Za svoje peniaze dostanete veľmi dobre vyskladané zariadenie.

Google Pixel 8a bol predstavený v máji 2024, keď doplnil dvojicu smartfónov série Pixel 8. Tento model strednej triedy okamžite zaujal, pretože ponúka viaceré prvky vlajkovej výbavy za podstatne nižšiu cenu. Na Slovensku sa tento telefón predáva už od 459 eur, čo ho stavia do priamej konkurencie s modelmi ako napríklad Samsung Galaxy A55 alebo Redmi Note 13 Pro.

Pixel 8a v aktuálnej ponuke smartfónov vyniká najmä kompaktnými rozmermi, 6,1-palcovým OLED displejom s obnovovacou frekvenciou 120 Hz a jasom až 2000 nitov. Zariadenie je dostatočne výkonné, ale aj odolné. Medzi hlavné výhody Pixel 8a patrí predovšetkým 7-ročná softvérová podpora, čo je v tejto cenovej kategórii výnimočné. 

Google Pixel 8aZdroj: TOUCHIT
Google Pixel 8a

Google iba prednedávnom uviedol na trh smartfóny série Pixel 9, vrátane modelov Pixel 9 Pro XL a Pixel 9, ktoré sme mali možnosť otestovať aj v našej redakcii. Najlepšou správou pri smartfónoch Pixel 9 je, že tie sú konečne oficiálne dostupné na Slovensku, avšak aj model 8a je dostupný u viacerých veľkých predajcov. Nakoľko tento telefón je na trhu iba veľmi krátko, tak ide o aktuálny model, ktorý je zároveň veľmi dobrou a predovšetkým lacnejšou alternatívou k drahším smartfónom vlajkovej série Pixel 9

Pixel 8a v každom prípade ponúka niekoľko výnimočných funkcií, ktoré ho odlišujú od konkurencie. Či už ide o fotografické schopnosti, bezpečnostné funkcie, rýchle a odladené prostredie a prvotriednu starostlivosť priamo od spoločnosti Google.

Dizajn a materiály

Aj keď medzi predstavením modelu Pixel 8a a sériou Pixel 9 ubehli približne 4 mesiace, tak prvý menovaný sa drží dizajnového jazyka, ktorý Google použil ešte pri sérii Pixel 8. Charakteristickým dizajnovým prvkom tejto série je ostrovček fotoaparátov, ktorý v prípade modelu Pixel 8a plynule prechádza do rámu, pričom pri sérii Pixel 9 je výrazne ohraničený. 

Pixel 8a je zariadenie, ktoré je v dnešnej dobe možné považovať za kompaktné. To znamená, že s rozmermi 152,1 × 72,7 × 8,9 mm ho hravo zmestíte do vrecka nohavíc tak, že o ňom nebudete vôbec vedieť. K tomu prispieva aj celkom príjemná hmotnosť, ktorá sa drží na úrovni 188 gramov.

Google Pixel 8aZdroj: TOUCHIT
Google Pixel 8a

K pohodlnému používaniu prispievajú aj zaoblené rohy a hliníkový rám, ktorý plynulo prechádza do zadnej steny. Tá je plastová, preto nezachytáva žiadne odtlačky. Jej matné prevedenie zároveň zabraňuje vykĺznutiu z ruky, ako aj nadmernému zachytávaniu ďalších nečistôt a mastnoty.

Pixel smartfóny majú oproti ostatným Android smartfónom prehodené usporiadanie tlačidiel na ovládanie hlasitosti s tlačidlom napájania. Čo som v recenzii Pixel 9 Pro XL kritizoval, tak pri menšom Pixel 8a mi to až tak neprekážalo. Možno, že som si na toto usporiadanie tlačidiel už zvykol, ale skôr to pripisujem menším rozmerom modelu 8a, čiže na tlačidlo napájania, ktoré je umiestnené nad tlačidlami hlasitosti, som vedel lepšie dosiahnuť bez potreby prechytávania smartfónu.

Displej

Displej kompaktného Pixel 8a má niekoľko zaujímavých vlastností. OLED panel má 6,1 palca, rozlíšenie 2400 × 1080 pixelov a obnovovaciu frekvenciu až 120 Hz. Nakoľko panel má maximálny jas až 2000 nitov a podporu HDR10, tak počas celej doby používania som nemal ani raz problém s viditeľnosťou zobrazovaného obsahu na priamom slnku. 

Google Pixel 8aZdroj: TOUCHIT
Google Pixel 8a

Škoda len, že pomerne hrubé rámiky okolo displeja a väčšia brada mi neustále pripomínali, že Pixel 8a patrí do strednej triedy. Tomu však zodpovedá aj trieda ochrany displeja sklom Gorilla Glass 3. Preto odporúčam, aby ste si kúpili ochranné sklo alebo fóliu, pretože na displeji nie je z výroby žiadna dodatočná ochrana. Displej však hodnotím ako veľmi dobrý. 

Výkon a Tensor G3

Google v prípade Pixel 8a použil čipset Tensor G3, ktorý sa nachádza aj v modeloch Pixel 8 a Pixel 8 Pro, čiže aj Pixel 8a je pomerne výkonné zariadenie. Zaujímavými môžu byť výsledky testov Geekbench medzi Pixel 8a a Galaxy S23 Ultra. Pokým S23 Ultra dosiahla výsledky v single core/multicore testoch na úrovni 2013/5178 bodov, tak Pixel 8a nie je na tom s výsledkom 1590/4250 bodov vôbec zle, avšak chcem zdôrazniť, že Pixel 8a ponúka skvelý a plynulý používateľský zážitok, ktorý je charakteristický iba pre Pixel telefóny.

Google Pixel 8aZdroj: TOUCHIT
Google Pixel 8a

Z benchmarkových testov by mohol pri porovnaní cien o niečo horšie vyjsť Pixel 9 Pro XL, ktorý v rovnakom teste s čipsetom Tensor G4 dosiahol 1942/4593 bodov. Cena v prípade Pixel 9 Pro XL začína na úrovni 1219 eur a pri Pixel 8a na úrovni 449 eur, čo je značný rozdiel, ale drahší model samozrejme vyniká vo viacerých oblastiach, čiže porovnanie výpočtového výkonu nie je v tomto prípade až také dôležité.

Fotoaparát

Porovnávať fotoaparáty Pixel 8a má zmysel iba s predchodcom Pixel 7a a so sériou Pixel 8, ale aj to iba so základným modelom, keďže model Pro má vo svojej výbave teleobjektív a ďalšie funkcie. Na zadnej strane Pixel 8a sa nachádza hlavný 64 Mpx fotoaparát, ktorý má vyššie rozlíšenie ako hlavný fotoaparát pri modeli Pixel 8, čo platí aj pri ultraširokouhlom fotoaparáte. Pokým ultraširokouhlý fotoaparát modelu Pixel 8a má 13 Mpx, tak Pixel 8 ho má 12 Mpx a väčší záber. V prípade videa je Pixel 8a limitovaný menšími možnosťami nastavenia frekvencií.

Celkovo má Pixel 8 lepšie fotoaparáty, najmä pokiaľ ide o schopnosť zachytávať svetlo, čo môže byť pre niekoho dôležité. Pixel 8a však ponúka vyššie rozlíšenie hlavného fotoaparátu a fotografie sú skutočne veľmi dobré aj v prípade tohto modelu.

Google Pixel 8aZdroj: TOUCHIT
Google Pixel 8a

Fotoaparáty Pixel 8a chválim, hoci oproti modelu Pixel 7a neprišlo k hardvérovým zmenám, avšak nový softvér a lepšia optimalizácia poskytujú lepšie výsledky. Fotoaparáty ponúkajú veľmi dobré vyváženie farieb, široký dynamický rozsah, rýchlu uzávierku a pozoruhodne dobré HDR.

Pri detailnejšom skúmaní však fotkám v horších svetelných podmienkach chýbajú detaily a aj digitálny zoom je limitovaný iba na 8× priblíženie, keď fotografie už strácajú akékoľvek detaily a fotografia skôr pripomína olejomaľbu. Malé rezervy som si všimol aj pri videu, ktoré môže byť až 4K, ale jeho kvalita zostala v strednej triede.

Google Pixel 8aZdroj: TOUCHIT
Google Pixel 8a

Nočné fotografie chválim, hoci im oproti modelom série Pixel 9 “chýbajú farby” a majú o niečo menej detailov. Na prvý pohľad sú však veľmi dobré s dobrým vyvážením farieb aj v noci a veľkou schopnosťou vpustiť do snímača svetlo.

Už v prípade modelu som chválil aplikáciu Pixel Camera, ktorá ponúka veľmi jednoduché rozhranie s intuitívnym nastavením. V prípade Pixel 8a to platí taktiež. Všetko je prehľadne usporiadané doslova na jedno kliknutie.

Denné fotografie

Použité priblíženie je pri každej scéne nasledovné – 0,5×, 1×, 2×, 8×

Ďalšie ukážkové fotografie

Nočné fotografie

Použité priblíženie je pri každej scéne nasledovné – 0,5×, 1×, 2×, 8×

Ďalšie ukážkové fotografie

Fotografie v článku sú zmenšené a skomprimované. Fotografie v plnom rozlíšení nájdete na TOMTO ODKAZE. Pre porovnanie si môžete pozrieť aj fotografie z Google Pixel 9 Pro XL. Fotografie v plnom rozlíšení nájdete TU.

Batéria a nabíjanie

Google pri modeli Pixel 8a použil 4492 mAh s podporou 18 W káblového a 7,5 W bezdrôtového nabíjania. Hoci batéria má pomerne veľkú kapacitu, tak tá zabezpečí jednodňové používanie. Pri troche snahy sa dokážete dostať na 1,5 dňa, dva dni dosiahnete už iba s obmedzeniami. Určité obmedzenia som pociťoval aj pri nabíjaní z 0 na 100 %. Použil som veľmi výkonnú nabíjačku s podporou všetkých štandardov, pričom namerané hodnoty sú nasledovné:

  • 0 – 15 % za 12 minút
  • na 30 % za 30 minút
  • na 58 % za 60 minút
  • na 100 % za 2 hodiny a 12 minút

Klasické nabíjanie dopĺňa aj to bezdrôtové, avšak iba s výkonom 7,5 W, čo môže byť praktické predovšetkým pri nabíjaní v aute, keď sa telefón zbytočne rýchlo nenabije a potom “len tak” neleží na nabíjacej podložke. 

Dodávam, že Google do balenia Pixel 8a priložil iba príslušenstvo v podobe USB-C – USB-C nabíjacieho kábla, redukciu z USB-A na USB-C a ihlu na otvorenie slotu na SIM.

Google Pixel 8aZdroj: TOUCHIT
Google Pixel 8a

Záver

Pixel 8a je plnohodnotným a hlavne aktuálnym zástupcom Pixel telefónov od spoločnosti Google. Už v recenzii modelu Pixel 9 Pro XL som sa presvedčil o vynikajúcej schopnosti spoločnosti Google naviazať vlastný softvér na vlastný hardvér, a toto tvrdenie platí aj v prípade tohto zástupcu strednej triedy. Ak teda chcete vyskúšať aktuálny Pixel telefón, za ktorý nedáte 1000 eur, tak model Pixel 8a je jasnou voľbou.

Pred kúpou majte však na pamäti, že ide o pomerne kompaktný telefón so 120 Hz a 6,1-palcovým displejom, ale aj s plynulým a rýchlym prostredím a kvalitným fotoaparátom. Aj keď v prípade zostavy fotoaparátov existujú určité obmedzenia, ako napríklad chýbajúci teleobjektív a iba 8× digitálne priblíženie, tak hlavný aj ultraširokouhlý fotoaparát dokážu divy. Jedným z hlavných predajných argumentov je aj 7-ročná softvérová podpora.

Telefón má kvalitné spracovanie, ponúka zvýšenú odolnosť IP67 a medzigeneračne aj lepšiu výdrž na batériu. Aj čo sa týka ceny, tak ide o jeden z mála telefónov strednej triedy s takto dobrým pomerom cena / výkon / podpora.  

Mnou testovaná verzia mala konfiguráciu pamätí 8 GB/128 GB a aktuálne sa predáva za 459 eur, pričom verzia s 256 GB internou pamäťou stojí o približne 50 eur viac.

Google Pixel 8aZdroj: TOUCHIT
Google Pixel 8a

Plusy:

  • Používateľský zážitok na vysokej úrovni
  • Kompaktné rozmery
  • 120 Hz displej
  • Elegantný dizajn inšpirovaný vlajkovými modelmi
  • Google Tensor G3 je prekvapivo dobrý
  • 7-ročná softvérová podpora
  • Výdrž batérie
  • Výkonné fotoaparáty cez deň a vo väčšine prípadov aj v noci
  • Konkurencieschopná cena

Mínusy:

  • Minimálne medzigeneračné vylepšenia fotoaparátu
  • Kvalita videa zaostáva za fotoaparátmi
  • Kvalita fotografií pri 8× priblížení, čo je zároveň maximálne úroveň priblíženia
  • Šum a artefakty pri nočných fotografiách
  • Pomalé nabíjanie
Google Pixel 8aZdroj: TOUCHIT
Google Pixel 8a

Technické parametre a namerané hodnoty:

Model telefónuGoogle Pixel 8a
Operačný systémAndroid 14, zabezpečenie 5. 9. 2024
Podpora 5G sietíÁno
Formát SIM karty / eSIM1× nano SIM / Áno
Pamäť RAM / ROM / iná [GB]8 / 128 GB
Procesor [max. frekvencia]Google Tensor G3, 8-jadrový, 2,91 GHz
Displej, frekvencia, HDROLED, HDR, 120Hz, 2000 nitov (peak)
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]6,1, 1080 × 2400, 20:9, 430 ppi
Bluetooth, Wi-Fi, NFC, microSD, audio jack5.3, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac/6e, áno, nie, nie
Hlavný fotoaparát, max. rozlíšenie, počet64 Mpx, f/1.9, 26mm (hlavný), 1/1.73″, 0.8µm, dual pixel PDAF, OIS, 13 Mpx, f/2.2, 120˚ (ultraširokouhlý), 1.12µmFeaturesDual-LED flash, Pixel Shift, Ultra HDR, panorama, Best Take, 4K@30/60fps, 1080p@30/60/120/240fps, OIS
Predný fotoaparát, max. rozlíšenie13 Mpx, f/2.2, 20mm, 1.12µm
Batéria a vlastnostiLi-Po 4492 mAh,
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]152,1 × 72,7 × 8,9, 188
VodoodolnosťIP67
Bezdrôtové nabíjanieáno, 7,5 W
KonektorUSB-C, 18 W, bez nabíjačky v balení
Cena459 eur 128 GB verzia / 505 eur 256 GB verzia
Benchmarky 
AnTuTu Benchmark – Total score866322
PCMark for Android – Work 3.011511
Geekbench 6 – Single-Core / Multi-Core1590 / 4250
3DMark Wild Life – Total8457

Zapožičal: Google

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.