Po novom budú YouTube Shorts dlhšie, zobraziť sa ich ale môže menej.

Formát Shorts platformy YouTube pravdepodobne poznáte aj z iných služieb. Priekopníkom vo formáte krátkych videí je bezpochyby sociálna sieť TikTok, ktorá tento typ videí spopularizovala po celom svete. Po úspechu TikToku tak začali sociálne siete ako Instagram či Facebook taktiež zobrazovať krátke videá s názvom Reels. Pochopiteľne ale nemohol byť pozadu ani YouTube ako videoplatforma, ktorá zasa krátke videá zobrazené v páse nazýva Shorts.

Práve tieto videá čaká už v blízkej dobe zmena. Aj napriek tomu, že ide o krátke videá, ich dĺžka sa bude meniť. Po novom bude možné zverejňovať aj dlhšie Shorts. Tie budú môcť trvať až tri minúty, čo je výrazný rozdiel v porovnaní so súčasným limitom. Doteraz totiž bolo možné zverejňovať Shorts len v dĺžke medzi 15 a 60 sekundami. Týkať by sa to malo nových Shorts, ktoré budú zverejnené po 15. októbri. Dovtedy nový limit totiž platiť nebude.

youtube logo na smartfoneZdroj: freestocks.org

V ďalších mesiacoch však YouTube plánuje aj ďalšie zmeny týkajúce sa Shorts. Tvorcovia budú mať k dispozícii viacero nástrojov, vďaka ktorým budú môcť tieto videá vytvárať a upravovať. Jedna z funkcií bude možnosť remixovania videí a rovnako budú k dispozícii niektoré šablóny. Tvorcovia budú mať zároveň možnosť získať lepšie dosahy, keďže bude vytvorená sekcia s trendami len pre Shorts. Takúto sekciu však poznáme aj z klasických videí na YouTube.

Ak však náhodou patríte k návštevníkom platoformy, ktorých Shorts otravujú, budete mať možnosť znížiť ich frekvenciu zobrazovania. Pôjde len o dočasné riešenie, keďže funkciu pre menší počet zobrazených Shorts bude potrebné aktivovať po čase znovu. V každom prípade ide o milú zmenu, ktorá poteší každého, kto má záujem o štandardné dlhé videá a nie o krátke videá Shorts.

Ako sme už uviedli, zmeny budú postupne spustené už od 15. októbra. V tento deň tak bude možné nahrávať a sledovať reels s dĺžkou až do troch minút. Ostatné zmeny by sa ale mali dostať do YouTube až neskôr, konkrétne dátumy oznámené neboli.

Zdroj: YouTube

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.