Intel hovorí, že nedokáže opraviť problémy s procesormi 13. a 14. generácie.

Už dlhšie sledujeme kauzu s desktopovými procesormi, ktoré sa prehrievajú a sú nestabilné najmä pri hraní hier. Iní používatelia by mohli potvrdiť, že výkon kolíše nielen v gamingu, ale aj pri náročných aplikáciách. Nejde o to, či hráte hru, ale či procesor sústavne zaťažujete po dlhšiu dobu. Magazín Tom’s Hardware zisťoval ďalšie detaily.

Podľa pôvodných informácií to vyzeralo, že sa firme podarí vyriešiť aktuálne problémy. Minimálne podľa tvrdení, že v polovici augusta dostanú CPU opravu, ktorá bude riešiť problémy s vysokým napätím. Prvé problémy sa objavili pri procesore Intel Core i9-13900K. Už teraz je ale jasné, že žiadna záplata neopraví problémy oboch generácií.

Iba náplasť, nie oprava

Intel sa magazínu Tom’s Hardware vyjadril, že záplata, ktorú firma poskytne, by mala reagovať proaktívne. To znamená, že vytvorí také opatrenie, aby k problémom vôbec neprišlo. Takisto by ste mali aktualizovať BIOS základnej dosky. Ak už je ale procesor poškodený a vykazuje známky zahrievania zvyšovania napätia, je najlepšou voľbou ho vymeniť. Počítače ako také budú aj naďalej fungovať. Podstatné však je to, že používatelia budú obmedzovaní na výkone.

Hovorca spoločnosti Intel Thomas Hannaford ďalej spresňuje, že prvotný problém ako taký nie je spôsobený zvyšovaním napätia, ale zrejme oxidáciou čipu. Paradoxná je reakcia zo strany Intelu, ktorá nezastavila predaj čipov a nateraz ani neplánuje predlžovať záruku. Výmena čipov by mohla prebehnúť v rámci záruky a aj používatelia, ktorí boli v minulosti odmietnutí, by teraz mohli uspieť.

Nielen K modely

Hoci sa o chybe už niekoľko mesiacov diskutuje, mnohí si nemuseli žiadne problémy všimnúť. Všetko bude závisieť od toho, akým spôsobom procesory využívali. Je veľká šanca, že používatelia, ktorí nepretaktovávajú procesor, nemusia zaznamenať zhoršený výkon. Ani v tejto chvíli sa ale nedá presne povedať, či sú chybou ovplyvnené len procesory s odomknutým násobičom. Problematické by mohli byť aj varianty so základným výkonom 65 wattov a bez prívlastku K.

Intel prisľúbil aj naďalej situáciu sledovať a aj keď neplánuje zastaviť predaj týchto procesorov, odporúča používať predvolené nastavenia základnej dosky. Používatelia, ktorí síce kúpili procesor s odomknutým násobičom, no nebudú experimentovať, by sa mohli problémom vyhnúť.

intel prezentacia 14gen cpuZdroj: Intel
intel prezentacia 14gen cpu

Zdroj: Tom’s Hardware, The Verge

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.