Za posledné roky niektoré značky dokonca prestali vyrábať smartfóny, je ich takmer 500.

Posledné roky vo svete výrobcov smartfónov boli pomerne turbulentné. Zoznam najpredávanejších smartfónov sa zmenil hneď niekoľkokrát, k čomu prispeli aj významné svetové udalosti. Na aktuálnom trhu sa podpísala jednak politická situácia v niektorých krajinách, ale aj svetová pandémia a nedostatok komponentov, teda polovodičová kríza. Analytici z Counterpoint Research pritom vytvorili štatistiku toho, ktoré značky za posledné roky z trhu odišli.

Takmer 500 výrobcov smartfónov odišlo za posledných 5 rokov

Aj keď svetový trh so smartfónmi ovládajú najmä renomované značky ako sú Samsung, Apple či Xiaomi, tak na trhu sa objavujú aj menší, menej známi výrobcovia. Keď sa pozrieme na graf toho, koľko výrobcov smartfónov sa na trhu nachádzalo ešte v roku 2017, tak ich bolo viac ako 720. V tomto počte sa samozrejme nachádzajú aj menšie značky od lokálnych výrobcov napríklad v Indii, Číne alebo Afrike.

Counterpoint research štatistiky počtu výrobcov smartfónovZdroj: Counterpoint Research

V roku 2020, keď začala trh ovplyvňovať svetová pandémia a aj polovodičová kríza, sa na trhu vyskytovalo už „len“ viac ako 420 značiek. O dva roky neskôr, teda v roku 2022, sa v dôsledku zlej ekonomickej situácie nachádzalo na trhu už len približne 290 značiek a počas tohto roka sa ich počet zredukoval na približne 250. Dalo by sa tak povedať, že prežili len tie najsilnejšie značky.

Situácia ovplyvnila najmä menšie značky

Aj keď z trhu za posledných 5 rokov zmizlo približne 500 výrobcov smartfónov, tak by ste ich v mnohých prípadoch len ťažko identifikovali. Medzi nimi sa objavili značky ako Meizu či Meitu, ktoré sa objavovali najmä na čínskom trhu. Rovnako však smartfóny prestala vyrábať aj kórejská značka LG, ktorá kedysi patrila medzi významnejších výrobcov.

Za spomienku stojí ale aj výrobca Huawei, ktorý z trhu smartfónov taktiež takmer odišiel. Prvé sankcie zo strany USA na Huawei začali vplývať ešte v roku 2019 a neskôr to už vyzeralo, že aj táto značka už na trhu smartfónov pôsobiť nebude. V posledných mesiacoch to ale vyzerá, že Huawei chystá veľký návrat rovnako aj na globálny trh.

Zdroj: Counterpoint Research, androidauthority.com

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.