Nová funkcia automatickej detekcie nehôd, ktorá bola predstavená s príchodom iPhonu 14, spôsobuje nečakanú komplikáciu.

Jablčné telefóny totiž niekedy po nesprávnom vyhodnotení okolností zvyknú vytočiť číslo núdzového volania 911 (na Slovensku 112) v prípadoch, keď sa ich majitelia vozia na horských dráhach v zábavných parkoch. Informoval o tom Wall Street Journal (WSJ), podľa ktorého iPhony opakovane považovali divokú jazdu s prudkými zatáčkami, otočkami a brzdením za núdzovú situáciu.

Reportérka WSJ Joanna Stern sa na Twitteri podelila o nahrávku z telefónu jednej používateľky, ktorej iPhone automaticky zatelefonoval na linku tiesňového volania v čase, keď sa jeho majiteľka viezla na horskej dráhe v zábavnom parku Kings Island v americkom meste Cincinatti. V pozadí je jasne počuť tlmené výkriky vzrušenia počas jazdy. Majiteľka o núdzovom volaní nevedela a nemohla ho zrušiť, pretože mala telefón v batohu.

Sternová uvádza, že len v okrese Warren, kde je situovaný park Kings Island, bolo od vydania iPhone 14 zaznamenaných celkovo šesť falošných tiesňových volaní na základe jazdy používateľa na horskej dráhe. K ďalším prípadom došlo podľa jej informácií aj v iných zábavných parkoch v USA.

Pomôže letový režim, alebo úplné vypnutie funkcie

Detekcia dopravných nehôd funguje na telefónoch iPhone 14, hodinkách Watch Series 8, SE (2. generácia) a Ultra. Pri vyhodnocovaní potenciálnej nehody zariadenie na základe údajov z akcelerometra, gyroskopu, mikrofónu a ďalších snímačov berie do úvahy úroveň preťaženia, zmenu tlaku, rýchlosti, ale aj hlasné zvuky.

Portál 9to5mac.com odporúča ako prevenciu voči takémuto falošnému poplachu prepnúť iPhone 14 pred jazdou na horskej dráhe do letového režimu. Podotýka tiež, že vlastnú detekciu nárazov má už niekoľko rokov aj Google, neboli však medializované prípady jej mimovoľného aktivovania na horských dráhach.

Existuje ale aj možnosť túto funkciu úplne deaktivovať. Stačí ísť v menu telefónu do Nastavení, klepnúť na SOS a vypnúť možnosť Zavolať po ťažkej autonehode.

Ako pre WSJ uviedol hovorca spoločnosti Apple, túto funkciu sa snažili testovať a optimalizovať tak, aby používateľom v prípade potreby poskytla pomoc a zároveň minimalizovala falošné výsledky. Dodal však, že ju budú časom ešte zlepšovať.

Ako je to na Slovensku?

O funkcii detekcie nehôd Apple podrobne informuje na svojej stránke podpory priamo v slovenčine. Konkretizuje, že iPhone 14 alebo hodinky Apple Watch používateľa po vážnej autonehode automaticky spoja so záchrannými službami, aj keď nebude reagovať (čo bol aj prípad falošnej detekcie na horskej dráhe). Zároveň sa na displeji telefónu zobrazí upozornenie s možnosťou voľby.

Ak používateľ zareaguje a potrebuje pomoc, môže na displeji potiahnuť posuvník tiesňového volania. Telefón vtedy zavolá na tiesňovú linku a spojí ho s operátorom. V prípade, ak ide o omyl, používateľ môže klepnutím na tlačidlo Zrušiť potvrdiť, že žiadnu pomoc nepotrebuje.

Ak do 10 sekúnd používateľ nezačne hovor a upozornenie na displeji ani nezruší, spustí sa ďalšie desaťsekundové odpočítavanie aj s hlasnou sirénou, aby upútalo jeho pozornosť. Telefón i hodinky budú zároveň vibrovať. Ak používateľ napriek tomu nezareaguje, dôjde k prepojeniu na tiesňovú linku a mobil začne prehrávať automatizovanú správu. Zároveň záchranným zložkám zazdieľa polohu vo forme zemepisných súradníc.

Automatická detekcia nehody podľa všetkého funguje aj na Slovensku, hoci to Apple na svojej stránke podpory výslovne neuvádza. V každom prípade, keď sme pri našom teste na iPhone 13 zadali manuálne SOS volanie z iPhonu, telefón začal vytáčať linku 112 (volanie sme okamžite zrušili ešte pred spojením, aby sme nezneužívali tiesňovú linku).

Je teda veľmi pravdepodobné, že pri skutočnej nehode by iPhone 14 zavolal záchranné zložky aj na Slovensku. Čo sa týka nesprávnej detekcie na horských dráhach, tie na Slovensku nemáme, takže takéto falošné poplachy u nás nehrozia.

Zdroje: Wall Street Journal, Twitter.com, Support.apple.com, 9to5mac.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.