Vďaka skvelému používateľskému zážitku zabudnete na Tensor G4. 

Google Pixel 9 Pro XL je najnovším prírastkom do rodiny Pixel zariadení. Sľubuje zlepšenia v oblasti výkonu, fotoaparátov a umelou inteligenciou poháňaných funkcií. Tento model, vybavený 6,8-palcovým OLED displejom a novým čipom Tensor G4, prináša medzigeneračne nielen väčší displej a veľkú batériu, ale aj množstvo inovácií, ktoré uspokoja aj tých najnáročnejších používateľov. Zároveň ide o priameho nástupcu modelu Pixel 8 Pro, ktorý tento rok dostal v podobe Pixel 9 Pro XL viac ako iba dôstojného nástupcu. Najlepšou správou pri sérii Pixel 9 je, že Google smartfóny sú konečne oficiálne dostupné aj na Slovensku

Hoci pred predstavením série Pixel 9 panovali určité obavy z nie príliš veľkého medzigeneračného zvýšenia výkonu, tak Google jednoducho vie, ako vlastný softvér naviazať na vlastný hardvér. Na druhej strane ide o smartfón s najlepšou integráciou operačného systému Android a Google služieb v jednom balíku s prémiovým hardvérom, ktorý cítite v rukách od prvého momentu. Miernym sklamaním môže byť snáď iba fakt, že telefóny série Pixel 9 prichádzajú do predaja so systémom Android 14, ale za to s vynikajúcou až 7 ročnou podporou.

Google Pixel 9 Pro XLZdroj: TOUCHIT
Google Pixel 9 Pro XL

Dizajn

Google, tak ako väčšina veľkých výrobcov, vsádza na ekológiu. Nový Pixel je zabalený v krabičke z recyklovaných materiálov a ponúka iba to najnutnejšie. V balení sa okrem telefónu a základnej príručky nachádza už iba ihla na otvorenie slotu pre SIM kartu a nabíjací kábel. Pixel 9 Pro XL je skutočne prémiový smartfón, ktorý to dáva o sebe vedieť pri každom uchopení. Vzhľadom na celkové rozmery 162,8 × 76,6 × 8,5 mm a hmotnosť 221 gramov telefón v ruke “cítite”, ale kvôli dobrému vyváženiu táto hmotnosť vôbec neprekáža. Pocit z používania pripomína používanie iPhonu 15 Pro Max, ktorý má s Pixelom 9 Pro XL hmotnosť na gram rovnakú. 

Na test nám dorazila sivá verzia Hazel, ktorá pôsobí veľmi decentne, možno až luxusne. Bočný plochý hliníkový rámik je lesklý, avšak ten je poriadnym magnetom na odtlačky prstov. Zadná aj predná strana je pokrytá ochranným sklom Gorilla Glass Victus 2, nečistoty nezachytáva, avšak si myslím, že väčšina majiteľov tohto smartfónu ho bude tak či tak nosiť v ochrannom puzdre a na displej nalepí ochranné sklo, čím sa eliminujú obavy z možných mikroškrabancov, na ktoré je sklo Gorilla Glass Victus 2 náchylné.

Google Pixel 9 Pro XLZdroj: TOUCHIT
Google Pixel 9 Pro XL

V spodnej časti smartfónu sa nachádza slot na 1 SIM kartu, USB-C port, mikrofón a reproduktor. Pokým ľavá strana neobsahuje žiadny ovládací prvok, tak pravá strana obsahuje kolísku na ovládanie hlasitosti a tlačidlo napájania. V ich usporiadaní som sa snažil nájsť logiku, ale ani po pár dňoch som ju nenašiel. Je až tragikomické, že Google stále umiestňuje tlačidlo napájania nad tlačidlá hlasitosti, pretože snáď 1 z 10 pokusov zamknúť telefón tlačidlom som stlačil jedno z tlačidiel hlasitosti. S touto chybičkou “krásy” sa dá síce zžiť, len Google to trochu komplikuje. Jedným z vysvetlení môže byť fakt, že Google z rýchlych nastavení odstránil volič zvukových režimov a integroval ho do nastavení hlasitosti

V hornej časti rámu sa v ľavej časti nachádza ešte kryt mmWave antény a druhý z trojice mikrofónov. Tretí sa nachádza medzi hlavným a ultraširokouhlým objektívom na zadnej strane.

Google Pixel 9 Pro XLZdroj: TOUCHIT
Google Pixel 9 Pro XL

Displej

Google Pixel 9 Pro XL má oproti modelu Pixel 8 Pro displej väčší o 0,1 palca. Rozlíšenie však zostalo rovnaké, čo znamená, že hustota pixelov je 486 ppi. LTPO OLED displej má v prípade Pixel 9 Pro XL uhlopriečku 6,8 palca, vysoké rozlíšenie 1344 × 2992 pixelov, obnovovaciu frekvenciu až 120 Hz a maximálny jas až 3000 nitov (2000 nitov HBM). V praxi to znamená, že displej je dobre čitateľný za každých okolností. Či už na neho pozeráte v noci, tak jas je nízky, avšak počas slnečného dňa jas dokáže doslova vystreliť na 3000 nitov, čo mi umožňovalo vidieť celý obsah na displeji bez akýchkoľvek problémov. Displej hodnotím ako fantastický. Mierne mi prekážala automatická regulácia jasu, ktorá jas displeja stále nastavovala na nižšiu úroveň, než akú som očakával. Táto vlastnosť mi prekážala v noci, kedy mal displej neprimerane nízky jas, ktorý som musel pri automatickej regulácii stále zvyšovať. 

Priamo s displejom súvisí aj nová ultrazvuková čítačka odtlačkov prstov (používaná napríklad vo vlajkových modeloch Samsung Galaxy), ktorá je lepšia ako optická v modeli Pixel 8 Pro. Je rýchla a spoľahlivá a veľmi dobre spolupracovala so súbežne zapnutou funkciou odomykania pomocou tváre. Tieto dve biometrické funkcie zabezpečenie sa nijako neovplyvňovali, ale naopak, výborne sa dopĺňali. 

Po konštrukčnej stránke ešte spomeniem odolnosť voči vode a prachu na úrovni IP68, čo je však v tejto kategórii smartfónov už štandard, keďže od budúceho roka sa očakáva nasadenie IP69. 

Google Pixel 9 Pro XLZdroj: TOUCHIT
Google Pixel 9 Pro XL

Výkon a kontroverzný Tensor G4

Najviac skloňovaným prvkom výbavy je pravdepodobne čipset Tensor G4, ktorý z pohľadu výkonu nepredstavuje až takú (r)evolúciu, akú by si viacerí používatelia želali, ale aj tak oproti verzii G3 prináša niekoľko kľúčových zmien a vylepšení. Pravdepodobne najvýraznejším prínosom 4nm Tensoru G4 je podpora koprocesora Titan M2, ako aj integrácia umelej inteligencie Gemini, ktorú so slovenčinou využijete iba čiastočne. V minulosti sa Pixely stretávali s problémami s príjmom mobilného signálu, čo Google v prípade modelu Pixel 9 Pro XL vyriešil novým modemom Exynos 5400, čím zabezpečil, že signál je stabilný bez akéhokoľvek kolísania, či už v interiéri alebo exteriéri. Modem má vyššiu rýchlosť, efektivitu a podporu satelitného pripojenia, ktoré v našom regióne zatiaľ nevyužijeme. 

Počas používania (ako hlavného zariadenia) som bol mimoriadne spokojný s plynulosťou prostredia a integráciou všetkých služieb od Google do jedného balíčka. Mojím hlavným smartfónom je Galaxy S23 Ultra, avšak Pixel 9 Pro XL spracovával všetky moje požiadavky spoľahlivo a neskutočne rýchlo. Mnou testovaná verzia mala 16 GB RAM LPDDR5 a 128 GB úložisko UFS 3.1. Google v prípade Tensoru G4 tvrdí, že prináša o 20 % rýchlejšie surfovanie webom a o 17 % rýchlejšie spúšťanie aplikácií, čo síce neviem potvrdiť, ale Pixel 9 Pro XL je skutočne veľmi rýchly (rýchlejší ako S23 Ultra).

Zaujímavosťou je, že Google z nejakého dôvodu v Obchod Play zablokoval benchmarkové aplikácie, vrátane Geekbench. Pokým single-core test v Geekbench bol na úrovni 1942 bodov, tak multicore 4593 bodov. Pre porovnanie, moja S23 Ultra s čipsetom Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy (pretaktovaná verzia Snapdragonu 8 Gen 2) v tomto teste dosiahla výsledky na úrovni 2013/5179 bodov, čiže v prípade Pixel 9 Pro XL ide o porovnateľný výsledok práve s týmto vlajkovým Galaxy telefónom z roku 2023. 

To však nič nemení na tom, že Pixel 9 Pro XL je aktuálny a veľmi rýchly vlajkový smartfón roka 2024 s plynulým prostredím, bezproblémovým dosahom na všetky cloudové služby a online obsah. Jednoducho všetky procesy prebiehali rýchlo, či už prehliadanie webu alebo nahrávanie do cloudu, čiže výsledky benchmarkov môžu iba mierne upraviť pohľad na najnovší Pixel telefón, avšak jeho používanie bolo v praxi vždy bezproblémové.

Google Pixel 9 Pro XLZdroj: TOUCHIT
Google Pixel 9 Pro XL v ochrannom puzdre

Fotoaparáty 

Zostava fotoaparátov pôsobí mohutne. Spočiatku som sa však neubránil pocitu, hlavne po vložení smartfónu do puzdra, že sa pozerám na zmodernizovanú verziu Nexusu 6P. Ostrovček s fotoaparátmi pri Pixel 9 Pro XL taktiež výrazne vyčnieva z tela, pričom ich usporiadanie je zľava doprava nasledovné – 50 Mpx hlavný fotoaparát (25 mm), 48 Mpx ultraširokouhlý fotoaparát a 48 Mpx fotoaparát s periskopickým teleobjektívom. Selfie fotoaparát má 42 Mpx a podporu PDAF.

Fotoaparáty Pixel smartfónov sú vo všeobecnosti veľmi populárne. Po prvých záberoch s Pixel 9 Pro XL mi bolo jasné, že prečo je to tak. Fotografie patria k absolútnej špičke, ponúkajú široký dynamický rozsah, nie sú preostrené, ale čo je najdôležitejšie, tak farby v sRGB sú veľmi blízko realite. Pixel však ponúka aj možnosť fotografovať v kontrastnejšom Display P3.

Google Pixel 9 Pro XLZdroj: TOUCHIT
Google Pixel 9 Pro XL

Fotografie

Ukážkové 12 Mpx fotografie som fotil na automatiku, avšak v recenzii sú zmenšené na 1200 × 904 pixelov. Pod ukážkovými fotografiami nájdete link s fotografiami v plnom rozlíšení. Fotografie sú za každých okolností veľmi kvalitné s prirodzenými farbami a primeraným množstvom detailov. Páči sa mi, že Google pri nočných fotografiách sa nesnaží za každých okolností spraviť z fotografie olejomaľbu, ale pristupuje k nim s rozumom. Naopak, malé výhrady mám k “edge detection”, čiže k orezaniu hrán pri portrétoch, pretože ich detekcia nie je úplne presná, ale to nie je problém, ktorý by nedokázala opraviť jedna z budúcich aktualizácií. 

Po pár dňoch testovania som sa však začal občasne stretávať s mierne nerozhodným automatickým zaostrovaním pri všetkých fotoaparátoch. Mohlo to byť spôsobené špecifickou scénou, alebo iným náhodným “problémom”. 

Denné fotografie:

Použité priblíženie je pri každej scéne nasledovné – 0,5×, 1×, 5× a 30×

Použité priblíženie je pri každej scéne nasledovné – 0,5×, 1×, 2×, 5× a 30×

Použité priblíženie je pri každej scéne nasledovné – 0,5×, 1×, 5× a 30×

Makro a detaily

Pixel 9 pro XL má vo svojej výbave 50 Mpx senzor, ktorý je možné naplno využívať v režime Pro, v ktorom je možné fotiť aj do formátu RAW.  Pixel 9 Pro XL sa spolieha aj na viacero AI funkcií, ktoré sú dostupné pri fotení. Pravdepodobne najzaujímavejšou je funkcia Pridať ma, ktorá umožňuje spraviť skupinovú fotku, na ktorej sú všetci vrátane fotografa, a to bez toho, aby ste potrebovali statív alebo akúkoľvek inú pomoc. Niečo podobné už v minulosti použilo aj Xiaomi, čiže nejde o až tak prevratnú novinku, ale určite patrí medzi tie užitočnejšie.

Nočné fotografie

Použité priblíženie je pri každej scéne nasledovné – 0,5×, 1×, 5× a 30×

Použité priblíženie je pri každej scéne nasledovné – 0,5×, 1×, 5×

Makro a detaily

Fotografie v plnom rozlíšení nájdete na tomto odkaze.

Video

Google vsádza aj na vysokú kvalitu videa. Hoci podľa tvrdenia spoločnosti by malo byť najlepšie, aké je možné natočiť smartfónom, tak ja by som ho zmenil na “aké je možné natočiť Android smartfónom”. 

Video je skutočne kvalitné cez deň aj v noci, s rýchlym zaostrovaní, efektívnou stabilizáciou a presným vyvážením bielej do rozlíšenia až 8K/30fps. V noci je video bez šumu aj takmer v úplnej tme s nahrávaním pohybujúcich sa osvetlených objektov, ale iPhone si prvenstvo pravdepodobne ešte nenechá len tak ľahko ukradnúť.

Pri prepínaní objektívov počas nahrávania videa je síce vidieť prechody podľa zvoleného objektívu, ale obraz je stále konzistentný a kvalitný. Nechýba podpora pre 10-bitové video, ale majte na pamäti, že niektoré nastavenia nahrávania videa ovplyvňujú iné, čiže je potrebné vybrať iba tie, ktoré budú pre vás najužitočnejšie a budú mať aj reálny prínos. 

Google Pixel 9 Pro XLZdroj: TOUCHIT
Google Pixel 9 Pro XL

Aplikácia fotoaparátov

V prípade spracovania aplikácie fotoaparátu nemám žiadne výhrady. Ponúka obrovské množstvo nastavení, vrátane špeciálnych efektov. Uzávierka je neskutočne rýchla, spracovanie zložitých scén je taktiež porovnateľné s ostatnými vlajkovými smartfónmi. V aplikácii oceňujem združený prepínač na prepínanie medzi fotoaparátom a nahrávaním videa, a množstvo špeciálnych fotorežimov od nočného videnia, portrétu, funkcie pridaj ma, dlhej expozície a rozmazania pozadia. Zo špeciálnych režimov ma zaujalo Video s nočným videním a Filmový efekt. Tieto režimy majú skutočnú pridanú hodnotu. 

Pri fotografovaní sú predvolené 4 úrovne priblíženie – 0,5×, 1×, 2× a 5×, pričom iba tri úrovne priblíženia/oddialenia zastupujú objektívy. Prepínanie medzi nimi bolo rýchle, pričom tiež som bol svedkom občasného dlhšieho výberu vhodného objektívu k aktuálne fotografovanej scéne. To je iba postreh, ktorý mal iba minimálny vplyv na časy prepínania medzi objektívmi, avšak pozitívne hodnotím rozhodnutie Googlu aj Pixel 9 Pro XL vybaviť iba 30× digitálnym zoomom, pri ktorom snímané fotografie s pričinením AI pôsobia stále prekvapivo dobre.

Zvuk

Ďalším milým prekvapením je zvuk z reproduktorov, ale aj ten, čo ide do slúchadiel. Zvuk zo stereo reproduktorov ponúka pomerne slušnú basovú zložku, ale mohol by dosahovať o niečo vyššiu maximálnu hlasitosť. Mierne nespokojný som bol pri hovoroch, kedy som počul druhú stranu trochu netradične, výškovo, až som mal niekedy pocit, že volám s úplne cudzou osobou. Chválim aj dobre odstupňované nastavenie hlasitosti , avšak zvuk po hudobnej stránke hodnotím nadpriemerne.

Batéria a nabíjanie

Pixel 9 Pro XL má batériu s kapacitou 5060 mAh, ktorú je možné nabíjať káblom výkonom 37 W, ale aj bezdrôtovo výkonom až 23 W. Batériu som dokázal káblovo nabiť zo 14 na 100 % za 1 hodinu a 11 minút, pričom za 31 minút bola dosiahnutá úroveň nabitia zo 14 až na 70 %. Upozorňujem, že od 90 po 100 % sa nabíjanie spomalilo, avšak výsledný čas je veľmi dobrý, hoci konkurencia je na tom o niečo lepšie. 

Dobrou správou taktiež je, že Pixel 9 pro XL sa len tak ľahko nevybije. Pri bežnom používaní som dokázal fungovať 24 hodín bez nabíjačky so SOT takmer 4 hodiny, po čom batéria bola nabitá na 30 %. Nie je však problém dosiahnuť SOT cez 6 hodín.

Google Pixel 9 Pro XLZdroj: TOUCHIT
Google Pixel 9 Pro XL v ochrannom puzdre

Záver

Pixel 9 Pro XL je tak trochu kontroverzná vlajková loď, ktorej nič dôležité nechýba, teda až na porovnateľný výkon s ostatnými aktuálnymi vlajkovým smartfónmi roka 2024. Ak si však odmyslím výkon dodávaný čipsetom Tensor G4, tak aktuálne najlepší Google Pixel ponúka luxusný dizajn, kvalitné materiály, prvotriedne spracovanie, vynikajúce fotoaparáty a nahrávanie videa a najlepšie prepojenie Androidu a Google služieb. Vôbec mi nevadí, že v čase testovania som mal nainštalovaný Android 14, pretože Google ponúka 7 rokov aktualizácií, čiže používatelia by nemali byť na ničom ukrátení.

Myslím si však, že Pixel 9 Pro XL to bude mať v konkurenčnom boji pomerne ťažké, pretože cena začína od 1219 eur, kde má silné zastúpenie Samsung s modelmi Ultra, a v tejto cenovej kategórii už veľa Android používateľov siaha aj po iPhonoch 14 alebo 15 Pro / Pro Max. 

V konečnom zúčtovaní si však dovolím tvrdiť, že Pixel 9 Pro XL do vlajkového segmentu patrí presne tam, kde aktuálne vládnu modely od spoločnosti Apple a Samsung, pretože si to zaslúži. Na druhej strane to nebude mať vôbec jednoduché ani s čínskou konkurenciou od Oppo alebo Vivo.

Google Pixel 9 Pro XL si však v každom prípade zaslúži pozornosť.

Google Pixel 9 Pro XLZdroj: TOUCHIT
Google Pixel 9 Pro XL

Technické parametre a namerané hodnoty:

Model telefónuGoogle Pixel 9 Pro XL
Operačný systémAndroid 14, zabezpečenie 5. 8. 2024
Podpora 5G sietíÁno
Formát SIM karty / eSIM1× nano SIM / Áno
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]16 / 128 GB
Procesor [max. frekvencia]Tensor G4, 8-jadrový, 3,1 GHz
Displej, frekvencia, HDRLTPO OLED, 120 Hz, HDR10+, max. 3000 nitov, 20:9
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,8 / 1344 × 2992 px
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5.3, Wi-Fi 7, áno, nie, nie
Hlavný fotoaparát, max. rozlíšenie, počet50 Mpx (f/1.7) hlavný fotoaparát, 25 mm, dual pixel PDAF, multi-zone Laser AF a OIS, 48 Mpx ultraširokouhlý (f/1.7), 123˚, dual pixel PDAF, 48 Mpx fotoaparát s periskopickým teleobjektívom, (f/2.8) dual pixel PDAF, OIS, 5× optický zoom
Predný fotoaparát, max. rozlíšenie42 Mpx (f/2.2), PDAF
Batéria a vlastnosti5060 mAh, 37 W, PD3.0, PPS, 70 % za 31 min
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]162,8 × 76,6 × 8,5 mm, 221 gramov
VodoodolnosťIP68
Bezdrôtové nabíjanieáno, 23 W so stojanom Pixel Stand, 12 W s Qi nabíjačkou, reverzné nabíjanie
KonektorUSB-C, 37 W, bez nabíjačky v balení
Cena1219 eur (128 GB) – 1719 (1TB)
Benchmarky 
AnTuTu Benchmark – Total score
PCMark for Android – Work 3.0
Geekbench 6 – Single-Core / Multi-Core1942 / 4593
3DMark Wild Life – Total

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.