Android 15 je síce ešte ďaleko, no tieto modely s istotou získajú aktualizáciu.

Systém Android 15 je zatiaľ v ranom štádiu príprav, pričom do fáze stability by sa mohol dostať v štvrtom kvartáli tohto roka. Už teraz sa však špekuluje o tom, ktoré smartfóny ho získajú. Dôvodom sú aj nové funkcie, ktoré sa postupne odhaľujú a nakoniec s touto aktualizáciou prídu. Zoznam smartfónov, ktoré získajú aktualizáciu Androidu na ďalšiu verziu zverejňuje aj čínske Xiaomi, pri ktorom si už teraz môžeme overiť, o ktoré modely pôjde.

Zatiaľ však nejde o kompletný zoznam, skôr o výpočet telefónov, ktoré Xiaomi označilo ako Android Entreprise Recommended, čím určilo dopredu aj ktoré aktualizácie získa. Ak teda vlastníte model z dielne čínskeho giganta a chcete si overiť budúcu dostupnosť Androidu 15, ste na správnom mieste.

Android 15 príde určite do týchto Xiaomi

Zoznam Xiaomi smartfónov, ktoré s istotou získajú Android 15, zatiaľ nie je rozsiahly. Xiaomi zatiaľ potvrdilo aktualizáciu len pre Android Entreprise Recommended zariadenia, pre ktoré uvádza kompatibilitu s touto verziou systému aj na svojom webe. Treba však spomenúť, že napríklad nové zariadenia zo série Xiaomi 14 alebo niektoré modely aj z dielne Redmi takto klasifikované neboli, preto nemajú zatiaľ aktualizáciu tuto uvedenú. Neznamená to však, že Android 15 nezískajú.

Ak však máme rátať so zoznamom Android Entreprise Recommended zariadení, Android 15 príde do týchto modelov.

  • Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro
  • Xiaomi 13 Lite
  • Xiaomi 12, Xiaomi 12 Pro
  • Xiaomi 12T, Xiaomi 12T Pro
  • Redmi Note 13, Redmi Note 13 Pro, Redmi Note 13 5G, Redmi Note 13 Pro 5G, Redmi Note 13 Pro+ 5G
  • Redmi 13C
  • Redmi Note 12
  • Redmi 12 5G, Redmi 12
  • POCO M6 Pro 5G

Ak vlastníte telefóny z dielne Xiaomi, treba vždy rátať s oficiálnou aktualizačnou politikou. Tá je aktuálne nastavená na štyri veľké aktualizácie Androidu a 5 rokov bezpečnostných záplat pre väčšinu novších telefónov z dielne Xiaomi. V praxi to vyzerá asi tak, že séria Xiaomi 14 prišla na trh s Androidom 14 a získa ešte aj Android 18. Modely nižšej triedy však zvyčajne vsádzajú aj na politiku troch či dvoch aktualizácií Androidu, teda pri nich aktualizácia na Android 15 nie je istá, najmä ak ste si kúpili telefón naposledy približne pred dvoma rokmi.

Zdroj: Xiaomi

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.