých procesorov od Intelu sa stretnete s aktuálnou mikroarchitektúrou Braswell, vyrobenou 14 nm výrobným procesom. Na trhu je však stále aj o generáciu staršia mikroarchitektúra Bay Trail. Procesory oboch týchto úsporných mikroarchitektúr má mnoho používateľov spojených s názvom Atom, avšak Intel už v súčasnosti nepoužíva len výhradne toto označenie a bežne sa stretnete aj s koncovými menami Celeron a Pentium. Poznávacou značkou týchto procesorov je, že majú v číselnom označení písmeno N. Typické pre túto lacnú kategóriu notebookov je, že majú veľmi malú operačnú pamäť. Výrobcovia sa snažia ušetriť, kde sa dá, a preto sa stretnete s modelmi s 2 GB kapacitou.

K tomu všetkému sa pridáva aj nepoužitie úložiska „normálnej“ veľkosti a modely často majú malokapacitné NAND flash úložisko, označené ako eMMC. Jeho kapacita je nezriedkavo len 32 GB, čo len s ťažkosťou stačí na samotný Windows. Nemyslite si pri tom, že NAND flash úložisko znamená, že tieto notebooky sú vybavené výkonným malým SSD. To ani náhodou. Označenie eMMC je skratkou Embedded MultiMediaCard a prakticky ide o pamäťovú kartu zabudovanú do základnej dosky zariadenia. Jej rýchlosť teda nepripomína super rýchle SSD, ale lacné a žalostne pomalé SD karty a USB kľúče. Odporúčame vám, aby ste sa takýmto zariadeniam vyhli. Budú vám spôsobovať len bolesť hlavy. Tento druh hardvéru akceptujte len v prípade, že si kupujete hybridné zariadenie v podobe lacného „Windows tabletu s klávesnicou“, čo je v tejto kategórii napríklad Lenovo Miix 300-10IBY (80NR0037CK) alebo Acer One 10 (NT.G53EC.002) za 250 eur.

HP 250 G4 (N0Z81EA#BCM) za 290 eur

HP 250 G4 (N0Z81EA#BCM) za 290 eur

Ak chcete zariadenie, ktoré vám naozaj bude slúžiť ako notebook, potrebujete aj nejakú tú dátovú kapacitu, pričom bežne dostupným štandardom je 500 GB pevný disk. Veľkú časť ponuky ešte zaberajú trochu staršie zariadenia s mikroarchitektúrou Bay Trail a takisto s Windows 8.1 (obvykle Windows 8.1 with Bing), čo však nie je problém, pretože ich je možné zdarma všetky upgradovať na Windows 10 Home. Z tých najlacnejších dostupných možností sa dá spomenúť ASUS X200MA-BINGO-KX371B, ktorý je vybavený procesorom Intel Celeron N2830 (Bay Trail-M), 2 GB operačnej pamäte a 500 GB pevným diskom.

Ide prakticky o netbook s 11,6″ lacným TN displejom s rozlíšením 1366 × 768 bodov. Pohybuje sa v cenách okolo 230 eur. Ak 20 eur pridáte, môžete mať podobne vybavený Acer Extensa 2519 (NX.EFAEC.001), ktorý však má už novšiu generáciu procesora v podobe Intel Celeron N3050 (Braswell) a na bežnú prácu vhodnejší 15,6″ displej. Vzhľadom na väčšie telo je vybavený aj optickou mechanikou. Ak mechaniku vyžadujete, dávajte si pri výbere notebooku na ňu pozor. Dnes už nejde o samozrejmosť a najmä rozmerovo menšie modely ju už neobsahujú.

Pri pohybe v tomto cenovom rozpätí vám veľmi odporúčame posunúť sa k cenám okolo 270 eur, kde už nájdete notebooky s potrebnými 4 GB operačnej pamäte. Z najlacnejších možností sa dá odporučiť Lenovo IdeaPad G50-30 (80G000K1CK) s minuloročným procesorom Intel Celeron Dual Core N2840 (Bay Trail-M), 4 GB RAM, 500 GB HDD a 15,6″ displejom s rozlíšením 1366 × 768 bodov, ktorý stojí 260 eur. Ak zvýšite cenu až na horný limit tejto kategórie, tak za 290 eur si môžete vyberať z aktuálnych modelov v podobe HP 250 G4 (N0Z81EA#BCM) a Lenovo IdeaPad 300-15IBR (80M3003LCK). Oba majú na palube procesor Intel Celeron Dual Core N3050 (Braswell), 4 GB operačnej pamäte a 500 GB pevný disk.

Kategória 300 až 400 eur – Uchádzajúci notebook za lacný peniaz

S presunom do kategórie 300 až 400 eur sa dostávame k trochu lepším štvorjadrovým variantom „atomových“ Braswell procesorov. Konkrétne Intel Celeron Quad Core N3150 a Pentium Quad Core N3700. Výkonnejší je ten druhý menovaný (ide o rovnakú triedu N). Zároveň sa však dostávame aj k vyšším, „nie-atómovým“ procesorom v podobe Intel Celeron a Pentium, ktoré už vo svojom číselnom označení nemajú písmeno N. Obvykle ho nahradí písmeno U alebo Y (tentoraz však na konci čísla), čo označuje úsporný, ale takisto menej výkonný mobilný procesor postavený na mikroarchitektúre hlavného sledu. Ide hlavne o tohtoročný 14 nm Broadwell, ktorý v priebehu tohto roka nahradil 22 nm Haswell z roku 2014.

Koncom tohto roka začal byť už aj Broadwell nahrádzaný 14 nm Skylake, ktorý dnes zbadáte najmä v drahších strojoch. S týmito procesormi si oproti „atomovým“ N procesorom výkonovo značne polepšíte. Nedajte sa obalamutiť počtom jadier. Tabletovo-notebookové Braswell procesory Celeron Quad Core N3150 a Pentium Quad Core N3700 majú štyri „atomové“ jadrá, avšak vo výsledku sú menej výkonné ako napríklad dvojjadrový „účkový“ Intel Pentium Dual Core 3825U (Broadwell). To je totiž už čistokrvný notebookový procesor (s výkonom pravdaže stúpa aj TDP, konkrétne z 6 W na 15 W). V tejto cenovej hladine je štandardom pevný disk s kapacitou 500 GB, v lepšom prípade 1 TB.

Zároveň sa začínajú objavovať aj modely, ktoré majú namiesto HDD osadené vhodnejšie SSHD, čo je pevný disk doplnený o malú (obvykle 8 GB) NAND flash pamäť na urýchlenie práce v rámci niektorých úloh (používateľ neovplyvňuje, čo sa do nej zapíše). Samozrejmosťou musí byť už operačná pamäť s kapacitou 4 GB. To v tejto cenovej hladine nedodržujú hlavne hybridné zariadenia. Ak vás zaujímajú práve takéto stroje (tablet s odpojiteľnou klávesnicou), dajte pozor na to, že na trhu je značný počet starších modelov s procesorom Intel Atom s mikroarchitektúrou Bay Trail-T. Pri výbere voľte novší variant založený na 14 nm mikroarchitektúre Cherry Trail, čo je čisto tabletový ekvivalent tabletovo-notebookového Braswellu.

Lenovo IdeaPad 300-15IBR (80M3003QCK) za 360 eur

Lenovo IdeaPad 300-15IBR (80M3003QCK) za 360 eur

Typickou ukážkou výkonovo vhodného notebooku za lacný peniaz je HP 250 G4 (N0Z99EA#BCM) za 315 eur. Obsahuje procesor Intel Pentium Dual Core 3825U (Broadwell), 4 GB RAM a 500 GB pevný disk. Ide o notebook klasickej veľkosti s displejom 15,6″ a rozlíšením 1366 × 768 bodov. Je to síce žalostne malé rozlíšenie, ale v prípade notebookov ide stále o štandard lacných modelov. Alternatívou je napríklad Lenovo B50-80 (80EW03U4CK) s totožnou cenou aj parametrami. Ako sa začnete cenou blížiť k 400 eurám, narazíte obvykle na zlepšenie jedného hardvérového parametra, prípadne dvoch na úkor jedného zhoršeného.

Ako ukážka môže slúžiť HP 250 G4 (M9T44EA#BCM) za 380 eur, ktorý ponúka značný skok z hľadiska výkonu procesora. Má totiž osadený Intel Core i3 4005U (Haswell) a takisto 1 TB pevný disk. Zachová si pri tom 4 GB kapacitu RAM. Naopak HP 15-ac037nc (N6C02EA#BCM) za 397 eur na výkone procesora uberie (má osadený Intel Celeron Dual Core N3050 Braswell), avšak ponúkne už 8 GB operačnú pamäť a takisto 1 TB pevný disk. Ďalšiu alternatívnu konfiguráciu ukazuje Lenovo IdeaPad 300-15IBR (80M3003QCK) za 360 eur, ktorý k svojmu procesoru Intel Pentium Quad Core N3700 (Braswell) a 4 GB operačnej pamäti ponúkne zlepšenie v podobe 500 GB SSHD s 8 GB vyrovnávacou pamäťou NAND flash. Úplne rovnaké meno a parametre má aj alternatívne zostavenie (80M3003JCK) za rovnakú cenu, ktoré však ponúka menej výkonný procesor Intel Celeron Dual Core N3150 (Braswell).

Kategória 400 až 600 eur – Zlatá stredná cesta

Po cenovom rozpätí 400 až 600 eur sa zrejme obzerá najväčšie množstvo používateľov. Ponuka v tomto segmente patrí k najväčším a naozaj je z čoho vyberať. V tejto kategórii sa ešte stále stretnete aj s lacnými tabletovo-notebookovými procesormi mikroarchitektúry Braswell, ale s pribúdajúcimi eurami je ich čoraz menej. Najväčšiu časť ponuky tvoria procesory s 14 nm mikroarchitektúrou Broadwell, či už v podobe Celeronu, Pentií ale aj omnoho zaujímavejších Core i3 a takisto aj Core i5. Na trhu sú stále aj modely so staršou 22 nm mikroarchitektúrou Haswell. Keďže vyberáme aktuálne notebooky, obvykle sa im vyhýbame, ale v konečnom dôsledku nie je žiadna veľká chyba vybrať ani tie, pokiaľ je vidieť veľmi dobrú cenu a ostatný hardvér toho ponúka dosť na oplátku.

Narazíte takisto na procesory od AMD, ktoré sú jednoducho odstupňované do tried A4, A6, A8 a A10. Ide o notebookové procesory, ktoré sú výkonnejšie ako tabletovo-notebookové Braswelly, a to už vrátane nízkeho modelu A4-6210. Oproti Broadwellom však obvykle ťahajú za kratší koniec. V tejto cenovej kategórii je štandardom 4 GB operačnej pamäte, v lepšom prípade sa stretnete s osadením 8 GB.

Obvyklé je osadenie 500 GB alebo 1 TB pevného disku. V lepšom prípade je použitý SSHD a vďaka klesajúcej cene NAND flash majú niektoré notebooky v tejto cenovej hladine osadené už aj 128 GB SSD. Pri týchto cenách sa takisto láme chlieb medzi, na dnešnú dobu už značne zastaraným, HD Ready rozlíšením displejov (1366 × 768) a omnoho vhodnejším Full HD (1920 × 1080). Zriedkavejšie dokonca narazíte už aj na kvalitnejšie LCD displeje s IPS technológiou, ako náhradu za lacné panely TN. Zmenou v tejto kategórii takisto je, že sa začíname zameriavať na ďalší kus hardvéru, ktorým je samostatná grafická karta. Tieto notebooky totiž už začínajú byť ako tak vhodné aj na hranie hier.

ASUS F555LF-DM187T za 520 eur

ASUS F555LF-DM187T za 520 eur

Ako ukážka zaujímavého modelu v prvej štvrtine tohto cenového rozpätia sa dá vypichnúť Lenovo IdeaPad G50-80 (80E5034RCK) za 440 eur. Obsahuje procesor Intel Core i3 5005U (Broadwell), 4 GB pamäte a 128 GB SSD. Tak ako väčšina modelov v tejto cene však má obyčajný TN displej s rozlíšením 1366 × 768 bodov. Tak ako všetky doteraz spomenuté notebooky je pri tom stále nevhodný na hry a o grafickú stránku sa stará integrované GPU Intel HD Graphics 5500. Alternatívou v podobnej cene je Acer Aspire E15 (NX.G87EC.001), ktorý má takisto osadených 4 GB pamäte a 128 GB SSD, avšak použitý je menej výkonný procesor Intel Pentium Dual Core 3825U (Broadwell). Výhodou je naopak Full HD displej s rozlíšením 1920 × 1080 bodov (TN).

Ak sa posuniete do stredu tohto cenového rozpätia, môžete už natrafiť na modely s vyšším rozlíšením displeja, slušným procesorom a takisto aj vyššou kapacitou operačnej pamäte. Skvelá ukážka je ASUS F555LF-DM187T za 520 eur. Obsahuje totiž procesor Intel Core i3 5010U (Broadwell), 8 GB RAM, displej s rozlíšením 1920 × 1080 bodov (TN) a 1 TB pevný disk. Hardvérom zamieša trochu inak Lenovo IdeaPad G50-80 (80E5034KCK) za 570 eur, ktorý vám síce displej s vysokým rozlíšením neponúkne (1366 × 768), zato ale poskočí ešte k výkonnejšiemu procesoru Intel Core i5 5200U (Broadwell), ktorému robí spoločnosť 8 GB operačnej pamäte a 128 GB SSD.

Ak chcete výkonný a dobre vyzerajúci notebook s vysokým rozlíšením a kvalitným LCD displejom typu IPS, v tejto cenovej kategórii toho na výber veľa nie je. Svetlou výnimkou je Lenovo IdeaPad Yoga 500-14IBD. Tento notebook je na trhu v niekoľkých zostavách. V rámci tej lacnejšej za 540 eur je osadený procesor Intel Pentium Dual Core 3825U (Broadwell), pričom pri úložiskách sa strieda 128 GB SSD a 500 GB SSHD s 8 GB NAND flash. Je len na vás, či dáte prednosť rýchlosti alebo kapacite. Drahšia verzia za 580 eur má výkonnejší procesor Intel Core i3 5005U(Broadwell) v kombinácii so 128 GB SSD. Vo oboch prípadoch nájdete použitú 4 GB operačnú pamäť a čo je hlavné – 14″ IPS displej s rozlíšením 1920 × 1080 a dotykovou vrstvou. Notebook sa dá kompletne preklopiť do tabletovej podoby. Na trhu je aj o trošku väčšia 15″ verzia za rovnakú cenu (580 eur), ktorá je však v tej nižšej konfigurácii, teda s procesorom Intel Pentium Dual Core 3825U a 500 GB SSHD.

Lenovo IdeaPad Yoga 500-14IBD za 580 eur

Lenovo IdeaPad Yoga 500-14IBD za 580 eur

Čo ak notebook chcete aj na aké také hranie hier? Pri tomto výbere nestačí len ignorovať integrované grafické riešenia Intelu a kúpiť hocijaký notebook s Radeonom či GeForce. V tejto, ale aj vyšších cenových kategóriách narazíte na notebooky s kartami GeForce 820M, GeForce 910M, Radeon R5 M330 alebo Radeon R5 335M, ktoré sa na hranie vlastne vôbec nehodia a ich výkon je mizivý. Za úplné minimum, ktoré umožní hrať novšie hry aspoň na najnižšom nastavení detailov (za predpokladu nízkeho rozlíšenia 1366 × 768) sa dajú považovať karty GeForce 920M a Radeon R7 M360, (do úvahy ešte prichádza aj Radeon R7 M260, čo je R7 M360 s mierne zníženým taktom a teda aj výkonom). Všetko je to však takpovediac z núdze cnosť.

Trochu lepšie je na tom GeForce 930M, stále však nejde o žiadnu slávu. To najlepšie čo sa objavuje v tejto cenovej kategórii je GeForce 940M, čo už sa dá považovať za stredne výkonnú notebookovú grafickú kartu, ktorá umožní na nízkych rozlíšeniach hrať moderné hry aj na strednom nastavení detailov. Túto kartu má osadenú napríklad Acer Aspire E15 (NX.MVREC.004) za 590 eur, ktorý je vybavený procesorom Intel Core i3 5005U (Broadwell), 4 GB RAM, 1 TB pevným diskom a displejom s rozlíšením 1920 × 1080 bodov. Za podobnú cenu kúpite aj notebook ASUS X555LF-XO147T, ktorý má osadenú kartu GeForce 930M, avšak robí jej spoločnosť výkonnejší procesor Intel Core i5 5200U (Broadwell), 8 GB operačná pamäť a 1 TB pevný disk. Displej je s nižším rozlíšením 1366 × 768 bodov.

Kategória 600 až 800 eur – Doprajte si viac

S prestupom do cenového rozpätia 600 až 800 začína byť výber zariadenia čoraz príjemnejší. Za posledný jeden či dva roky sme sa konečne dopracovali k tomu, že väčšina notebookov v tejto hladine má displej s Full HD rozlíšením 1920 × 1080 bodov, ktorému by ste mali dávať prednosť. Občas sa dokonca objaví aj vyššie rozlíšenie. Čoraz častejšie sú takisto LCD panely s IPS technológiou, ktorá dosahuje omnoho kvalitnejší obraz ako lacná technológia TN. Vo väčšine prípadov si môžeme v tejto cene voliť z pomerne výkonných procesorov Intel Core i5 a objavia sa aj modely s Core i7. Začíname mať takisto na výber aj z 256 GB SSD, ktoré vám umožnia dýchať predsa len o niečo lepšie ako 128 GB kapacity. Tie sú problémom najmä vtedy, keď chcete inštalovať moderné hry, zaberajúce niekoľko desiatok GB. Očakávať by ste mali takisto 8 GB operačnej pamäte, i keď veľa modelov to stále ešte neplní.

Hardvérový vstup do tejto kategórie vám dobre predvedie Acer Aspire E15 (NX.MVREC.003) za 650 eur, ktorý má osadený procesor Intel Core i5 5200U (Broadwell), 8 GB operačnej pamäte, 1 TB pevný disk a aj na hry vhodnú grafickú kartu GeForce 940M, ktorá posiela obraz do 15,6″ displeja s rozlíšením 1920 × 1080 bodov. Mnoho notebookov v tejto kategórii nesie grafické karty GeForce 920M alebo o niečo výkonnejší Radeon M375, ktorý je zas tesne pod výkonom GeForce 930M. Pokiaľ ale chcete notebook naozaj na nejaké rozumné hranie, voľte GeForce 940M, čo je to najvýkonnejšie, čo v tejto cenovej kategórii zoženiete. Na rozdiel od predošlej kategórie, kde bolo modelov s touto kartou ako šafranu, v rozpätí 600 až 800 eur je už na výber z poriadneho zástupu modelov. Dosť často narazíte aj na GeForce 840M, čo je vlastne zástupca predošlej generácie so zhruba o 5 % nižším taktom, pričom je len o máličko menej výkonný. Vo výsledku je tak lepšou voľnou ako GeForce 930M.

Dell Inspiron 13z Touch (N4-7348-N2-01) za 710 eur

Dell Inspiron 13z Touch (N4-7348-N2-01) za 710 eur

Ak vás hry nezaujímajú a potrebujete skvelého spoločníka na prácu a na cesty, tak zhruba v strede tejto cenovej kategórie by vaše sny mohol splniť Dell Inspiron 13z Touch (N4-7348-N2-01) za 710 eur. Je vybavený kvalitným 13,3″ IPS displejom s rozlíšením 1920 × 1080 bodov, procesorom Intel Core i5 5200U (Broadwell), 8 GB RAM a 500 GB SSHD diskom s 8 GB NAND flash vyrovnávacou pamäťou. O grafiku sa stará integrované GPU Intel HD Graphics 5500. Ak sa s cenou trochu posuniete hore, tak za 770 eur môžete kúpiť zaujímavý model Lenovo IdeaPad Flex 2 Pro15 (80K80012CK).

Ten nielenže ponúka kvalitný IPS displej s rozlíšením 1920 × 1080 bodov, Intel Core i5 5200U (Broadwell) a 8 GB operačnej pamäte, ale uspokojí aj používateľa túžiaceho po hraní. O grafiku sa stará GeForce 840M a ako úložisko je použitý 256 GB SSD disk. Na samom vrchu tejto cenovej kategórie sa dnes začínajú objavovať už aj celkom nové procesory s mikroarchitektúrou Skylake (14 nm), pričom ide najmä o Intel Core i5 6200U. Týmto procesorom je vybavený napríklad HP Pavilion 15-ab204nc (N6C01EA#BCM) za 799 eur, ktorý k nemu ponúka takisto 8 GB operačnej pamäte, grafickú kartu GeForce 940M a SSHD disk s kapacitou 1 TB (8 GB NAND flash). Displej je s rozlíšením 1920 × 1080 bodov (TN).

Kategória 800 až 1000 eur – Za veľa peňazí aj veľa muziky

Ak máte na svoj nový notebook vyhradených 800 až 1000 eur, pri výbere vám môže byť do spevu. Rozhodne sa totiž nemusíte uspokojovať s nejakými málo výkonnými komponentmi. Zaujímajú nás najmä procesory Core i5 a Core i7, ktoré používa drvivá väčšina modelov. V tomto prípade sa však už dostávame nielen ku klasickým notebookovým triedam „U“ a ultrabookovým triedam „Y“, ale aj najvýkonnejším notebookovým procesorom s prívlastkami HQ a HK. Ich maximálne TDP stúpne o viac ako na dvojnásobok, konkrétne na 47 W (Broadwell), respektíve 45 W (Skylake).

Výkonom sa pri tom začnú viac približovať desktopovým variantom procesorov, ktoré sú na tom pravdaže ešte lepšie (s výkonom opäť stúpa aj spotreba). V tejto cenovej hladine by ste mali považovať 8 GB kapacity operačnej pamäte za samozrejmosť a nižšie už ignorovať (to koniec koncov bolo možné dodržať už v predošlej cenovej kategórii, i keď s väčším úsilím). Potešiteľne nám zároveň narastá počet modelov s displejmi s technológiou IPS a takisto počet modelov s osadeným SSD s kapacitou 256 GB.

Ako hardvérová ukážka tejto triedy môže slúžiť Acer Aspire V15 (NX.G5FEC.001) za 830 eur. Ten nás v tejto cenovej hladine privíta s procesorom Intel Core i5 6200U (Skylake), 8 GB RAM, hybridným SSHD diskom s kapacitou 1 TB (8 GB vyrovnávacia pamäť NAND flash) a grafickou kartou GeForce 940M. V tejto cenovej kategórii neberieme už nič menšie, ako rozlíšenie 1920 × 1080 bodov. V podobnej cene sa predáva aj HP Pavilion 15 – ab218nc (P7T39EA#BCM), ktorý má rovnaké parametre, avšak ako úložisko je zvolený SSD disk s kapacitou 256 GB.

Ak chcete notebook s lepším IPS displejom, tak vás môže zaujať Lenovo IdeaPad Yoga 500-14ISK (80R50041CK) za 900 eur, ktorý k nemu pribaľuje aj výkonnejší procesor Intel Core i7 6500U (Skylake), 8 GB RAM, grafickú kartu GeForce 940M a 500 GB hybridný SSHD disk (8 GB NAND flash). Ak vám Full HD rozlíšenie 1920 × 1080 nestačí a hranie na notebooku vás nezaujíma, zablúďte očkom na zaujímavý model HP Envy 13-d006nc (T8T22EA#BCM) za rovnakú cenu 900 eur. Ten sa totiž môže pochváliť 13,3″ IPS displejom s jemným rozlíšením až 3200 × 1800 bodov. Používa procesor Intel Core i5 6200U (Skylake) a keďže nejde o herný notebook, integrované GPU v procesore (Intel HD Graphics 520) obslúži obraz bez akýchkoľvek problémov. Osadených je 8 GB RAM a o rýchle reakcie sa postará 256 GB SSD.

HP Pavilion Gaming 15-ak002nc v cene 900 eur

HP Pavilion Gaming 15-ak002nc v cene 900 eur

Ak ste naopak poriadny hráč, tak v tejto cenovej kategórii môžete už nechať za sebou ako tak uspokojivé herné karty GeForce 940M a poobzerať sa po modeloch s osadenou kartou GeForce 950M. V rámci notebookov ide už o pomerne dobrú hernú kartu, ktorá zvládne mnoho nových hier na stredných detailoch. V strede tejto cenovej hladiny, teda okolo ceny 900 eur, s ňou zasvieti HP Pavilion Gaming 15-ak001nc (P3Z97EA#BCM). Okrem GeForce 950M je tento notebook vybavený procesorom Intel Core i5 6300HQ (Skylake), 8 GB RAM, 1 TB pevným diskom a 15,6″ displejom s rozlíšením 1920 × 1080 bodov (TN).

Tu sa prvýkrát v článku stretávame s výkonovou triedou CPU s prívlastkom HQ. Tieto CPU majú vyššie takty, TDP aj počet jadier. Dostávame sa teda k rozporu tried, ktorý sme spomenuli v úvode článku, kedy má procesor Core i5 6300HQ vyšší výkon ako napríklad Core i7-6500U. Na jeho prekonanie totiž potrebujeme Core i7 s HQ prívlastkom. Ak stúpnete s cenou na 950 eur, ponúkne vám HP lepšiu variantu tohto notebooku v podobe HP Pavilion Gaming 15-ak002nc (P3Z98EA#BCM). Obsahuje rovnaký procesor, displej, pamäť aj grafickú kartu, ale k obyčajnému 1 TB pevnému disku pribudne aj 128 GB SSD (zasunuté v internom M.2 slote).

V rozpätí cien 800 až 1000 eur je možné naraziť ešte aj na jeden výkonnejší model grafickej karty, než je GeForce 950M. Je ním Radeon R9 M280X, ktorý je zhruba o 7 % výkonnejší. Obvykle sa páruje s procesormi od AMD. Spomenúť sa v tejto súvislosti dá notebook ASUS N551ZU-CN007H za 880 eur, ktorý má okrem grafickej karty R9 M280X osadených 8 GB operačnej pamäte, 256 GB SSD a 15,6″ displej s rozlíšením 1920 × 1080 bodov. Použitý je procesor AMD Quad Core FX-7600P. S výkonom je na tom podobne ako Core i7 v „U“ variante (najmä v hrách). Spotreba je však na úrovni HQ variantov, ktorých výkon nedosahuje.

Kategória nad 1000 eur – Keď cena nie je problém

Ak cena pri výbere vášho notebooku nehrá rolu, fantázii sa tak povediac medze nekladú. Nad cenou 1000 eur nájdete aj ten najšpičkovejší hardvér a už sa len ťažko dá nejako generalizovať, pretože notebook za 1100 eur si môže dovoliť niečo iné, než notebook za 2000 eur. Ak hľadáte mimoriadne kvalitný displej, tak dnes už v tejto kategórii nájdete aj 4K rozlíšenia 3840 × 2160 bodov. Dostanete sa takisto k výkonným herným notebookovým grafickým kartám, pričom ide hlavne o GeForce 960M a predovšetkým GeForce 970M.

V prípade GerForce 970M ide už o skutočne výkonnú hernú grafickú kartu, ktorá je len o cca 10 % menej výkonná ako desktopová stredná trieda GeForce 960 (za cca 200 eur). Objavuje sa pri tom v notebookoch za zhruba 1500 eur. V herných notebookoch drahších ako 2000 eur je možné nájsť ešte výkonnejšiu GeForce 980M. Tá už desktopovú 960 prekoná, pravdaže je ale ešte o dosť menej výkonná (asi o 25 %) než desktopový GeForce 970. Z tohto dôvodu myslite na to, že aj keď sú tieto karty na notebooky skutočne extrémne výkonné, tak pri kombinácii so 4K displejmi skrátka budete musieť nastaviť v náročných hrách často nižšie rozlíšenie. Z hľadiska operačnej pamäte nie je v cenách nad 1000 eur ničím nezvyčajná 16 GB kapacita a niektoré výkonové trhače majú osadených aj 32 GB. Prítomnosť SSD s kapacitou 256 GB by mala byť v tejto cenovej hladine dnes samozrejmosťou. Poteší pravdaže aj väčšia kapacita. Mnoho modelov má 256 GB SSD kombinované s klasickým, obvykle 1TB HDD.

MSI GS60 6QE-045CZ Ghost Pre 4K za 2000 eur

MSI GS60 6QE-045CZ Ghost Pre 4K za 2000 eur

Dobrý úvod do tejto cenovej hladiny môže poskytnúť napríklad HP Envy 15-ae103nc (P4A80EA#BCM). Za 1170 eur dostanete procesor Intel Core i7 6500U (Skylake), 8 GB RAM, grafickú kartu GeForce 950M, rýchle 256 GB SSD skombinované s klasickým 1 TB HDD a kvalitný IPS displej s rozlíšením 1920 × 1080 bodov. Ak chcete poriadny notebook na hry, ktorý vám ešte neurobí nukleárny kráter v peňaženke, spomenúť sa dá napríklad MSI GE62 6QD-025CZ Apache Pro za 1480 eur. Obsahuje high-endový notebookový procesor Intel Core i7 6700HQ (Skylake), 16 GB operačnej pamäte DDR4, grafickú kartu GeForce 960M, 128 GB SSD, ktorému robí spoločnosť 1 TB HDD a 15,6″ displej s technológiou IPS a rozlíšením 1920 × 1080 bodov.

Drahší model MSI GS60 6QE-045CZ Ghost Pre 4K za 2000 eur ponúkne k rovnakému procesoru a pamäti už grafickú kartu GeForce 970M, 256 GB SSD, 1 TB HDD a 4K IPS displej s rozlíšením 3840 × 2160 bodov. Pri takýchto drahých modeloch je samozrejmosťou aj špičková zvuková výbava. Dell Alienware 15 (N5-AW15-N2-02) za 2400 eur už k porovnateľnému hardvéru pridá grafickú kartu GeForce 980M, zatiaľ čo napríklad Acer Predator 15 (NX.Q05EC.003) za 2500 eur prihodí ešte aj 32 GB RAM a kombináciu 512 GB SSD s 1 TB HDD.

V tomto segmente je ponuka pravdaže veľmi široká a pokiaľ vás hranie nezaujíma, a hľadáte napríklad niečo sviežo nové pre náročnú prácu, zaujať vás môže napríklad nové hybridné zariadenie od Microsoftu v podobe Surface Book. Na Slovensku dostupné nie je a pravdepodobne ani nebude. V dobe medzinárodných e-shopov to však až taký veľký problém nie je.

Týmto zariadením nášho sprievodcu uzavrieme. V článku sme sa pokúsili zlepšiť vašu orientáciu na trhu aktuálneho hardvéru notebookov a previedli sme vás spleťou označení procesorov aj grafických kariet. Tieto znalosti môžete dobre použiť pri vlastnom výbere, do ktorého pochopiteľne zahrniete aj svoje preferencie na dizajn, rozloženie klávesnice, výdrž na batériu a podobne. Želáme vám teda príjemné rozhodovanie a prajeme vám, nech vám zariadenie slúži k spokojnosti.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom decembrovom vydaní touchIT, č. 7/2015, preto sa niektoré skutočnosti uvednené v článku môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.