Dali by ste prednosť väčšej kapacite alebo rýchlejšiemu nabíjaniu?

V segmente smartfónov so systémom Android sa dnes ešte stále považuje za zlatý štandard batéria s kapacitou 5000 mAh. Ide o hodnotu, ktorá je považovaná za normál a používatelia ju už očakávajú. Akákoľvek nižšia kapacita vzbudzuje otázniky a väčšia kapacita púta pozornosť.

Aj napriek tomu, že 5000 mAh batérie sú na trhu už niekoľko rokov, výrobcovia smartfónov nespia a snažia sa prinášať nové technológie. Vývoj však nejakú dobu trvá a nie každý nápad sa podarí pretaviť do úspešného finálneho produktu.

Medzi batériami sa v posledných mesiacoch spomínajú najmä kremíkovo-uhlíkové batérie, ktoré začali do svojich telefónov nasadzovať viacerí čínski výrobcovia, okrem iného aj Honor. Tieto batérie ponúkajú vyššiu hustotu energie, čo znamená, že batéria má vyššiu kapacitu pri zachovaní totožných rozmerov. Vďaka tejto technológii by mal HONOR Magic7 ponúknuť 6000 mAh kapacitu a v prípade OnePlus 13 sa spomína až 6500 mAh batéria.

S novým typom batérie aktuálne experimentuje aj ďalší čínsky výrobca, Xiaomi. Známy leaker Digital Chat Station zverejnil na sociálnej sieti Weibo príspevok, v ktorom odhaľuje informácie z výskumného a vývojového centra tohto výrobcu.

Xiaomi podľa jeho informácii zvažuje niekoľko typov batérií, čo sa kapacity a rýchlosti nabíjania týka:

KapacitaRýchlosť nabíjaniaČas do úplného nabitia
5000 mAh120 W18 minút
5500 mAh100 W34 minút
6000 mAh120 W30 minút
6500 mAh100 W49 minút
7000 mAh120 W40 minút
7500 mAh100 W63 minút

Najzaujímavejším riešením vyzerá byť 7500 mAh batéria so 100 W nabíjaním. Jej úplné nabitie síce trvá najdlhšie, avšak v porovnaní s dnešnými 5000 mAh batériami by mohla priniesť citeľný nárast výdrže. V rámci mierne náročnejšieho používania by sme sa tak mohli dostať na dvojdňovú výdrž, v prípade bežného a menej intenzívneho používania by bola reálna aj trojdňová výdrž.

Bohužiaľ, Digital Chat Station nešpecifikuje, akú technológiu využívajú nové batérie, s ktorými Xiaomi experimentuje. Dá sa predpokladať, že takisto pôjde o kremíkovo-uhlíkové batérie. Otázkou však zostáva, či už čínsky výrobca disponuje technológiou, ktorá by dokázala zakomponovať aj 7500 mAh kapacitu do batérií s porovnateľnou veľkosťou s dnešnými batériami.

Zdroj: weibo

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit