ALLY X prináša viacero zmysluplných zlepšení.

Keď som pred rokom recenzoval pôvodný ROG ALLY, chválil som ho za najlepší výkon medzi Windows handheldmi a za možnosti hrania na cestách, ktoré priniesol. Upozornil som však aj na Achillovu pätu, ktorou bola výdrž batérie. Odporúčal som preto, aby ste si kúpili poriadnu powerbanku, pokiaľ si chcete normálne zahrať aj na cestách.

Do predaja teraz prichádza nový ROG ALLY X. Nie je to plnohodnotná nová generácia, ale „iba“ vynovený ROG ALLY, ktorý však prináša viac zlepšení, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Aj preto si zaslúži pozornosť.

Pred ich zhodnotením však dávam do pozornosti článok s mojimi dlhodobými skúsenosťami z používania pôvodného ROG ALLY. Prečítajte si ho, aby ste mali lepšiu predstavu, čo od tohto segmentu zariadení očakávať.

Mnohí používatelia totiž očakávajú, že ROG ALLY (X) je niečo ako Nintendo Switch, na ktorom si zahráte PC hry. V podstate to tak je, avšak treba brať do úvahy aj fakt, že ROG ALLY (X) je počítač so systémom Windows a treba k nemu tak pristupovať. A v prípade pôvodného ROG ALLY bolo aj potrebné optimalizovať nastavenie vizuálov a režimu výkonu, aby ste predĺžili výdrž batérie na maximum.

Dvojnásobná kapacita batérie

V prípade ROG ALLY X už nie je potrebné za každú cenu optimalizovať nastavenia a maximalizovať výdrž batérie. Dôvod je ten, že najdôležitejšie zlepšenie nového modelu spočíva v tom, že prináša dvojnásobnú výdrž batérie.

Je to dané tým, že výrobca dokázal do nového modelu zakomponovať 80 Wh batériu, čo je akumulátor s dvojnásobnou kapacitou v porovnaní s pôvodným ROG ALLY. Aby to však dokázal dosiahnuť, musel kompletne prekopať dizajn základnej dosky a vnútorností a spraviť viacero dizajnových úprav.

Aj napriek týmto zmenám a úpravám vyzerá ROG ALLY X na prvý pohľad takmer na nerozoznanie od ROG ALLY – odlíšite ich iba farbou. Pôvodný ALLY je biely, ALLY X je čierny. Nový model je však o 70 gramov ťažší, čo je dané aj väčšou batériou. Jeho hmotnosť je 678 gramov, čo je približne na úrovni Steam Decku.

ROG ALLY XZdroj: TOUCHIT
ROG ALLY X

Reálna výdrž v praxi

Dvojnásobná kapacita batérie sa počas môjho testovania naplno prejavila aj v praxi. Testoval som hranie pri polovičnom nastavení jasu displeja a pri rozličných nastaveniach výkonu. Výsledky si môžete pozrieť v grafe, avšak dá sa to zovšeobecniť tak, že pôvodný ALLY ponúka výdrž približne 1 hodinu v Turbo režime, 1,5 hodiny v režime výkonu a 2 hodiny v tichom režime.

V prípade ROG ALLY X štartuje výdrž na 2 hodinách v Turbo režime. V režime výkonu dosiahnete 3 hodiny, v tichom režime sú to 4 hodiny – plus mínus nejaké minúty navyše. K výsledkom v grafe ešte jedna poznámka. Porovnával som môj ROG ALLY, ktorý používam rok a teda je tam už nejaké opotrebovanie batérie.

V texte, ale aj v grafoch, spomínam niekoľko režimov výkonu. Tie sú kľúčovou vlastnosťou prenosných herných počítačov a je to niečo, čo bude pre mnohých používateľov novinkou. V prípade herných konzol a stolných počítačov takéto nastavenia neriešite a v prípade herných notebookov ich často prehliadnete, keďže väčšinu času hráte s notebookom, ktorý je pripojený do elektrickej siete.

V prípade PC handheldov však ide o kľúčovú funkciu, ktorá vám umožní hrať graficky náročnejšie hry alebo optimalizovať výdrž batérie v prípade menej náročných hier, aby ste mohli hrať dlhšie na jedno nabitie. Spomínam to aj v mojich dlhodobých skúsenostiach s ROG ALLY.

ROG ALLY X: Testy výdrže a výkonuZdroj: TOUCHIT
ROG ALLY X: Výdrž v minútach v teste hrania PCMark 10
ROG ALLY X: Testy výdrže a výkonuZdroj: TOUCHIT
ROG ALLY X: Počet fps v teste hrania PCMark 10
ROG ALLY XZdroj: TOUCHIT
ROG ALLY X

Tichý režim ponúka viac výkonu a je lepšie použiteľný

V súvislosti s režimami výkonu treba upozorniť na fakt, že ROG ALLY X má upravené nastavenie výkonného a tichého režimu, ktoré majú hodnoty príkonu na úrovni 17 W a 13 W. Pre porovnanie, pôvodný ROG ALLY to má nastavené na 15 W a 10 W. V praxi sa to potom prejavuje tak, že najmä tichý režim je teraz oveľa lepšie použiteľný na hranie aj graficky náročnejších hier

V prípade pôvodného ROG ALLY bol tichý režim pre mnohé hry často nepoužiteľný a bolo potrebné si vytvárať vlastné režimy výkonu. ROG ALLY X je v tomto smere lepšie vybavený, ako vidíte aj v grafoch s porovnaním viacerých hier.

ROG ALLY X: Testy výdrže a výkonuZdroj: TOUCHIT
ROG ALLY X: Testy výkonu v hrách, rozlíšenie 1080p, nastavenie vizuálov na Low

Faktom je, že až na špecifické výnimky som v prípade ROG ALLY X nepotreboval používať Turbo režim (ten má príkon 25 W), nakoľko som si vystačil s režimom výkonu a v prípade zníženia rozlíšenia aj s tichým režimom. Výdrž batérie sa teda počas môjho používania štandardne pohybovala na úrovni 3 až 4 hodín hrania, čo je už veľmi solídna hodnota, ak beriem do úvahy výkon zariadenia.

ROG ALLY X má v balení 65 W nabíjačku, avšak podporuje až 100 W nabíjanie. Kompletné nabitie so 100 W nabíjačkou trvá približne 100 minút. Z praktického hľadiska bude stačiť približne hodina nabíjania – za hodinu sa ALLY X nabil zo 14 % na 86 %.

ROG ALLY XZdroj: TOUCHIT
ROG ALLY X

Ten istý procesor, avšak väčšia RAM aj úložisko

V grafoch s porovnaním hier a 3D testov si môžete všimnúť, že rozdiel v Turbo režime nie je až taký veľký. Je to dané tým, že  ROG ALLY X využíva totožný procesor ako pôvodný ALLY, teda AMD Ryzen Z1 Extreme

Vo výbave však má väčšiu a rýchlejšiu RAM – 24 GB typu LPDDR5X s frekvenciou 7500 MHz. Väčšia RAM je dôležitá najmä z toho hľadiska, že AMD Ryzen Z1 Extreme zdieľa operačnú pamäť medzi systémom a grafickým čipom. Veľkosť videopamäte si môžete nastaviť v aplikácii Armoury Crate.

ROG ALLY X: Testy výdrže a výkonuZdroj: TOUCHIT
ROG ALLY X: Testy výkonu v 3DMark

Pôvodný ROG ALLY má 16 GB RAM, ktorá je štandardne rozdelená na 12 GB pre systém a 4 GB pre grafický čip. ALLY X má plnohodnotných 16 GB pre systém a zároveň 8 GB pre grafiku. 

Zväčšilo sa aj úložisko, ktoré má 1 TB. Je typu M.2 2280 SSD, čo by malo uľahčiť jeho výmenu. Osobne som nemal problém ani s výmenou M.2 2230 úložiska v prípade pôvodného ROG ALLY.

ROG ALLY XZdroj: TOUCHIT
ROG ALLY X

Lepšie a tichšie chladenie

ROG dokázal zlepšiť aj chladenie zariadenia, ktoré je približne o 8 až 10 stupňov Celzia chladnejšie v záťaži. Niekedy aj viac. Je to výborné zlepšenie. Pri hraní na pôvodnom ROG ALLY sa teploty v záťaži pohybujú okolo 80 stupňov, sem tam vystrelia na 85 stupňov. ALLY X sa v Turbo režime drží na úrovni 70 až 75 stupňov. Jeho ventilátory sú takisto tichšie, čo oceníte pri hraní v Turbo režime.

Praktickou zmenou je, že ROG ALLY X má dva USB-C porty, jeden je typu USB 4.0. Pôvodný ALLY mal jeden USB-C port a XG Mobile port na pripojenie externej grafiky od ROG. Presunula sa tiež čítačka microSD kariet.

Displej zariadenia sa nemenil. Je typu IPS, má 7 palcov, Full HD rozlíšenie, 120 Hz obnovovaciu frekvenciu, maximálny jas 500 nitov a podporuje variabilnú obnovovaciu frekvenciu.

ROG ALLY XZdroj: TOUCHIT
ROG ALLY X

Zlepšené páčky aj tlačidlá

ROG takisto zoptimalizoval viacero drobností z hľadiska samotného šasi. Spodné rohy sú oblejšie, takže nebudú niektorých používateľov tlačiť do dlaní. Pocit zo stláčania tlačidiel je lepší a trigger tlačidlá sú väčšie.

Osobne preferujem nové akčné tlačidlá, avšak na trigger tlačidlá z pôvodného ALLY som si už zvykol a vyhovujú mi. Objektívne ale treba povedať, že v prípade ALLY X majú trigger tlačidlá väčšiu aktivačnú dráhu, takže umožňujú citlivejšie ovládanie.

Analógové páčky sú výrazne lepšie a toto je za mňa najlepšie zlepšenie v porovnaní s pôvodným ROG ALLY. Nové páčky majú silnejšiu spätnú väzbu, vďaka čomu nimi môžete pohybovať presnejšie.

ROG ALLY X tiež umožňuje pohodlnejšie zapínanie zariadenia – napájacie tlačidlo stačí stlačiť ako v prípade notebookov. V prípade ROG ALLY ste ho museli chvíľu podržať, čo mohlo byť pre niekoho mätúce.

ROG ALLY XZdroj: TOUCHIT
ROG ALLY X

Windows 11 a jeho (ne)výhody

Jedna vec sa za posledný rok zmenila minimálne. ROG ALLY X stále využíva operačný systém Windows 11 a stále platí, že ide v podstate o herný notebook v tele handheldu. Na ovládanie systému Windows 11 pomocou analógových páčok si treba zvyknúť a rovnako aj na to, že ALLY X nefunguje ako tradičná herná konzola, ktorú podľa potreby prepnete do režimu spánku a na druhý deň (alebo o týždeň) môžete hrať tam, kde ste prestali.

V prípade ROG ALLY X je vhodné postupovať tak, ako by ste to robili na normálnom počítači – hru uložíte, vypnete, zariadenie uspíte.

Na druhej strane, vďaka systému Windows 11 môžete tento vreckový počítač používať aj na iné účely, ako je hranie. Cez USB-C adaptér mám ROG ALLY pripojený k externému monitoru a ku klávesnici a myši. ROG ALLY takýmto spôsobom používam doma už rok ako náhradu za stolný počítač.

Mám ho v tichom režime, čo bohato postačuje na bežnú kancelársku prácu a surfovanie internetom a ALLY to bez problémov zvláda. Keď strihám video, prepnem ho do režimu Turbo a zvládne aj takúto úlohu. V kombinácii s externým monitorom, klávesnicou a myšou sa zároveň ľahšie robí aktualizácia ovládačov a systému Windows 11 a celková správa systému aj zariadenia.

ROG ALLY XZdroj: TOUCHIT
ROG ALLY X

Zlepšená verzia aplikácie Armoury Crate je už dostupná aj pre pôvodný ROG ALLY

V ROG ALLY (X) je predinštalovaná aplikácia Armoury Crate, ktorú odporúčam preskúmať najmä kvôli nastaveniam a aktualizácii BIOS-u, ovládačov a ďalším drobnostiam. Armoury Crate umožňuje aj správu nainštalovaných hier, avšak na tento účel som ju nepoužíval.

ROG ALLY X ponúka vynovenú aplikáciu Armoury Crate vo verzii 1.5. Aktualizácia na túto verziu je už dostupná aj pre pôvodný ROG ALLY.

ROG ALLY XZdroj: TOUCHIT
ROG ALLY X

Verdikt

ROG ALLY X síce využíva totožný procesor ako pôvodný model, avšak aj napriek tomu prináša naozaj veľa drobných zlepšení. Tie sa vo výsledku podpisujú pod citeľne lepší zážitok z hrania aj používania.

Na prvom mieste je samozrejme lepšia výdrž batérie, avšak zlepšenie analógových páčok, smerového kríža, tlačidiel, dva USB-C porty, rýchlejšie nabíjanie (škoda, že v balení nie je 100 W nabíjačka), a takisto aj efektívnejšie a tichšie chladenie – to všetko sa podpisuje pod to, že zážitok z hrania a používania je oveľa lepší, ako by sa mohlo zdať podľa papierových špecifikácií.

ROG ALLY X je najlepší herný handheld so systémom Windows, ktorý si dnes môžete kúpiť. Osobne by som nezanevrel ani na pôvodný ROG ALLY – ak ho vystihnete v zľave a chcete ušetriť, môže byť stále atraktívnou voľbou. Pokiaľ by bol rozdiel v cene na úrovni do 200 eur, osobne by som si priplatil za ROG ALLY X. Tie zlepšenia za to stoja. Ak by bol rozdiel v cene väčší, tak si treba zvážiť, nakoľko je pre vás dôležitá výdrž batérie a či chcete chodiť na cesty s powerbankou pre notebooky, čo je v prípade prvého ROG ALLY nutnosť.

Pokiaľ zvažujete, či si kúpiť Steam Deck alebo ROG ALLY X, treba si zvážiť, čo je pre vás prvoradé. Ak chcete najlepší výkon a/alebo systém Windows 11 (napríklad kvôli tomu, aby ste nepoužívali handheld iba na hranie), choďte do ROG ALLY X. V opačnom prípade si kúpte Steam Deck.

TIP REDAKCIE

Cena: 899 eur

Zapožičal: ASUS

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit