Vírus“ bol súčasťou BitTorrentového klienta.

Pojmom ransomware sa označuje škodlivý kód, ktorý zašifruje vaše dáta, prípadne uzamkne zariadenie a od používateľa žiada výkupné. Odborníci však neodporúčajú útočníkom platiť, existuje niekoľko spôsobov, ako problém vyriešiť. Napríklad obnovením predchádzajúceho bodu zálohy operačného systému.

Ransomware zatiaľ otravoval iba používateľov smartfónov a počítačov so systémom Windows. Najnovšie však útočil aj na platforme OS X. Škodlivý kód s názvom KeRanger zneužíval chybu v zabezpečení systému OS X a do svojho počítača ste si ho mohli nevedomky nainštalovať spoločne s BitTorrentovým klientom Transmission 2.90. V takom prípade hrozilo riziko, že vírus vaše dáta zašifruje po troch dňoch a bude žiadať výkupné v Bitcoinoch.

Apple aj spoločnosť Transmission zareagovali na vzniknutý problém pružne a dnes by vám nemalo hroziť žiadne zabezpečenie. Transmission vydal novú verziu aplikácie 2.92, ktorá by už mala byť bezpečná a Apple odstránil oprávnenia bezpečnostného certifikátu, vďaka ktorému sa KeRanger do operačného systému nainštaloval.

Zdroj: Engadget

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit