ALLY nie je dokonalý. Aj napriek tomu je to môj najobľúbenejší gadget za rok 2023.

Som hráč, ktorý vyrastal na prenosných herných konzolách PlayStation Portable a PlayStation Vita. Na týchto zariadeniach som odohral viac hodín ako na tradičnom PlayStation. Dôvod bol zrejmý, obvykle som mal čas hrať sa vtedy, keď som nebol doma.

Nie je teda prekvapujúce, že na príchod zariadení, ktoré by mi umožnili hrať počítačové hry na cestách (alebo aspoň hry z obchodu Steam), v podobnom formáte ako prenosné herné konzoly, som netrpezlivo čakal dlhé roky. A po takmer polroku používania vreckového počítača ROG ALLY môžem povedať, že som sa dočkal. ALLY nie je zďaleka dokonalý, avšak predstavuje začiatok novej éry.

Éry, ktorá poteší hráčov so špecifickými požiadavkami. Hráčov, ktorí sa chcú hrať aj na cestách a chcú pokračovať v hraní hier, ktoré majú rozohrané na svojich počítačoch, prípadne na Xboxe. A áno, niekto by mohol namietať, že táto éra začala už s príchodom Steam Decku, s čím súhlasím. Zariadenie od Steamu však má obmedzený výkon a je primárne navrhnuté na hranie nezávislých titulov.

S príchodom ROG ALLY sa otvorili úplne nové možnosti a toto vreckové zariadenie si poradí aj s na výkon náročnejšími hrami. Lenže, každá minca má dve strany.

Pozrite si moju videorecenziu z júna 2023. Tento článok na ňu nadväzuje a dopĺňa ju o dlhodobé skúsenosti.

Brutálny výkon so 7-palcovou uhlopriečkou

ROG ALLY je plnohodnotný počítač so systémom Windows 11 vo formáte vreckovej konzoly so 7-palcovým Full HD displejom, 120 Hz obnovovacou frekvenciou, podporou pre FreeSync Premium a odozvou 7 ms. Obrazovka má pomer strán 16 : 9, kontrast 1000 : 1 a pokrýva 100 % farebného priestoru sRGB. Maximálny jas dosahuje 500 nitov. Displej chráni ochranné sklo Gorilla Glass Victus.

ALLY je dostupný v dvoch konfiguráciách. Verziu za 699 eur, ktorú dlhodobo testujem, poháňa procesor Ryzen Z1 Extreme. Má 8 jadier, 16 vlákien a grafický výkon na úrovni 8,6 teraflopa. V predaji je aj lacnejší a menej výkonný model s procesorom AMD Ryzen Z1 so 6 jadrami a 12 vláknami, ktorý má grafický výkon na úrovni necelých 3 teraflopov. Odporúčam priplatiť si za verziu s procesorom Extreme.

Vo výbave je tiež 16 GB RAM (LPDDR5 s frekvenciou 6400 MHz), 512 GB úložisko, slot na microSD kartu typu UHS-II, Wi-Fi 6E a 40 Wh batéria. ROG Ally má hmotnosť 608 gramov a celkovú ergonómiu chválim. Zariadenie sa výborne drží v rukách a ponúka skvelý zážitok z hrania, a to aj počas dlhšieho používania.

ROG ALLY je určený primárne na hranie na cestách, ale aj na domáce hranie. Zariadenie sa dá využiť aj na iné účely, nakoľko v podstate ide o herný notebook v extra kompaktnom šasi, so zabudovaným gamepadom a plnohodnotným systémom Windows 11.

ROG ALLYZdroj: TOUCHIT
ROG ALLY ponúka 7-palcový displej so 120 Hz frekvenciou a technológiou FreeSync Premium

Polrok v znamení zlepšovania

ROG ALLY som pôvodne testoval v máji, pred oficiálnym uvedením na trh. Koncom novembra 2023 ide o zariadenie, ktoré za posledné mesiace dospelo, a to najmä zo softvérového hľadiska. ASUS vydal viacero dôležitých aktualizácií BIOS-u a softvéru, pridal niekoľko praktických funkcií a zoptimalizoval výkon a správanie svojho vreckového počítača.

Medzi kľúčovými zlepšeniami, ktoré som ocenil, bola optimalizácia nabíjačiek tretích strán, powerbánk a USB-C dokovacích staníc. Po uvedení na trh sa ROG ALLY nevedel prepnúť do 30 W Turbo režimu, pokiaľ bol pripojený k väčšine nabíjačiek tretích strán, resp. k USB-C dokovacej stanici. Dosahoval maximálne 25 W Turbo režim, ktorý zariadenie podporuje aj v prípade napájania z batérie.

Aktuálne už môžete využívať 30 W režim aj v kombinácii s nabíjačkou alebo powerbankou. Podmienkou je, aby nabíjačka podporovala štandard Power Delivery a ponúkala výkon na úrovni 65 W alebo viac, ak je ROG ALLY zároveň pripojený k USB-C dokovacej stanici.

ROG ALLYZdroj: TOUCHIT
ROG ALLY je na konci roka 2023 o poznanie lepšie zariadenie ako v júni, keď prišiel na trh

Rozlíšenie 900p predstavuje ideálny kompromis

Ďalším dôležitým zlepšením je natívna podpora pre rozlíšenie 1600 × 900 pixelov. Toto rozlíšenie je po nainštalovaní najnovších aktualizácií súčasťou systému a dopĺňa rozlíšenia 1920 × 1080 a 1280 × 720. Dôvod, prečo je to dôležité zlepšenie, je, že rozlíšenie 900p predstavuje ideálny kompromis z hľadiska výdrže batérie a kvality vizuálov.

Predtým som pri hraní na výkon náročných AAA titulov musel riešiť dilemu – budem počas cestovania hrať v rozlíšení 1080p v 25 W Turbo režime a batériu vybijem za hodinu alebo sa prepnem do rozlíšenia 720p, získam o niečo dlhšiu výdrž, avšak budem musieť akceptovať horšie vizuály.

Rozlíšenie 900p predstavuje v tomto smere ideálny kompromis. Väčšinu najnovších hier môžem hrať v tomto rozlíšení aj v 15 W režime, pričom zhoršenie vizuálov v porovnaní s 1080p je menej výrazné ako v prípade rozlíšenia 720p. A pokiaľ použijem funkciu AMD Radeon Image Sharpening, obraz v hre vyzerá veľmi dobre aj v 900p.

ROG ALLYZdroj: TOUCHIT
ROG ALLY je v podstate herný notebook v extra kompaktnom šasi, so zabudovaným gamepadom a so systémom Windows 11

Powerbanka je povinnosť

Dlhodobé skúsenosti potvrdzujú to, čo som hovoril už v pôvodnej recenzii na ROG ALLY. Výdrž batérie je jeho hlavný nedostatok. Pokiaľ hrám v 25 W Turbo režime, batériu vybijem za (necelú) hodinu. V 15 W režime dosahuje výdrž 1,5 až 2 hodiny. ROG ALLY ponúka aj 10 W režim, avšak ten je vhodný iba na hranie niektorých nezávislých titulov, ktoré sú nenáročné na výkon.

ROG ALLY využívam na hranie na výkon náročnejších hier, ako sú Star Wars Jedi: Survivor, Diablo IV, EA Sports FC 24 či Horizon Zero Dawn. Doma, resp. po pripojení k zdroju napájania, ich hrám v rozlíšení 1080p v 25 alebo 30 W Turbo režime. Počas cestovania sa ich nastavenie snažím zoptimalizovať tak, aby som mohol hrať v rozlíšení 900p v 15 W režime.

Aj v takomto prípade však považujem powerbanku za nutnosť. Ideálnym doplnkom je Anker 737 Power Bank (PowerCore 24K) s kapacitou 24 000 mAh. Jej cena, pokiaľ nie je práve v zľave, je však pomerne vysoká a preto som si kúpil powerbanku Baseus Blade (100 W, 20000 mAh) za (vtedy) polovičnú cenu.

Baseus Blade predĺži výdrž o ďalšie cca 2 hodiny v 25 W, resp. 30 W Turbo režime a o ďalšie 3 až 4 hodiny v 15 W režime. S tým sa už dá žiť aj počas cestovania. Vďaka rýchlemu nabíjaniu som schopný powerbanku rýchlo nabiť počas polhodiny či hodiny na letisku.

ROG ALLYZdroj: TOUCHIT
ROG ALLY a powerbanka Baseus Blade

Viacero ďalších drobností, ktoré potešili

ASUS za posledného polroka reagoval na viaceré požiadavky zo strany hráčov. Pridal rozlíšenie 900p, ktoré sa dalo predtým aktivovať iba úpravou registrov systému Windows 11 a pribudol aj indikátor stavu batérie do bočného panelu s rýchlymi nastaveniami. Pomocou neho si môžete meniť režim výkonu, aktivovať niektoré funkcie a efektívnejšie používať zariadenie.

Pribudli tiež bohatšie možnosti nastavenia pamäte pre grafický čip, podpora technológie AMD HYPR-RX a ďalšie drobnosti, ktoré zlepšujú používateľský zážitok. Ak vás zaujímajú detaily, zoznam zlepšení nájdete priamo na stránkach ROGu.

ROG ALLYZdroj: TOUCHIT
ROG ALLY: Bočný panel s rýchlymi nastaveniami. Pridanie indikátora batérie je drobné, ale užitočné zlepšenie

Problém s čítačkou SD kariet

Bohužiaľ, ROG ALLY sa nevyhol jednému nedostatku. Niektoré kusy môžu mať problém s čítačkou SD kariet. Tá môže z ničoho nič prestať fungovať. Nie je presne známe, čo tento problém spôsobuje, avšak ASUS o ňom vie a verejne ho priznal. Používateľom, ktorí majú problém s čítačkou SD kariet, odporúča kontaktovať autorizovaný servis, resp. technickú podporu.

Z praktického hľadiska, pokiaľ potrebujete rozšíriť úložisko, odporúčam zvážiť výmenu SSD úložiska v ROG ALLY. Je to pomerne jednoduché, stačí postupovať podľa oficiálneho návodu. Tento proces som absolvoval aj ja, do ALLY som si nainštaloval 2 TB disk WD_BLACK M.2 2230 NVMe SSD.

Výmena trvala niekoľko minút. Bolo potrebné odskrutkovať skrutky, otvoriť zadnú časť, odpojiť batériu a vymeniť SSD disk. Následne som cez BIOS aktivoval cloudovú obnovu systému Windows priamo zo serverov ASUS-u. Celý proces prebehol bez problémov.

ROG ALLYZdroj: TOUCHIT
ROG ALLY môže mať problém s nefungujúcou čítačkou SD kariet v prípade niektorých kusov

ROG ALLY a výmena SSD disku za 2 TB disk WD_BLACK M.2 2230 NVMe SSD

ROG ALLY používam aj na prácu…

ROG ALLY je môj najobľúbenejší gadget za rok 2023 najmä kvôli tomu, že mi spríjemňuje cestovanie. Prípadné oneskorenie letu mi už až tak nevadí, za predpokladu, že má ALLY (a powerbanka) dostatok batérie. Vďaka ROG ALLY sa hrám výrazne viac, ako by som sa inak mohol hrať, nakoľko viem na tento účel efektívne využiť čas počas cestovania.

Zároveň som si vytvoril zvyk, že ak sa vyskytne čas na hranie aj doma, tak na polhodinové až hodinové hranie si beriem do ruky práve ALLY-ho a nezapínam stolný počítač či Xbox. A popravde, na dlhšie hranie aj tak doma nemám čas.

ROG ALLY u mňa doma nahradil stolný počítač. Kúpil som si dokovaciu stanicu značky Baseus, vďaka ktorej je ALLY pripojený k externému monitoru, klávesnici a myši. Na kancelársku prácu a surfovanie webom ho používam v 10 W režime, ktorý je energeticky efektívny a ROG ALLY je v tomto režime nehlučný.

Je mi jasné, že nie každému bude takéto riešenie vyhovovať, resp. nie každý bude ochotný hrať na 7-palcovom displeji. Avšak, ako som v úvode spomenul, handheldy boli vždy dôležitou súčasťou môjho herného života.

ROG ALLYZdroj: TOUCHIT
ROG ALLY a dokovacia stanica Baseus. Stačí ju pripojiť k monitoru a z ALLYho je razom stolný počítač

… aj na sledovanie Netflixu

Trúfam si povedať, že potenciál ROGu ALLY využívam na absolútne maximum. Okrem hrania na cestách, náhrady za stolný počítač na prácu doma, ho používam aj na sledovanie Netflixu na televíznej obrazovke. Je to efektívny spôsob, ako používať rodinné Netflix konto aj v prípade, že mi aplikácia v televízore vypisuje chybu.

ROG ALLY mám k televíznej obrazovke pripojený aj z ďalšieho dôvodu. Na hranie využívam aj službu GeForce NOW Ultimate a kombinácia ROG ALLY + GeForce NOW + televízna obrazovka mi umožňuje hrať v 4K rozlíšení s grafickým výkonom na úrovni grafickej karty RTX 4080. V takomto prípade používam externý gamepad 8BitDo Ultimate 2.4G wireless Controller.

Opäť platí, že na sledovanie Netflixu či používanie služby GeForce NOW Ultimate vám postačí ľubovoľný notebook. ALLY má výhodu v tom smere, že je výrazne kompaktnejší a zaberá menej miesta.

ROG ALLYZdroj: TOUCHIT
ROG ALLY a dokovacia stanica Baseus

ROG ALLY + Windows 11

ROG ALLY vyvoláva medzi používateľmi zmiešané pocity a názory na systém Windows 11. Je pravda, že tento operačný systém je najväčšia výhoda, ale aj nevýhoda tohto zariadenia. Záleží na tom, aký typ používateľa ste.

Problém vzniká najmä v prípade, že si ROG ALLY kúpi používateľ, ktorý doteraz nikdy nepoužíval Windows počítač a nevie, čo od neho očakávať. A ešte horšie je, ak očakáva, že mu ROG ALLY ponúkne zážitok na úrovni prenosného Xboxu. Toto je síce pravda, avšak prenosný Xbox je skrytý v systéme Windows, ktorý udáva pravidlá a tie sú iné ako v prípade tradičných prenosných herných konzol.

Uvediem príklad. Keď som hral na PSP alebo na PS Vita, kedykoľvek som mohol konzolu uspať. Keď som ju zobudil o deň neskôr, mohol som okamžite hrať tam, kde som predtým prestal. Takýto spôsob používania je v prípade ROG ALLY nereálny, práve kvôli systému Windows. Čiže, treba k nemu pristupovať ako k počítaču a v ideálnom prípade hru uložiť, vypnúť a potom zariadenie uspať alebo úplne vypnúť.

Niektorí používatelia môžu mať pripomienky k ovládaniu systému Windows na 7-palcovom displeji. Osobne som s tým nemal problém ani počas pôvodného testovania a ani počas dodatočného polročného používania. Pomocou rýchlych nastavení sa dá aktivovať tzv. desktopový režim, v ktorom je možné ovládať kurzor myši pravou analógovou páčkou. Pravé trigger tlačidlo funguje ako pravé tlačidlo myši.

ROG ALLYZdroj: TOUCHIT
ROG ALLY

Ďalšie poznatky z testovania

Dodám ešte niekoľko poznatkov, ktoré som zaznamenal počas dlhodobého testovania a chcem na ne upozorniť, resp. sa podeliť o moju skúsenosť:

  • Na ROG ALLY som kompletne prešiel Star Wars Jedi: Survivor. Hral som prevažne počas cestovania, ale aj doma. Postupne idem dobiehať staré resty – hry, ktoré som mal rozohrané a prestal som ich hrať z nedostatku času.
  • Doma zvyknem hrať aj na externom monitore a televíznej obrazovke. Prevažne cez GeForce NOW, avšak napríklad Diablo IV ponúka dobrú kvalitu na externom displeji aj vo vyššom rozlíšení.
  • Počas prvých týždňov používania mi Windows Update samovoľne preinštaloval grafický ovládač, čo spôsobilo mierne komplikácie z hľadiska hrania a prejavilo sa to aj malými ikonkami na ploche. Vyriešil som to manuálnou inštaláciou grafického ovládača cez aplikáciu MyASUS. Situácia sa už potom nezopakovala.
  • ROG ALLY využíva upravenú verziu grafického ovládača. Nedá sa stiahnuť zo stránok AMD, treba ho sťahovať z webu ASUS-u, resp. cez aplikáciu MyASUS. V prípade EA Sports FC 24 som musel počkať na novú verziu ovládača, aby hra fungovala korektne. V prípade ostatných hier som to nezaznamenal.
  • Ľavá analógová páčka v prípade môjho kusu mierne šúcha o šasi zariadenia. Z hľadiska ovládania počas hrania to nevadí, avšak aj napriek tomu som dal na páčku gumený prsteň z AliExpressu.
ROG ALLYZdroj: TOUCHIT
ROG ALLY: Ľavá analógová páčka s ochranným gumeným prsteňom
  • Odporúčam skontrolovať páčky, tlačidlá a najmä triggery cez Gamepad Tester a podľa potreby si prispôsobiť nastavenie citlivosti či mŕtve zóny. Triggery si skontrolujte a prispôsobte najmä v prípade, že často hráte automobilové hry.
  • Na 3D tlačiarni som si vytlačil krytku na XG Mobile port, ktorý sa nachádza vedľa USB-C portu. Po čase som ju prestal používať.
  • Armoury Crate SE je predinštalovaná aplikácia a užitočný nástroj. Spoznajte jeho nastavenia a funkcie. Môžete si prispôsobiť ovládanie a v nastaveniach Operating Mode si môžete vytvoriť vlastný režim so špecifickým nastavením spotreby a výkonu.
  • Cez aplikáciu MyASUS si skontrolujte dostupnosť najnovších ovládačov, BIOS-u a iných aktualizácií.
  • Pokiaľ budete mať ROG ALLY dlhšiu dobu pripojený k zdroju napájania, aktivujte si cez MyASUS režim starostlivosti o batériu, ktorý obmedzení nabitie batérie na 80 %.
  • Kúpil som si oficiálny ochranný obal. Ponúka základnú ochranu, avšak postačuje mi to, keďže ho v obale prenášam v batohu alebo cestovnom kufri. Dnes už nájdete aj tvrdé ochranné obaly tretích strán.
ROG ALLYZdroj: TOUCHIT
ROG ALLY: Oficiálny ochranný obal

Verdikt

ROG ALLY je na konci roka 2023 lepším zariadením, ako tomu bolo v júni, keď prišiel na trh. ASUS zoptimalizoval softvér a BIOS, odstránil prípadné nedostatky a doladil viacero drobných detailov. Výdrž batérie síce výraznejšie nedokázal zlepšiť, avšak toto je cena, ktorú treba akceptovať za taký výkonný hardvér v takom kompaktnom tele.

Škoda problému s SD kartou. Ten bude pre veľkú väčšinu používateľov zanedbateľný, nakoľko z praktického hľadiska je rozumnejšia výmena SSD úložiska za väčší model. Avšak ide o princíp a tejto nálepky sa už prvá generácia ROG ALLY asi nikdy nezbaví.

Operačný systém Windows 11 má svoje výhody aj nevýhody a po pol roku používania by som povedal, že výhody prevyšujú. Minimálne v mojom prípade. Používanie systému na 7-palcovom displeji nie je úplne najpohodlnejšie, avšak v kombinácii s analógovou páčkou, ktorá ovláda kurzor myši, sa s tým dá žiť.

Správu systému Windows zväčša riešim, keď ALLY používam ako stolný počítač v kombinácii s externým displejom, klávesnicou a myšou. A počas hrania na cestách sa moja interakcia zväčša obmedzuje iba na zapnutie žiadanej hry.

ROG ALLY je mojím najobľúbenejším gadgetom za rok 2023 a predstavuje splnenie môjho hráčskeho sna. Je to subjektívny názor, nakoľko predstavujem cieľovú skupinu, pre ktorý bol herný vreckový počítač vyrobený. A zároveň ho viem využiť aj na iné účely, čo zvyšuje jeho všestrannosť.

Je zrejmé, že ROG ALLY naplno odštartoval novú éru. Uvidíme, čo v tomto smere prinesie rok 2024.

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit