ROG Ally štartuje nový segment herných počítačov so systémom Windows, ktoré majú rozmery ako prenosná herná konzola.

Doplnené: ROG Ally je výborne zariadenie, ktorého koncept a výkon som si obľúbil. Bohužiaľ, niektoré kusy majú problém s čítačkou microSD kariet, viď. oficiálne vyhlásenie z ROG.

Pokiaľ sa zaujímate o novinky z herného segmentu, pravdepodobne viete, že Valve pred takmer dvoma rokmi predstavilo svoje zariadenie Steam Deck. Vyzerá ako väčší súrodenec konzoly Nintedo Switch a umožňuje vám hrať množstvo hier zo Steamu na 7-palcovom HD displeji.

Niekoho to možno prekvapí, avšak Steam Deck je bestseller a tak bola iba otázka času, kedy na úspech tohto zariadenia zareagujú ostatní výrobcovia. ROG Ally je prvý priamy konkurent, ktorý prichádza nielen na globálny trh, ale od dnešného dňa (13. jún 2023) ho môžete kúpiť aj na Slovensku.

Jeho cena je 799 eur a je mi jasné, že určitá skupina čitateľov už ide písať do komentára, že si za tieto peniaze radšej kúpia stolný počítač – akceptujem tento názor. Na druhej strane je tu značná skupina hráčov z celého sveta, ktorí kúpu malého prenosného počítača na hranie reálne zvažujú.

ROG Ally je lepší a výkonnejší ako Steam Deck

ROG Ally ponúka v priamom porovnaní so Steam Deckom viacero zlepšení. Ide o plnohodnotný počítač so systémom Windows 11 vo formáte vreckovej konzoly so 7-palcovým Full HD displejom, 120 Hz obnovovacou frekvenciou, podporou pre FreeSync Premium a odozvou 7 ms. Obrazovka má pomer strán 16 : 9, kontrast 1000 : 1 a pokrýva 100 % farebného priestoru sRGB. Maximálny jas dosahuje 500 nitov. Displej chráni ochranné sklo Gorilla Glass Victus.

Vreckový herný počítač od ASUSu bude dostupný na trhu v dvoch konfiguráciách. Verziu za 799 eur, ktorá je od júna 2023 v predaji, poháňa procesor Ryzen Z1 Extreme. Ten využíva architektúru Zen 4 a obsahuje integrovaný grafický čip RDNA 3. Procesor má 8 jadier, 16 vlákien a grafický výkon na úrovni 8,6 teraflopa a parametrami výrazne pripomína notebookový procesor AMD Ryzen 7 7840U.

Pre porovnanie, PlayStation 5 má grafický výkon 10 teraflopov, Xbox Series X dosahuje 12 teraflopov a Xbox Series S má 4 teraflopy. Čiže objektívne treba uznať, že ROG Ally je poriadne výkonné zariadenie a to nielen na svoj kompaktný formát. V treťom kvartáli príde na trh lacnejší a menej výkonný model s procesorom AMD Ryzen Z1 so 6 jadrami a 12 vláknami, ktorý má grafický výkon na úrovni necelých 3 teraflopov, avšak jeho európsku cenu ani ďalšie detaily zatiaľ nepoznáme.

ROG AllyZdroj: TOUCHIT
ROG Ally

608 gramov a špičková ergonómia

Verzia s procesorom Z1 Extreme má vo výbave 16 GB RAM (LPDDR5 s frekvenciou 6400 MHz), 512 GB úložisko a slot na microSD kartu typu UHS-II. Tento štandard je navrhnutý tak, aby ste si priamo na pamäťovú kartu nainštalovali hry a používali ju na hranie.

K dispozícii je tiež Wi-Fi 6E a 40 Wh batéria, ktorej sa podrobnejšie venujem v samostatnej časti recenzie. Súčasťou balenia je 65 W nabíjačka so zabudovaným USB-C káblom. 

ROG Ally má hmotnosť 608 gramov a celkovú ergonómiu chválim. Zariadenie sa výborne drží v rukách a ponúka skvelý zážitok z hrania. Displeju ťažko niečo vytknúť a reprodukcia zvuku je vynikajúca. Prekvapilo ma, ako hlasno a skvelo dokáže takto malé zariadenie hrať.

ROG AllyZdroj: TOUCHIT
ROG Ally ponúka výbornú ergonómiu

Poradí si s AAA aj indie hrami

Na ROG Ally som hral hry Cyberpunk 2077, F1 22, Marvel’s Guardians of the Galaxy, Forza Horizon 5, FIFA 23, The Last of Us a Horizon Zero Dawn a všetko bežalo krásne vo Full HD rozlíšení pri 40 až 60 fps, resp. pri vyššom počte fps a to v závislosti od hry. V prípade FIFA 2023 a F1 22 som dosahoval až 90 fps, pričom výkon sa dá prispôsobiť úpravou herných nastavení a voľbou režimu, v ktorom používate ROG Ally.

Celkovo sú k dispozícii tri režimy:

  • Silent – spotreba procesora je obmedzená na 9 W
  • Performance – spotreba procesora je obmedzená na 15 W
  • Turbo – spotreba procesora dosahuje až 25 W
  • Keď je ROG Ally pripojený k zdroju napájania, spotreba procesora môže dosahovať až 30 W
ROG AllyZdroj: TOUCHIT
ROG Ally si poradí s AAA aj indie hrami

Aký je herný výkon?

V prípade niektorých hier som porovnal výkon, ktorý som nameral v jednotlivých režimoch, viď. nižšie. Chcem však upozorniť na to, že výrobca medzičasom zoptimalizoval firmvér zariadenia, vďaka čomu by mali predajné kusy ponúknuť až o 20 % vyšší výkon vo všetkých režimoch a o 10 % až 20 % lepšiu výdrž batérie v porovnaní s testovacím kusom, ktorý som mal k dispozícii na recenziu.

Uvedené hodnoty teda berte trochu s rezervou v tom zmysle, že vy by ste mali dosahovať ešte o niečo vyššie čísla. Všetky namerané hodnoty sa týkajú hrania v rozlíšení Full HD v režime 120 Hz s nízkym alebo automatickým nastavením vizuálnej kvality.

  • Cyberpunk 2077 (batéria) – 41 FPS (Performance), 45 FPS (Turbo)
  • Cyberpunk 2077 (napájanie) – 30 FPS (Performance), 50 FPS (Turbo)
  • F1 22 (batéria) – 64 FPS (Performance), 87 FPS (Turbo)
  • F1 22 (napájanie) – 50 FPS (Performance), 92 FPS (Turbo)
  • Marvel’s Guardians of the Galaxy (batéria) – 50 FPS (Performance), 52 FPS (Turbo)
  • Marvel’s Guardians of the Galaxy (napájanie) – 35 FPS (Performance), 50 FPS (Turbo)
  • Forza Horizon 5 (batéria) – 47 FPS (Performance), 65 FPS (Turbo)
  • Forza Horizon 5 (napájanie) – 40 FPS (Performance), 66 FPS (Turbo)
ROG AllyZdroj: TOUCHIT
Na ROG Ally som si zahral Cyberpunk 2077. Treba trochu experimentovať s nastaveniami, aby ste dostali optimálnu kombináciu vizuálnej kvality a plynulosti

Výdrž batérie je Achillova päta

ROG Ally je takmer dokonalý vreckový počítač, avšak má jednu slabinu a tou je výdrž batérie. Pri hraní nových AAA hier sa budete chcieť prepnúť do režimu Turbo, aby ste si naplno vychutnali výkon a vizuálnu kvalitu, ktorú Ally ponúka.

Avšak v režime Turbo sa celková spotreba zariadenia pohybuje na úrovni 40 až 45 W, čo pri 40 Wh batérii znamená výdrž na úrovni 1 hodiny. A to nielen matematicky, ale aj prakticky. Hral som aj graficky menej náročné hry, ako je Hades, a v tomto prípade sa výdrž pohybovala na úrovni 2 až 3 hodín, avšak je to stále menej v porovnaní so Steam Deckom.

Z praktického hľadiska teda ROG Ally dosahuje výdrž na úrovni tradičných herných notebookov, ktoré tiež ponúkajú väčšinou 60 až 90 minút hrania, ak využijete hardvér na maximum. V prípade vreckového počítača je však výdrž kľúčovým parametrom a je zrejmé, že tento parameter môže niektorých záujemcov odradiť.

Pripomínam, že ROG medzičasom zoptimalizoval firmvér zariadenia, vďaka čomu by mali predajné kusy ponúknuť o 10 % až 20 % lepšiu výdrž batérie v porovnaní s testovacím kusom, ktorý som mal k dispozícii na recenziu.

ROG AllyZdroj: TOUCHIT
ROG Ally má jediné slabšie miesto a tým je výdrž batérie

Windows 11 a jeho (ne)výhody

Výdrž viete čiastočne predĺžiť úpravou rozlíšenia a zmenou niektorých nastavení, avšak osobne som ten typ používateľa, ktorý chce využiť potenciál zariadenia naplno. Našťastie nabíjanie je pomerne rýchle – z 8 % na 63 % som sa dostal v priebehu polhodiny a na 95 % v priebehu hodiny. Pokiaľ patríte medzi náročných hráčov a chcete hrať AAA tituly na cestách, odporúčam zakúpiť kvalitnú powerbanku s vysokým výkonom a 20 000 mAh kapacitou.

ROG Ally má predinštalovaný systém Windows 11, takže si zahráte všetky hry zo všetkých obchodov, ktoré sú dostupné pre túto platformu. Tiež môžete využiť aj cloudové služby, ako je NVIDIA GeForce NOW. Ovládanie systému Windows 11 na malom 7-palcovom displeji je niekedy trochu ťažkopádne a hoci som s tým až taký problém nemal, niektorí používatelia na to môžu frflať.

V tejto súvislosti chválim aplikáciu Armoury Crate od ROG, ktorá umožňuje kedykoľvek zmeniť režim výkonu a ďalšie nastavenia zariadenia. Tiež funguje ako spúšťač pre všetky hry zo všetkých obchodov. V ideálnom prípade vám teda na účely hrania postačí iba rozhranie programu Armoury Crate.

ROG AllyZdroj: TOUCHIT
ROG Ally: Aplikácia Armoury Crate

ROG Ally môžete premeniť na stolný počítač

S prehrievaním zariadenia som problémy nemal, a chválim aj pomerne tiché chladenie a to aj v záťaži. Teploty procesora a grafického čipu sa v záťaži pohybovali na úrovni 80 až 85 °C.

Na ROG Ally sa mi páčia jedna vec a to mimo herného využitia. Stačí použiť USB-C hub a môžete tento vreckový počítač premeniť na stolný počítač – pripojíte ho k monitoru, ku klávesnici a myši, či už káblom alebo cez Bluetooth, a dostanete počítač, ktorý je plne funkčný a je výkonnejší ako väčšina dnešných kancelárskych notebookov.

V rámci hrania budete v prípade AAA titulov obmedzení na Full HD rozlíšenie, avšak aj napriek tomu je takéto všestranné využitie výborné a ROG Ally zaň zbiera plusové body. Notebook na cestách síce nenahradí, avšak môžete ho využiť na hranie a v prípade potreby ho doma alebo v kancelárii premeníte na druhý počítač.

ROG Ally je kompatibilný s externou grafickou kartou ROG XG Mobile. V takomto prípade sa už dá hovoriť aj o hraní v 4K, avšak cena ROG XG Mobile sa pohybuje na úrovni 1700 až 2000 eur, čiže treba si to zvážiť. Niekomu bude vyhovovať kombinácia ROG Ally + ROG XG Mobile, niekto dá prednosť riešeniu ROG Ally na hranie na cestách + stolný počítač na 4K hranie na doma.

ROG AllyZdroj: TOUCHIT
ROG Ally

Verdikt

ROG Ally je výborné zariadenie, ktoré prináša nové možnosti hrania na cestách, ale aj v domácnosti. Chválim jeho spracovanie, výkon aj zážitok z hrania.

Slabinou je však slabšia výdrž batérie, ktorá môže odradiť niektorých záujemcov. A hoci operačný systém Windows 11 ponúka všestrannú podporu rôznych herných obchodov, jeho používanie nemusí byť vždy pohodlné na malom dotykovom displeji.

Bez ohľadu na uvedené nedostatky, ROG Ally začína novú éru vreckových počítačov na hranie a teším sa na jeho ďalšie generácie.

Cena: 799 eur

Zapožičal: ROG

Páči sa nám

  • nádherný kus hardvéru
  • skvelá ergonómia
  • najlepší displej v segmente PC handheldov
  • Ryzen Z1 Extreme a jeho výkon
  • zahráte si AAA aj indie tituly
  • v kombinácii s USB-C dokom premeníte ROG Ally na stolný počítač
  • Windows 11 ponúka všestranné možnosti hrania

Nepáči sa nám

  • slabšia výdrž batérie
  • ovládanie systému Windows 11 je niekedy ťažkopádne
  • môžu sa objaviť problémy s čítačkou microSD kariet

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit