Predávať sa začne v decembri.

PlayStation 5 prišiel na trh koncom roka 2020 a čoskoro oslávi svoje štvrté narodeniny. Pri tejto príležitosti sa možnože konečne dočká výkonnejšieho bračeka. Dlhoočakávaná konzola PlayStation 5 Pro by mala byť predstavená už o pár dní a do predaja by sa mala dostať v decembri tohto roka.

O výkonnejšej verzii konzoly od Sony sa hovorí už niekoľko rokov. V posledných dňoch sa objavilo niekoľko informácií, ktoré pochádzajú aj z overených aj z diskutabilných zdrojov, avšak hovoria prakticky to isté a vhodne dopĺňajú aj staršie informácie a špekulácie, ktoré kolovali internetom v posledných týždňoch a mesiacoch.

Dátum predstavenia a spustenia predaja

Portál Dealabs, ktorý patrí k spoľahlivým zdrojom, zverejnil dizajn konzoly PlayStation 5 Pro a tvrdí, že nová konzola bude predstavená už čoskoro, ideálne v prvej polovici septembra. Toto tvrdenie potvrdzuje aj príspevok na webe 4channel, kde sa objavili už konkrétne informácie a fotografia očakávanej konzoly.

Podľa zverejnených informácií bude PlayStation 5 Pro oznámený už 9. septembra prostredníctvom príspevku na webe PlayStation.com. Nová konzola bude dostupná s 1 TB úložiskom vo verzii s optickou mechanikou a bez nej. Začiatok predaja je vraj naplánovaný na 6. decembra 2024, pričom cena bude 600 amerických dolárov za digitálnu verziu a 700 dolárov za verziu s optickou mechanikou.

Uvidíme, či si Sony nakoniec dátum oznámenia nerozmyslí, keďže v rovnaký deň budú predstavené aj smartfóny iPhone 16 (Plus) a iPhone 16 Pro (Max), nové Apple Watch a ďalšie novinky od Applu.

PlayStation 5 ProZdroj: 4channel
PlayStation 5 Pro

Zlepšenia konzoly PlayStation 5 Pro

Konzola PlayStation 5 Pro by mala priniesť najmä nárast výkonu, ktorý bude zameraný primárne na náročných hráčov. Architektúra procesora by mala ostať bez zmeny, AMD Zen 2, avšak mala by sa zvýšiť maximálna frekvencia až na 3,85 GHz. Pôvodný PlayStation 5 má maximum na úrovni 3,5 GHz, čiže pôjde o 10 % zlepšenie.

Výraznejší nárast možno očakávať v prípade grafického čipu, ktorý bude založený na novšej architektúre AMD RDNA 3. Grafický výkon by sa mal zvýšiť až o 45 %. PlayStation 5 Pro vďaka tomu ponúkne hranie v 4K rozlíšení pri 120 FPS. Konzola by teoreticky mohla zvládnuť aj hranie v 8K rozlíšení pri 60 FPS vďaka novej technológii PlayStation Spatial Super Resolution (PSSR). Tá by mala podporovať zvýšenie rozlíšenia obrazu na báze upscalingu.

Vyšší grafický výkon by mal zabezpečiť aj kvalitnejší ray tracing a teda realistickejšie simulácie svetelných efektov a tieňov. Dá sa tiež očakávať, že z extra výkonu budú profitovať aj majitelia virtuálnej reality PlayStation VR2. V neposlednom rade, PlayStation 5 Pro by mal ponúknuť aj efektívnejšie chladenie a tichšiu prevádzku počas hrania.

Pripomeňme, že PlayStation 5 je pre Sony veľkým úspechom. Do dnešného dňa sa predalo okolo 62 miliónov kusov tejto konzoly.

PlayStation 5 ProZdroj: dealabs.com
Dizajn konzoly PlayStation 5 Pro

Zdroj: dealabs (1, 2), 4channel

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit