V Európskej únii nebudú AI funkcie od Applu dostupné.

Operačný systém iOS 18 a celá séria iPhone 16 sú iné, ako ich predchodcovia. Dôvod je ten, že hlavná novinka aktuálnej generácie, funkcie Apple Intelligence, neboli dostupné v dobe uvedenia nových telefónov a operačného systému na trhu. Tieto funkcie budú prichádzať postupne, pričom prvá várka bude súčasťou systému iOS 18.1.

Už dlhšie je známe, že aktualizácia na iOS 18.1 bude k dispozícii v októbri, pričom podľa Marka Gurmana z Bloombergu by ju mal Apple sprístupniť 28. októbra 2024. Apple sa vraj s jej uvedením neponáhľa, nakoľko chce odstrániť všetky hlavné nedostatky a čo najlepšie pripraviť svoje servery na používanie týchto funkcií.

Funkcie Apple IntelligenceZdroj: Apple
Funkcie Apple Intelligence

Prvá várka AI funkcií

Prvá várka AI funkcií umožní generovať súhry oznámení, ponúkne nástroje na generovanie textu, vypĺňanie emailov, tvorbu vlastných obrázkov a nové grafické rozhranie asistentky Siri. Apple tiež pridá niekoľko funkcií do aplikácie Fotky, ako je odstránenie nežiadúcich objektov na fotkách.

Ďalšie funkcie prídu s aktualizáciou na iOS 18.2, ktorá prinesie integráciu ChatGPT a generovanie emoji (Genmoji). Jedna z najvýraznejších noviniek, kompletne zlepšená asistentka Siri, ktorá bude vedieť pracovať s vašimi osobnými informáciami, by mala byť dostupná v marci 2025 s aktualizáciou na iOS 18.4.

Ako som už viackrát písal, funkcie Apple Intelligence budú pôvodne dostupné iba pre používateľov v USA. Do krajín Európskej únie sa zatiaľ nedostanú, nakoľko Apple nevie vyhovieť požiadavkám Európskej komisie. Tvrdí, že ak by AI funkcie prispôsobil týmto požiadavkám, ohrozil by tým používateľské dáta. Apple vraj pracuje s komisiou na nájdení riešenia, ktoré by umožnilo priniesť Apple Intelligence aj do krajín EÚ.

Funkcie Apple IntelligenceZdroj: Apple
Funkcie Apple Intelligence

V roku 2025 budú dostupné vo viac ako 10 jazykoch

Bez ohľadu na to, v beta verzii operačného systému iOS 18.1 existuje spôsob, ako si AI funkcie aktivovať aj mimo USA. Dá sa teda predpokladať, že používatelia, ktorí si budú chcieť tieto funkcie aktivovať s príchodom systému iOS 18.1, si nájdu spôsob, ako na to. Tí ostatní budú čakať na ich oficiálne sprístupnenie do EÚ a najmä na lokalizáciu týchto funkcií.

Apple nedávno oznámil, že v roku 2025 budú AI funkcie dostupné vo viac ako 10 jazykoch. Okrem angličtiny by mali v roku 2025 pribudnúť aj:

  • Čínština
  • Francúzština
  • Japončina
  • Španielčina
  • Nemčina
  • Taliančina
  • Kórejčina
  • Portugalčina
  • Vietnamčina
  • a ďalšie jazyky, ktoré neboli zatiaľ oznámené

Zdroj: Bloomberg

Prečítajte si aj:

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem smart hodinky, Apple zariadenia a herné notebooky. Nájdete ma na sociálnych sieťach @roman_fitit