Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Predovšetkým by som chcel zdôrazniť, že o tejto strategickej investícii rozhodla vláda Slovenskej republiky, nie mesto Šurany,  čo sa v momentálnej situácii neúmyselne alebo úmyselne opomína.

Mesto Šurany v zmysle legislatívnych rámcov na túto skutočnosť reaguje a snaží sa v intenciách zákonov správať zodpovedne. Myslím, že v tejto súvislosti nie je na škodu veci pripomenúť vymedzenie kompetencií – kto za čo zodpovedá, pretože v súčasnej vypätej atmosfére sa v Šuranoch a blízkom okolí takmer všetko v súvislosti s baterkárňou pripisuje nášmu mestu.

Fakty sú takéto: 

Vláda SR túto investíciu schválila. Gotion InoBat Batteries (GIB) ako investor by mal realizovať  výstavbu aj prevádzku baterkárne,  MH Invest II, s.r.o. ako spoločnosť so 100 % majetkovou účasťou štátu v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR uskutočňuje činnosti súvisiace s prípravou a výstavbou priemyselných parkov a zón pre investorov, v spolupráci so štátnymi inštitúciami, vyššími územnými celkami, správcami sietí a investormi.

Zabezpečuje prípravu územia a výkup pozemkov pre investorov a súvisiace práce s vybudovaním infraštruktúry pre regionálny rozvoj. Medzi úlohy mesta Šurany vo vzťahu k Industrial Parku Šurany patrí schvaľovanie zmien v územných plánoch,  vydávanie povolení v súlade s príslušnou legislatívou a pripomienkovanie projektu.

Ku kľúčovým pripomienkam nášho mesta patri nevyhnutnosť vybudovať obchvat  Šurian na posilnenie dopravnej infraštruktúry, ktorá by bola prípravou výstavby a samotnou výstavbou baterkárne neúnosne zaťažená. Výstavbu obchvatu mesto Šurany iniciovalo, memorandum o spolupráci pri jej realizáciu už schválilo Zastupiteľstvo Nitrianskeho samosprávneho kraja aj Mestské zastupiteľstvo v Šuranoch.

Jednou z rozhodujúcich pripomienok nášho mesta je aj  dôrazná požiadavka, aby pri veľkej štúdii posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA) bola zobratá do úvahy dvojnásobná uvažovaná výrobná kapacita 40 GWh, s čím sa stotožnilo aj septembrové zasadnutie nášho mestského zastupiteľstva.

Osobne by som bol veľmi rád, keby búrlivé emócie, ktoré proces prípravy baterkárne sprevádzajú, nahradila zrozumiteľná a vecná vzájomná komunikácia. Preto mesto Šurany  iniciovalo verejné zhromaždenie za účasti predstaviteľov štátnej spoločnosti aj zástupcov firmy, ktorá by mala fabriku stavať a prevádzkovať.

Predpokladalo sa, že ich informácie budú vypočuté.

K tomu však viac menej neprišlo, pretože tí účastníci stretnutia, ktorí sú proti výstavbe baterkárne, prerušovali vystúpenia hostí celý čas nesúhlasným skandovaním. Informácií sa tak nedočkali ani tí z prítomných, ktorí prišli na stretnutie nájsť odpovede na svoje otázky.

Som presvedčený, že emócie je dôležité tlmiť, nie rozdúchavať.

Predpokladám, že rozhodujúcim momentom ďalšieho procesu prípravy továrne na výrobu batérií do elektromobilov bude zo strany investora zagarantovanie  takých parametrov prevádzky, ktoré budú v súlade so zákonnými limitmi ochrany životného prostredia a potvrdenie jeho argumentov aj výsledkami veľkej štúdie EIA. Rád by som veril, že v takom prípade by obavy ľudí mohli opadnúť.