Vreckový herný počítač aj tablet v jednom.

Rok 2023 sa nesie v znamení nového segmentu zariadení. Jeho označenie je „PC handheld“ alebo „vreckové herné počítače“. Túto kategóriu pôvodne odštartoval Steam Deck v polovici roka 2021, avšak v jeho prípade sa dalo skôr hovoriť o vreckovej hernej konzole kvôli použitému operačnému systému SteamOS.

V roku 2023 prišlo na trh viacero PC handheldov so systémom Windows 11. Dlhodobo používam ROG ALLY a moje doterajšie skúsenosti som zhrnul v sumárnom článku TU. Ku koncu roka som mal možnosť otestovať aj ďalšiu novinku, ktorou je Lenovo Legion Go. Ten má podobné črevá ako ALLY, avšak obe zariadenia sa odlišujú najmä dizajnom a všestrannosťou.

Okrem týchto zariadení nájdete na trhu aj viacero rôznych PC handheldov od menej známych čínskych výrobcov, čiže naozaj sa dá hovoriť o tom, že je tu nový segment vreckových počítačov. Dá sa očakávať, že v budúcnosti bude čoraz viditeľnejší.

Lenovo Legion GoZdroj: TOUCHIT
Lenovo Legion Go

Vreckový počítač a tablet v jednom

Legion Go predstavuje najzaujímavejšie a najvšestrannejšie riešenie v segmente vreckových herných počítačov. Vo výbave má 8,8-palcový IPS displej s rozlíšením 2560 × 1600 pixelov a pomerom strán 16 : 10. Obnovovacia frekvencia je 144 Hz a displej ponúka maximálny jas 500 nitov.

Z trojice spomenutých zariadení (Steam Deck, ROG ALLY, Legion Go) má riešenie od Lenova najväčší displej a zároveň ponúka aj odnímateľné ovládače. Znamená to, že kedykoľvek môžete odpojiť dva ovládače, ktoré sú umiestnené po bokoch zariadenia.

Ide o totožný koncept, s ktorým prišla konzola Nintendo Switch. Vo svete počítačových handheldov je to nevídaný prvok, avšak objektívne treba povedať, že pripojenie a odpojenie bočných ovládačov nefunguje tak elegantne ako v prípade Switchu. Svoj účel plní, avšak celkový zážitok nepôsobí tak prirodzene a plynulo.

Bez ohľadu na to, vďaka odnímateľným ovládačom a zabudovanému stojanu môžete premeniť Legion Go na Windows tablet. V prípade takmer 9-palcovej uhlopriečky to už dáva zmysel a je to vlastnosť, ktorú oceníte, ak by ste na Legion Go chceli sledovať aj filmy a videá, resp. ho samostatne používať aj na prácu.

Mobilita na druhom mieste

Porovnávaniu zariadení ROG ALLY a Legion Go sa nedá vyhnúť a najjednoduchšie porovnanie je také, že Legion Go kladie na prvé miesto všestrannosť a variabilitu použitia a mobilita je až na druhom mieste. V prípade ROG ALLY je prioritou práve kompaktnosť a mobilita.

V praxi sa to prejavuje tým, že Legion Go má v kombinácii s bočnými ovládačmi rozmery 298,83 × 131 × 40,7 mm a hmotnosť 854 gramov. Je to pomerne dosť, avšak pokiaľ som hral na Legion Go doma a ruky s počítačom som mal položené na stehnách, neprekážalo mi to. Otázne je, aký by bol zážitok počas cestovania. To som však nemal možnosť posúdiť kvôli obmedzenému času, počas ktorého som mal Legion Go zapožičaný na testovanie.

Bez ovládačov má Legion Go rozmery 210 × 131 × 20,1 mm a hmotnosť 640 gramov. Pod výraznejšiu hrúbku zariadenia sa teda podpisujú najmä bočné ovládače. Mimochodom, drobný detail, ktorý ma potešil – súčasťou balenia je kvalitný a tvrdý ochranný obal. Ten si musíte v prípade ROG ALLY dokúpiť samostatne. Obal je pomerne veľký, aj napriek tomu sa v ňom nedá prenášať nabíjačka k zariadeniu.

Lenovo Legion GoZdroj: TOUCHIT
Lenovo Legion Go

Ryzen Z1 Extreme a 16 GB RAM

Legion Go má prakticky totožné črevá ako ROG ALLY. Poháňa ho totožný procesor AMD Ryzen Z1 Extreme v kombinácii so 16 GB RAM typu LPDDR5X s frekvenciou 7500 MHz – ROG ALLY má pamäť typu LPDDR5, ktorá je o niečo pomalšia. Úložisko je na Slovensku k dispozícii vo veľkosti 512 GB a táto konfigurácia sa predáva za 799 eur.

Legion Go som testoval s firmvérom 1.8.0.0 a grafickým ovládačom 31.0.22011.1008. Je dôležité na to upozorniť, nakoľko tieto aktualizácie priniesli určitú optimalizáciu výkonu. Ako som zistil aj počas používania ROG ALLY, prvé týždne a mesiace sa v prípade PC handheldov nesú v optimalizovaní výkonu a celkového zážitku.

Legion Go ponúka systémové rozlíšenie 800p, 1200p a 1600p. Môžeme polemizovať, či má rozlíšenie 1600p zmysel, nakoľko procesor Ryzen Z1 Extreme nemá taký výkon, aby ho naplno využil v najnovších AAA tituloch, avšak napríklad Diablo IV som hral v 1600p a zážitok bol výborný. Rovnako ho oceníte aj pri hraní menej graficky náročných titulov a pri sledovaní videa. Pri hraní náročnejších hier sa budete prepínať na rozlíšenie 1200p alebo 800p.

Je škoda, že na rozdiel od ROG ALLY, nemá displej v Legion Go podporu pre variabilnú obnovovaciu frekvenciu. Ignorujúc tento parameter, displej v Legion Go je krajší a živší v porovnaní s ALLY. Zariadenie od ROG má navrch z hľadiska reprodukcie zvuku, ktorá je v Legion Go iba priemerná.

Lenovo Legion GoZdroj: TOUCHIT
Lenovo Legion Go

Lepšia výdrž batérie ako priama konkurencia

Legion Go ma počas testovania príjemne potešil v jednej veci, ktorou je výdrž batérie – ak to teda porovnávam s ostatnými PC handheldmi so systémom Windows. Dalo sa to očakávať, nakoľko zariadenie je väčšie a vo výbave má aj väčšiu batériu s kapacitou 49,2 Wh, čo je o 23 % viac v porovnaní s ROG ALLY. Lenovo takisto zoptimalizovalo výkon v režime na batériu s dôrazom na výdrž.

Konkrétne, v 15 W režime som nameral výdrž na úrovni 127 minút (pre porovnanie ROG ALLY dosiahol 90 minút) a v režime najvyššieho výkonu to bolo 77 minút (ROG ALLY dosiahol 56 minút). Výkon oboch zariadení je v princípe porovnateľný, ale môže sa odlišovať v jednotlivých hrách a v závislosti od konkrétnych nastavení. Pokiaľ vás zaujímajú detaily, odporúčam pozrieť niektoré z aktuálnych video porovnaní na YouTube, napríklad toto video s najnovšími verziami BIOS-u.

V tejto súvislosti chcem zdôrazniť, že Legion Go je počítač so systémom Windows, ktorý ponúka predinštalovaný špeciálny panel s rýchlymi nastaveniami priamo od Lenova. Pomocou neho si môžete vybrať jeden z trojice režimov výkonu, prípadne si TDP čipu prispôsobiť s presnosťou na 1 W. Je dôležité sa s tými nastaveniami oboznámiť a efektívne ich využívať, aby ste naplno využili potenciál zariadenia. V tomto smere sa Legion Go a ostatné PC handheldy odlišujú od tradičných herných konzol.

Celkový zážitok z používania a špeciálny FPS režim

Výkon zariadenia Legion Go sa môže v najbližších týždňoch mierne zlepšovať práve vďaka optimalizáciám BIOS-u a grafického ovládača. Čo sa však pravdepodobne nezmení, je celkový zážitok z používania. Pri hraní na Legion Go som si obľúbil spracovanie ich analógových páčok, ktoré mi subjektívne vyhovovali viac v porovnaní s ROG ALLY.

Akčné tlačidlá hodnotím ako totožné, v prípade zadných trigerov preferujem spracovanie od ROG. V prípade Legion Go sú na mňa zbytočne veľké. Legion Go ponúka aj malý zabudovaný touchpad, ktorý umožňuje ovládanie kurzora myši. Niekto to možno ocení, osobne tento prvok nevyžadujem.

Odnímateľné ovládače môžete prepnúť aj do špeciálneho FPS režimu. V takomto prípade sa aktivuje senzor, ktorý je umiestnený na spodnej hrane pravého ovládača. Hranu ovládača je potrebné položiť na nejaký povrch a jeho pohybom môžete pohodlnejšie mieriť počas hrania FPS titulov. Pri určitých hrách mi v tomto režime chýbali niektoré ovládacie prvky, keďže zopár tlačidiel sa v tomto režime znefunkční.

Celkový zážitok z používania a hrania hodnotím pozitívne. Kus, ktorý som mal k dispozícii na test, nemal viditeľné vady či nedostatky. K spracovaniu gamepadov nemám pripomienky. FPS režim môže niekoho osloviť, ale nie je vhodný pre všetky FPS tituly. Zabudovaný touchpad sa môže v niektorých hrách zísť a uľahčí ovládanie v systéme Windows. Osobne nemám problém ovládať kurzor myši analógovou páčkou, ako je to v prípade konkurencie.

Funguje aj ako Windows počítač

Legion Go môžete vďaka systému Windows 11 používať aj ako tradičný počítač. Stačí k nemu pripojiť Bluetooth klávesnicu a myš, prípadne ho pripojiť cez USB-C hub k externému monitoru a káblovému príslušenstvu.

Takýmto spôsobom používam ROG ALLY už niekoľko mesiacov, je to moja náhrada za domáci stolný počítač. A nakoľko má Legion Go totožný hardvér, takéto využitie zvládne rovnako dobre. Výhodou v tomto smere je už spomenutý zabudovaný stojan.

Legion Go má predinštalovaný softvér Legion Space, ktorému som neprišiel na chuť. Výrobca doň zakomponoval príliš veľa funkcií. Je zrejmé, že cieľom bolo, aby bol Legion Space jediný program, ktorý budete používať počas hrania – aby ste sa nemuseli navigovať v systéme Windows 11. Avšak aj napriek tomu na mňa pôsobí príliš komplikovane a aj vďaka zabudovanému touchpadu a veľkému displeju zariadenia som preferoval používanie systému Windows.

Lenovo Legion GoZdroj: TOUCHIT
Lenovo Legion Go: Panel s rýchlymi nastaveniami a softvér Legion Space

Okuliare Legion Glasses

Zaujímavým doplnkom k Legion Go sú špeciálne okuliare Legion Glasses. Lenovo na našom trhu predáva špeciálne balenie Legion Go + Legion Glasses za 1199 eur, čo znamená, že za okuliare si priplatíte 400 eur.

Okuliare ponúkajú micro-OLED displej s rozlíšením 1920 × 1080 pixelov pre každé oko a frekvenciu 60 Hz. Je možné ich pripojiť k Legion Go cez USB-C port, avšak fungujú aj s ďalšími zariadeniami so systémom Windows, Android a macOS, ktoré umožňujú výstup videa cez USB-C. Obsahujú aj vstavané reproduktory.

Legion Glasses umožňujú užiť si hranie alebo sledovanie videa na o niečo väčšej obrazovke v porovnaní so zabudovaným displejom. Lenovo tvrdí, že ide o ekvivalent 27-palcového monitora, avšak popravde som nemal pocit, že by bola obrazovka v okuliaroch niekoľkonásobne väčšia v porovnaní s displejom v Legion Go, keď ho držím 15 cm od očí.

Okuliare môžete využívať doma alebo počas cestovania, avšak osobne som preferoval hranie na displeji Legion Go. Prišlo mi to prirodzenejšie. Kvalita displeja, ktorý vytvoria okuliare, je dobrá. Nedostatkom je rozmazanie v rohoch, resp. po bokoch obrazovky.

Verdikt

Lenovo Legion Go predstavuje najvšestrannejší prírastok do rodiny PC handheldov so systémom Windows 11. Ponúka odnímateľné ovládače aj zabudovaný stojan, takže ho môžete premeniť na Windows tablet.

V porovnaní s konkurenciou poteší dlhšou výdržou batérie, čo je dané aj väčšími rozmermi. Procesor Ryzen Z1 Extreme je už dobre známy a za posledné mesiace potvrdil, že ponúka dobrý zážitok z hrania PC hier na cestách. Len ho (a samotné zariadenie) treba zoptimalizovať, čo je vec, ktorú prvé týždne až mesiace riešia všetci výrobcovia tohto typu zariadení.

Osobne som fanúšik PC handheldov so systémom Windows, aj napriek ich určitým nedostatkom, ako je výdrž batérie na jedno nabitie. Žijem s nimi už niekoľko mesiacov a oceňujem, že mi prinášajú nové možnosti hrania. Lenovo chválim, že v prípade zariadenia Legion Go prinieslo na trh nový koncept a nekopírovalo ostatných výrobcov.

Cena: 799 €

Zapožičal: Lenovo

Páči sa nám

  • veľký a kvalitný displej
  • zabudovaný stojan
  • odnímateľné ovládače
  • dlhšia výdrž batérie v porovnaní s priamou konkurenciou
  • všestrannejšie využitie zariadenia v porovnaní s priamou konkurenciou
  • zabudovaný touchpad
  • výborný výkon vzhľadom na rozmery zariadenia

Nepáči sa nám

  • slabšia kvalita reprodukcie zvuku
  • softvér Legion Space pôsobí ťažkopádne
  • o niečo horšia mobilita v porovnaní s konkurenčnými zariadeniami
  • displej nepodporuje variabilnú obnovovaciu frekvenciu

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit