Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Až 57 percent rodičov školopovinných detí vôbec netuší alebo majú len malú predstavu o tom, koľko budú musieť v septembri zaplatiť za pomôcky, učebnice a iné školské výdavky.

Priemerne ale odhadujú, že za všetky deti v rodine to bude približne 200 eur, pätina opýtaných si myslí, že to bude ešte viac. Ako ďalej vyplýva z prieskumu pre spoločnosť Home Credit*, traja z desiatich rodičov dávajú deťom pravidelne nejaké vreckové, ďalších skoro 40 percent im dáva peniaze nepravidelne, podľa potreby. Sumy sú rôzne, ročne od desiatok až po stovky eur. Štyri z desiatich detí majú až aj vlastnú platobnú kartu, ktorú najčastejšie dostali vo veku od 14 do 16 rokov.          

Mnoho rodičov na Slovensku nemá reálnu predstavu o tom, koľko zhltnú z ich rodinnej kasy výdavky súvisiace s nástupom ich detí do škôl v septembri. Peniaze potrebné za školské pomôcky, zošity, učebnice, potreby a prvé poplatky tak skôr len zhruba odhadujú.

 „Ako nám ukázali dáta z prieskumu, až 39 percent respondentov to vôbec netušilo, ďalších 40 percent malo približnú predstavu a 18 percent naozaj len všeobecnú predstavu. Na druhej strane, presnú sumu si dovolili odhadnúť iba necelé 4 percentá rodičov. Priemerne pritom odhadli, že na všetky ich deti ich to vyjde približne na 200 eur, 21 percent si myslí, že to bude ešte viac. Tretina počíta so sumou medzi 100 až 200 eur. Väčšina rodičov ráta s tým, že tieto výdavky uhradia z bežnej výplaty, ďalší plánovali odkladať si na to určitý čas nejaké peniaze. No je tu aj 12 percent, ktorí budú musieť siahnuť do úspor a 2 percentá zvažujú na tento účel pôžičku,“ približuje Jaroslav Ondrušek, analytik trhu zo spoločnosti Home Credit. 

Ďalším výdavkom, ktorý súvisí s deťmi, je takzvané vreckové. Niektorí deťom dávajú pravidelné čiastky (27 %), iní zase poskytujú deťom vreckové podľa aktuálnej potreby (39 %), tretina (34 %) im ho nedáva vôbec. Sumy vreckového pre deti od 6 do 17 rokov sa podľa prieskumu veľmi líšia, a to od desiatok až po stovky eur ročne pre jedno dieťa. Napríklad 15 percent rodičov dá na vreckové dieťaťu za rok od 80 do 120 eur, 11 percent spolu len sumu do 20 eur, ďalších 11 percent zase od 280 do 400 eur.  Najčastejšie im začínajú dávať vreckové vo veku 11 až 13 rokov (29 %). Niektorí s tým ale začínajú o dosť skôr, a to v 6 – 7 rokoch (21 %), niektorí dokonca až aj pred dovŕšením 6 rokov (10 %).   

„Deti vo veku 9 až 12 rokov by už mali dostávať vreckové, aby sa naučili hospodáriť so skutočnými peniazmi. Výška sumy závisí od možností danej rodiny, no rozhodne to netreba preháňať. Nie sú to peniaze za odmenu, ale suma, s ktorou sa majú naučiť hospodáriť. Vreckové môžete navýšiť aj mimoriadnymi odmenami, ktoré by ale v žiadnom prípade nemali byť samozrejmosťou. Dostal váš potomok jednotku z ťažkej  písomky alebo dobrovoľne pomohol s väčším upratovaním? Odmeňte ho. Naopak, za bežné domáce práce, ako je odkladanie riadu alebo vynášanie smetí, nie. Musí pochopiť, že má povinnosti, za ktoré žiadne peniaze nedostane,“ radí ombudsman klientov Home Creditu Miroslav  Zborovský.  

V dnešnej dobe, kedy ide platba hotovosťou postupne do ústrania, je samozrejmosťou, že deti v istom veku už majú aj svoje platobné karty. Aj na ne môžu dostávať vreckové prevodom od rodičov. Podľa prieskumu ju má vo vekovej kategórii 6 až 17 rokov 38 percent detí. Najčastejšie ho dostali vo veku 14 – 16 rokov  (34 %), o niečo skôr, v 11 – 13 rokoch, 27 percent a v 8 – 10 rokoch 23 percent detí, no neskôr ako v 16 rokoch len 8 percent.           

Ďalším zistením z prieskumu je to, že väčšina rodičov hovorí so svojimi deťmi o príjmoch a výdavkoch v domácnosti (56 %), ďalší o tom debatujú aspoň s niektorými (23 %). Najčastejšie od veku 11 až 13 rokov (30 %). Niektorí učia deti finančnej gramotnosti oveľa skôr, a to už vo veku 6 až 7 rokov, keď už nastupujú do základnej školy.         

* Reprezentatívny prieskum od 28.5 do 6. 6. 2024 realizovala agentúra STEM/MARK exkluzívne pre Home Credit Slovakia, a.s.

Značky: