Naznačuje to nový únik.

Koniec roka tradične patrí dvom spoločnostiam, ktoré na trh uvádzajú svoje najnovšie vlajkové čipové sady. Ide o Qualcomm a MediaTek, dvoch rivalov, ktorí svetu tento rok predstavia čipové sady Snapdragon 8 Gen 4 a Dimensity 9400. Pokým o čipovej sade od Qualcommu sú známe takmer všetky dôležité detaily, tak portál GizChina tvrdí, že MediaTek by mohol svoju novú vlajkovú sadu predstaviť skôr ako Qualcomm, čím získa konkurenčnú výhodu. Čipová sada Dimensity 9400 by mala byť predstavená už v októbri v smartfónoch série Vivo X200 a Oppo Find X8. Portál s odvolaním sa na spoľahlivého leakera DigitalChatStation informuje, že tieto smartfóny budú predstavené pred sériou Xiaomi 15, ktorá má byť vybavená práve čipovou sadou Snapdragon 8 Gen 4.

Toto tvrdenie je zaujímavé predovšetkým preto, lebo MediaTek svoju novú vlajkovú čipovú sadu spravidla uvádza približne o mesiac neskôr ako Qualcomm. Tohtoročná zmena by mohla MediaTeku vytvoriť príležitosť na nové možnosti a pravdepodobne aj nové partnerstvá s výrobcami smartfónov. Vzhľadom na istý dátum konania sa konferencie Snapdragon Summit spoločnosti Qualcomm je isté, že ak chce MediaTek tento rok uspieť, tak novú čipovú sadu musí predstaviť už začiatkom októbra.

MediaTek Dimensity 9400 tento rok získa konkurenčnú výhoduZdroj: DigitalChatStation
MediaTek Dimensity 9400 tento rok získa konkurenčnú výhodu

Dimensity 9400 bude obsahovať jedinečnú konfiguráciu jadier, ktorá údajne obsahuje jedno super jadro Cortex-X5 s taktom až 3,4 GHz, tri staršie “super jadrá” Cortex-X4 s taktom až 2,96 GHz a štyri “efektívne” jadrá Cortex-A720 s taktom 2,27 GHz. Qualcomm na druhej strane pri čipovej sade Snapdragon 8 Gen 4 upustí od ARM jadier a použije vlastné procesorové jadrá Oryon, ktoré sľubujú brutálny výkon.

Na základe najnovších únikov sa taktiež zdá, že MediaTek Dimensity 9400 medzigeneračne ponúkne až 30 % zvýšenie výkonu jedného jadra. Vzhľadom na novú architektúru bez vyhradených efektívnych jadier by mal byť nový MediaTek Dimensity 9400 nakoniec aj vysoko efektívny, čiže by sa nemal opakovať problém s minuloročným Dimensity 9300.

Napríklad Dimensity 9400 spotrebuje pri podobných úlohách o 30 % menej energie ako Snapdragon 8 Gen 3. Okrem toho, Dimensity 9400 prvým čipom, ktorý bude využívať najrýchlejšiu 10,7 Gbps pamäť LPDDR5x od Samsungu. 

Zdroj: GizChina

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.