Záujemcovia o nadchádzajúce telefóny od Apple zrejme budú musieť načrieť hlbšie do peňaženky.

iPhony nikdy neboli lacné telefóny a v minulom roku ich cena zase poskočila, takže najlacnejší základný iPhone 14 stál 999 eur. Tohto roku by sme sa mali opäť dočkať zdražovania, ako uvádza viacero zdrojov.

Je medzi nimi agentúra Bloomberg, ktorá sa odvoláva na nemenovaných ľudí oboznámených s celou záležitosťou. Podľa nej Apple napriek zvýšeniu cien očakáva predaje iPhonov 15 zhruba na rovnakej úrovni ako u iPhonov 14, ktorých plánuje v tomto kalendárnom roku dodať na trh asi 85 miliónov kusov.

Zhoduje sa to so správou čínskeho denníka The Economic Daily News z minulého mesiaca, ktorá naznačovala, že celý modelový rad by mohol zaznamenať cenový nárast o 10 až 20 percent, teda zhruba 100 až 200 dolárov, čo rozhodne nie je zanedbateľná suma. V správe Bloombergu sa však neuvádza, o koľko by sa ceny mohli zvýšiť.

Apple zrejme kalkuluje s lojalitou svojich zákazníkov a s tým, že si budú ochotní za jablčné zariadenia priplatiť, hoci nie práve malú sumu. V tomto zmysle sa napokon v minulosti vyjadril aj priamo generálny riaditeľ Apple Tim Cook.

Čo sa týka noviniek v rade iPhone 15, spomína sa okrem iného titánový rám, 48 Mpx fotoaparát vo všetkých štyroch modeloch, prípadne väčšia batéria. Jednou z hlavných však má byť prechod zo zastaraného Lightning konektora na USB-C, k čomu Apple dotlačili aj legislatívne opatrenia Európskej únie.

K predstaveniu radu iPhone 15 by malo dôjsť zrejme niekedy v prvej polovici septembra 2023.

Zdroj: Bloomberg.com, Money.udn.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.