Zmien je menej, než by ste očakávali.

Spoločnosť MediaTek sa za uplynulé tri roky dokázala presadiť aj v segmente čipových sád pre vlajkové smartfóny, pričom sa zdá, že aj samotný Qualcomm bude mať čo robiť, aby dokázal čipsetom tejto spoločnosti plnohodnotne konkurovať. Aktuálne čipové sady MediaTek Dimensity 9300 a Dimensity 9300+ vynikajú nielen šialenou konfiguráciou jadier, ale sú aj lacnejšie ako čipová sada Snapdragon 8 Gen 3. To má údajne platiť aj pri čipových sadách Dimensity 9400 a Snapdragon 8 Gen 4.

Nie je vôbec prekvapením, že čipové sady Dimensity zatienili existujúcu sériu čipsetov MediaTek Helio, ktorá je obľúbená predovšetkým pri telefónoch strednej triedy, ktoré nepotrebujú 5G pripojenie. Taiwanská spoločnosť teraz oficiálne predstavila pokračovanie obľúbeného čipsetu Helio 99, ktorý nesie označenie Helio G100. Už samotné číselné označenie naznačuje, že vylepšení je menej, ako by ste si možno priali.

MediaTek Dimensity 9300Zdroj: MediaTek
Dimensity 9300 a 9300+ sú aktuálne najvýkonnejšie čipové sady spoločnosti MediaTek

Mediatek Helio G100 je prakticky identický s čipovou sadou Helio G99, pokiaľ ide o CPU a GPU. Najvýraznejšou zmenou je pritom iba podpora pre 200 Mpx hlavné fotoaparáty. Vo výbava čipovej sady MediaTek G100 sa nachádza osemjadrový procesor s dvoma jadrami Cortex-A76 s frekvenciou 2,2 GHz a šiestimi jadrami Cortex-A55 s frekvenciou 2,0 GHz. V sade sa nachádza LPDDR4X RAM a úložisko UFS 2.2, pričom maximálne rozlíšenie displeja je do 2 520 × 1 080 pixelov.

Ako sme spomínali vyššie, čipová sada Helio je obľúbenou voľbou výrobcov smartfónov strednej triedy bez podpory 5G, čo znamená, že tieto sady sú ešte lacnejšie, ako čipové sady Dimensity s porovnateľným výkonom. To zároveň potvrdzuje, že séria Helio nepotrebuje za každú cenu výkonnostný upgrade, ale určite potrebuje lepšiu podporu pre moderné fotoaparáty, ktorých rozlíšenie siaha až k 200 Mpx.

Mediatek Helio G100Zdroj: Mediatek
MediaTek Helio G100

Helio G100 pritom podporuje aj duálne snímanie v rozlíšení 16 + 16 Mpx pri 30 fps a záznam 32 Mpx videa pri 30 fps. Ani tu však nejde o žiadny upgrade, pretože už verzia Helio G99 tieto možnosti snímania videa poskytovala. Nový čip prináša aj takzvaný „Elevator Mode, ktorý zabezpečuje rýchle obnovenie mobilného pripojenia pri prechode z priestorov bez pokrytia signálom, ako sú tunely alebo výťahy. Podporuje dual 4G SIM s VoLTE a ViLTE.

MediaTek Helio G100 by sa mal v priebehu najbližších mesiacov dostať do veľkého množstva cenovo dostupných zariadení.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.